تابستان پایان یافت؛ بازار خودرو همچنان داغ است
مژگان میرزایی- بسیاری از کارشناسان صنعت خودرو در کشور معتقدند که افزایش تقاضای تابستانه خودرو با پایان گرفتن این فصل کاهش خواهد یافت. اما امسال بهرغم پایان یافتن فصل تابستان و انتظار متقاضیان برای کاهش قیمت خودرو در بازار، طی یک هفته گذشته بازار خودرو باز هم با افزایش قیمت مواجه بود. هرساله و با آغاز فصل تابستان و افزایش مسافرتهای تابستانی قیمت انواع خودرو ۳۰۰ الی ۴۰۰هزار تومان افزایش مییافت، اما امسال علاوه بر آغاز فصل تابستان، اجرای طرح خروج خودروهای فرسوده، اجرای طرح سهمیهبندی بنزین و ممنوعیت شمارهگذاری خودروهای با مصرف بیش از ۶لیتر، قیمت انواع خودرو ۱۰ الی ۱۵درصد بیش از سال گذشته افزایش داشته است.
به دنبال آن، پس از اجرای طرح سهمیهبندی بنزین خودروهای دوگانهسوز با رونق بسیاری در بازار مواجه بود، به طوری که خودروی پراید دوگانهسوز در ابتدای اجرای طرح با قیمت ۸میلیون و ۲۰۰هزار تومان در بازار عرضه شد، حال پس از گذشت چند ماه از اجرای طرح سهمیهبندی بنزین قیمت این خودرو همچنان با رشدی فزاینده مواجه است.
هماکنون پراید دوگانهسوز با قیمت ۸میلیون و ۵۵۰هزار تومان در بازار فروخته میشود، این در حالی است که پراید بنزینسوز با کاهش ۲۰۰ الی ۳۰۰هزار تومانی مواجه و با قیمت ۷میلیون و ۱۵۰هزار تومان در بازار عرضه میشود. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان با گذشت چندین ماه از اجرای طرح سهمیهبندی بنزین و احتمال پایان یافتن سهمیه خودروهای بنزینسوز، خودروهای دوگانهسوز با افزایش تقاضای بیشتری مواجه خواهند شد و این افزایش تقاضا منجر به افزایش مجدد قیمت خودروهای دوگانهسوز خواهد شد.
این کارشناسان همچنین معتقدند که تصمیمات ستاد تبصره ۱۳ مبنیبر حذف یارانه دولتی برای دوگانهسوز کردن خودروهای سواری، دلیل دیگری در افزایش قیمت خودروهای دوگانهسوز است.
ستاد تبصره ۱۳ یارانه دوگانهسوز کردن خودروها را ۷۰۰هزار تومان اعلام کرد. این در حالی است که حذف یارانه یاد شده تاثیری بیش از این در قیمت خودروهای گازسوز داشته است. هماکنون تفاوت قیمت پراید گازسوز و بنزینسوز حدود یکمیلیون و ۵۰۰هزار تومان پیشبینی میشود که این تفاوت بیش از رقم ۷۰۰هزار تومان اعلام شده از سوی ستاد تبصره ۱۳ است
برخی از کارشناسان صنعت خودرو نیز افزایش قیمت خودرو را با شرکتهای خودروساز گره میزنند، بدین معنا که پس از اجرای طرح سهمیهبندی بنزین شرکتهای خودروساز اقدام به افزایش قمیت خودروهای دوگانهسوز و کممصرف کردند که با افزایش قیمت اینگونه خودروها بازار خودروهای بنزینسوز نیز به تبع آن با افزایش مواجه شد.
از سوی دیگر به دلیل ممنوعیت شمارهگذاری خودروهای بنزینسوز در حال حاضر بازار خودرو با کمبود خودرو مواجه شده است، هر چند شرکتهای خودروساز دلیل این کمبود را اجرای تعهدات معوقه خود عنوان میکنند و حتی منوچهر منطقی، مدیرعامل شرکت ایرانخودرو چندی پیش اعلام کرد که این شرکت برای پیشبرد تعهدات معوقه خود تا پایان شهریور ماه، ثبتنامی جهت فروش محصولات خود نخواهد داشت اما با پایان شهریور ماه هنوز این شرکت نتوانسته است به تعهدات معوقه خود عمل کند و متقاضیان همچنان در انتظار دریافت خودروی ثبتنامی هستند.
براساس گفته منطقی فروش نقدی شرکت ایرانخودرو در حال حاضر تنها به ۲۰۶SD محدود شده و این امر موجب افزایش قیمت سایر محصولات این شرکت شده است.
