رونق بازار خودروی دست دوم
دنیای اقتصاد- با آغاز اجرای طرح سهمیهبندی بنزین، خودروهای فرسودهای که تا چندی پیش بخش عمدهای از بنزین وارداتی کشور را میبلعیدند و آلودگی بسیاری نیز ایجاد میکردند، تبدیل به بازاری داغ برای دلالان و واسطههای بازار خودرو شدهاند. درحالحاضر، هر مالکی حاضر به از دست دادن خودروهای فرسوده خود به راحتی نیست. سود دلالان خودرو از بازار آشفته بنزین
مژگان میرزایی
همزمان با اجرای طرح سهمیهبندی بنزین بار دیگر بازار خودروهای دست دوم رونق گرفت.
سال گذشته در پی اجرای طرح خروج خودروهای فرسوده، خودروهای دست دوم و اسقاطی با توجه به تسهیلات در نظر گرفته شده در این طرح، با استقبال بسیار مواجه و قیمت اینگونه خودروها افزایش ۴۰۰ تا ۶۰۰هزار تومانی را تجربه کرد.
دلالان خودروهای فرسوده نیز در این بین بیکار نمانده و با استفاده از کارمزد ۱۴درصدی طرح که ۷درصد آن را دولت میپرداخت و وام ۵میلیونی با اقساط ماهانه ۹۸هزار تومان به سود بسیاری دست پیدا کردند.
علاوه بر خرید و فروش خودروهای دست دوم توسط دلالان، آنها وعده دیگری نیز به خریداران خودروی فرسوده مبنی بر تحویل برگ اقساط خودرو با مبلغ بیشتر میدادند و از این طریق نیز بازار دیگری را برای خود به وجود آورده بودند.
حال پس از گذشت یکسال، با اجرای طرح سهیمهبندی بنزین بار دیگر خودروهای فرسوده وارد بورس شده و دلالان نیز دست به کار شدهاند.
با آغاز اجرای طرح سهمیهبندی بنزین خودروهای فرسودهای که تا چندی پیش بخش عمدهای از بنزین وارداتی کشور را میبلعید و آلودگی بسیاری نیز ایجاد میکرد تبدیل به بازاری داغ برای دلالان و واسطههای بازار خودرو شده است.
به طوری که خودروهایی که هنوز در طرح خروج خودروهای فرسوده قرار نگرفتهاند به واسطه اجرای طرح سهیمهبندی بنزین تبدیل به خودروی باارزش برای مالکان خود شدهاند و درحالحاضر هر مالکی حاضر به از دست دادن خودروهای فرسوده خود به راحتی نیست.
هماکنون مالکان خودروهای فرسوده که به دلیل فرسودگی خودرو آنها قابل تردد در سطح شهر نیست خودروهای فرسوده خود را با قیمت بالاتری در اختیار متقاضیانی قرار میدهند که خواستار کارت سوختی دیگر برای افزایش سهمیه بنزین خود هستند.
به گفته بسیاری از فعالان بازار خودرو درحالحاضر مالکان خودروهای فرسوده خودروهای خود را با قیمت بالاتری در بازار عرضه میکنند و با وجود این که خودروهای فرسوده درحالحاضر افزایش قیمت بسیاری یافتهاند باز هم متقاضیان بسیاری خریدار این گونه خودروها هستند.
علاوه بر خودروهای فرسوده که در این روزها بازار بسیاری پیدا کردهاند تاکسیها نیز که سهمیه ماهیانه آنها نسبت به سایر وسایل نقلیه بیشتر است مورد توجه بسیار دلالان قرار گرفته است به گفته برخی فعالان بازار خودرو، درحالحاضر برخی تاکسیداران سهمیه بنزین خود را لیتری ۵۰۰ تا ۶۰۰ تومان و به صورت آزاد در بازار به فروش میرسانند و برای حرکت خودروی خود از گاز استفاده میکنند به این طریق رانندگان تاکسی ماهیانه ۴۰۰هزار تومان از بازار بنزین بهره میبرند.
علاوه بر فروش بنزین از سوی برخی افراد، در حال حاضر کارت هوشمند سوخت با قیمت ۴۰۰ تا ۴۵۰ هزار تومان در بازار معامله میشود و با وجود قیمت بالای کارت سوخت بسیاری از مردم متقاضی خرید کارتهای بدون خودرو در بازار هستند.
با توجه به قیمت کارتهای آزاد در بازار خودرو قیمت هر لیتر بنزین برای متقاضیان در حدود یکهزار تومان محاسبه میشود اما با این وجود مردم تمایل دارند که از این طریق بتوانند سوخت بیشتری را به دست آورند.
به گفته برخی مسوولان دلیل تمایل مردم به کارتهای هوشمند با قیمت بالا عدم اعتماد مردم به دولت مبنی بر تصمیمات آینده است.
به گفته مسوولان به دلیل گسترده بودن تاکسیهای در حال تردد نمیتوان نظارتی بر روی فعالیت تاکسیها صورت داد و امکان سوءاستفاده برخی تاکسیداران از سهمیه بنزین وجود دارد.
سال گذشته نیز پس از اجرای طرح خروج خودروهای فرسوده و رونق گرفتن اینگونه خودروها سیدرضا فاطمی مجری طرح خروج خودروهای فرسوده عنوان کرد که هیچ اقدام عملی برای جلوگیری از دستیابی دلالان به بازار خودروهای فرسوده نمیتوان صورت داد و به دلیل نبود برخی قوانین برای جلوگیری از نفوذ این دلالان به بازار خودروهای فرسوده سال گذشته دلالان خودروهای فرسوده توانستند بازار جدیدی را برای خود به وجود آورند.
ضامنی مدیر روابط عمومی سازمان تاکسیرانی تهران در خصوص فروش بنزین از سوی برخی تاکسیداران در بازار آزاد عنوان کرد: در صورت اطلاع از سوی مردم با متخلفان برخورد و در برخی موارد کارت سوخت اینگونه افراد توقیف خواهد شد.
وی در ادامه اظهار داشت: بازرسان سازمان تاکسیرانی برای نظارت بر روی فعالیت تاکسیداران فعال هستند ولی به دلیل گسترده بودن تعداد تاکسیهای در حال تردد نظارت بر روی کار تاکسیداران نیازمند کمک مردم است و در صورت گزارش رسمی از سوی مردم با متخلفان برخورد خواهد شد.
احمد نعمتبخش، دبیر انجمن خودروسازان نیز در خصوص اینکه دولت چه اقداماتی باید برای جلوگیری از بازار آزاد بنزین صورت دهد اظهار داشت: دولت باید خودروهای فرسوده بالای ۳۰سال را در صورتی که امکان تردد داشته باشند کارت سوخت صادر کند تا از این طریق بتوان از دلالبازی در بازار خودرو جلوگیری کرد.
ارسال نظر