توسعه ناوگان حمل‌ونقل عمومی با کدام خدمات پس از فروش؟

حمیدرضا بهداد - در حالی که طی چند روز گذشته شاهد تجهیز ناوگان حمل‌ونقل عمومی کشور به واسطه ورود هفت‌هزار و ۳۰۰ دستگاه تاکسی و همچنین هزار دستگاه اتوبوس توسط ستاد تبصره ۱۳ بودیم اما مشکلات و کمبودهای احتمالی در مورد ارائه خدمات پس از فروش مناسب این خودروها سبب بروز نگرانی‌هایی از سوی کارشناسان شده است چرا که ارائه مناسب خدمات پس از فروش از سوی شرکت‌های خودروساز کشور، سابقه چندان خوب و درخشانی نداشته و همواره مورد اعتراض مشتریان قرار گرفته است به همین دلیل نمی‌توان به آینده خدمات پس از فروش خودروهای تحویلی چندان امیدوار بود. هرچند اقدام ستاد تبصره ۱۳ و همچنین خودروسازان در بهبود کمی خودروهای عمومی و تزریق هشت هزار و ۳۰۰دستگاه تاکسی و اتوبوس گازسوز به ناوگان حمل‌ونقل عمومی، حرکت مثبت و رو به رشدی در زمینه توسعه این ناوگان به شمار می‌رود. اما نباید به واسطه بالا بردن میزان تولید و همچنین تزریق اتوبوس و تاکسی به ناوگان حمل‌ونقل عمومی، از بالا بردن سطح کیفی محصولات تولیدی غافل ماند و خدمات پس از فروش آنها را نیز نادیده گرفت. اگر بخواهیم به بررسی مشکلات صنعت خودروسازی کشور بپردازیم، مسلما یکی از اساسی‌ترین و مهم‌ترین مشکلات، عدم ارائه مطلوب و مناسب خدمات پس از فروش و ناتوانی در تامین به موقع و مناسب قطعات یدکی تولیدات خودروسازان است. این مشکل زمانی جدی‌تر می‌شود که بدانیم این هشت‌هزار و ۳۰۰دستگاه تاکسی و اتوبوسی که به ناوگان حمل‌ونقل عمومی کشور تزریق شده است، گاز سوز بوده و مشکلات و کمبودهای خاص خود را نیز دارا است. مشکلاتی از قبیل کمبود جایگاه CNG و همچنین کمبود کیت و مخزن که در صورت بروز مشکل در سیستم سوخت‌رسانی خودروهای گازسوز، خود را به شکل جدی‌تری نشان خواهد داد. از طرف دیگر نبود تعمیرگاه‌های مجازی که بتواند بروز مشکل در سیستم سوخت‌رسانی خودروهای گازسوز را برطرف کند نیز به مشکلات قبلی اضافه می‌شود.

چرا که در حال حاضر اگر صاحبان این نوع خودروها در مورد کیت و مخزن خودروی خود، به مشکلی برخورد کنند، باید جهت برطرف کردن آن، به همان کارگاه یا کارخانه تولیدکننده مراجعه کنند که مسلما این کار مستلزم صرف هزینه و وقت زیادی است. در واقع تا به امروز نمایندگی مجازی که به طور کامل به وسایل تعمیر سیستم سوخت‌رسانی خودروهای دوگانه‌سوز مجهز شده باشد، معرفی نشده است. از طرف دیگر به گفته یکی از دست‌اندرکاران صنعت خودرو، کارکنان این تعمیرگاه‌ها نیز آموزش لازم و کافی را در این زمینه ندیده‌اند. اما حسن چوپان کاره، مدیرعامل شرکت شهاب‌خودرو، که شرکت تحت‌مدیریت وی، یکی از تامین‌کنندگان اتوبوس‌های موردنیاز ناوگان حمل‌و‌نقل عمومی کشور به حساب می‌آید با اشاره به تحویل ۴۳۰دستگاه اتوبوس گازسوز از جانب شرکت متبوع خود می‌گوید: اینکه در آستانه مهرماه، ستاد تبصره (۱۳) توانست به کمک خودروسازان،‌ ناوگان حمل‌و‌نقل عمومی کشور را تجهیز کند، نکته خوب و مثبتی است اما تحویل یک باره ۱۰۰۰دستگاه اتوبوس گازسوز به این ناوگان، ارائه مناسب خدمات پس از فروش را به طور قطع دچار مشکلات خواهد کرد.

وی با اشاره به مشکلاتی که ممکن است در زمینه تامین به‌موقع قطعات یدکی به‌وجود آید، تصریح کرد: ما قبل از اینکه اقدام به تحویل محصولات خود کنیم، باتوجه به شناختی که از مشتریان داشتیم، نسبت به بروز مشکل در زمینه ارائه خدمات پس از فروش به مراجع مربوطه هشدار دادیم اما در عوض با اجبار آنان در زمینه تحویل ۴۳۰ دستگاه اتوبوس در چند روز گذشته مواجه شدیم. چوپان کاره در پاسخ به این سوال که در صورت بروز مشکل در زمینه خدمات پس از فروش چه راهکاری برای برطرف کردن آن در نظر گرفته‌اید، تاکید کرد: مسلما اگر به این مشکل برخورد کنیم که حتما این چنین نیز خواهد شد، از میزان تولید محصولات خود کم کرده و قطعات یدکی محصولات کاسته شده را جهت خدمات پس از فروش و تامین به موقع قطعات، به کار خواهیم گرفت.

وی در ادامه اضافه کرد: پیشنهاد ما این است که تحویل محصولات مورد قرارداد خود را به صورت ماهانه انجام دهیم، به طور مثال اگر قرارداد تحویل ۱۵۰۰ دستگاه اتوبوس را منعقد کرده‌ایم، این تعداد را به صورت تدریجی و هر ماه ۱۵۰ اتوبوس تحویل دهیم که در این صورت به طور کامل از عهده ارائه خدمات پس از فروش مناسب برخواهیم آمد.