خبرنگار ما طی هفته گذشته با حضور در نمایندگی و نمایشگاهها قیمت خودروهای عرضه شده را بدین شرح عنوان میکند:
پژو۲۰۶ تیپ ۲ با قیمت ۱۲میلیون و ۸۰۰ تا ۱۳میلیون تومان و پژو۲۰۶ تیپ۳ با قیمت ۱۳میلیون و ۷۰۰ تا ۱۳میلیون و ۹۰۰هزار تومان در بازار فروخته میشود. ۲۰۶صندوقدار SD نیز در تیپهای مختلف با قیمت ۱۲میلیون و ۶۵۰هزار تا ۱۴میلیون و ۵۰۰هزار تومان در بازار عرضه میشود.
به گفته فعالان بازار خودرو پژو۴۰۵ دوگانهسوز نیز که طی هفته گذشته افزایش ۲۰۰هزار تومانی را تجربه کرده است، در حال حاضر با قیمت ۱۴میلیون تا ۱۴میلیون و ۲۰۰هزار تومان در بازار ارائه میشود و این در حالی است که بنزینسوز این خودرو با قیمت ۱۲میلیون و ۷۰۰هزار تومان در بازار به فروش میرسد.
خودروی سمند دوگانهسوز نیز در حال حاضر با قیمت ۱۴میلیون و ۲۰۰هزار تا ۱۴میلیون و ۳۵۰هزار تومان در بازار عرضه میشود و این در حالی است که بنزینسوز این خودرو با تفاوت حدودا دومیلیون تومان با قیمت ۱۲میلیون و ۲۵۰هزار تا ۱۲میلیون و ۵۷۰هزار تومان در بازار به فروش میرسد.
توقف پیشفروش نقدی پراید
مسوولان شرکت سایپا نیز اعلام کردند که فروش نقدی این شرکت تنها به خودروی ریو محدود میشود و فروش نقدی سایر محصولات این شرکت متوقف شده است. به گفته مسوولان این شرکت از دو هفته گذشته پیشفروش نقدی خودروی پراید در نمایندگیهای فروش سایپا متوقف شده است که این امر میتواند موجب افزایش قیمت مجدد این خودرو در بازار شود. مسوولان شرکت سایپا نیز مانند شرکت ایرانخودرو دلیل توقف فروش نقدی محصولات خود را انجام تعهدات قبلی عنوان کردهاند.
از سوی دیگر خودرو زانتیا نیز که از ابتدای سالجاری به دفعات با کاهش تولید مواجه شده بود، باز هم به دلیل مشکل در تامین قطعه با محدودیت تولید روبهرو است.
به گفته فعالان بازار خودرو از ابتدای سال تاکنون، خودروی زانیتا ۳میلیون تومان افزایش قیمت داشته که به گفته مسوولان شرکت سایپا کاهش تولیدی خودروی زانتیا به دلیل محدودیت در واردات قطعات این خودرو است.
افزایش قیمت عجیب نیست
احمد نعمتبخش، دبیر انجمن خودروسازان کشور درمورد وضعیت بازار خودرو، به خبرنگار ما میگوید: متاسفانه در نظر گرفتن سهمیه ۳۰درصدی جهت تولید محصولات بنزینسوز برای خودروسازان باعث عدم کاهش قیمت خودروها در پایان فصل گرما شد و حتی افزایش قیمت را نیز در پی داشته است.
وی با بیان اینکه چنین مصوبهای خلاف قانون است، میافزاید: در بحث تولید خودروهای دوگانهسوز نیز خودروسازان با مشکل کمبود کیت و مخزن روبهرو هستند که این موضوع نیز کاهش عرضه را در پی داشته است.
نعمتبخش با رد این موضوع که تعهدات خودروسازان به ستاد تبصره «۱۳» جهت جایگزینی خودروهای فرسوده و همچنین اختصاص بخش اعظمی از تولیدات آنها به تجهیز ناوگان تاکسیرانی کشور، در عدم رکود قیمت خودروها، موثر است، تصریح میکند: درست است که انجام این تعهدات در اولویت کاری خودروسازان قرار دارد اما با توجه به اینکه تنها یک ششم تولیدات آنها مختص تعهداتشان است، بنابراین این موضوع نمیتواند تاثیر شگرفی در بازار خودرو داشته باشد.
دبیر انجمن خودروسازان تاکید میکند: به دلیل وجود فرمول اقتصادی عرضه و تقاضا و با توجه به اینکه این فرمول تعیینکننده قیمت هر محصولی است، بنابراین میتوان گفت که هدف عرضه خودرو به بازار به دلایل مختلف کاهش یافته و این عرضه کم نمیتواند جوابگوی تقاضای بازار باشد. بنابراین افزایش قیمت خودرو چندان هم عجیب نیست.
ارسال نظر