بررسی وضعیت تولید ال-۹۰ در دنیا
تکاپوی خودروسازها برای تولید خودروهای ارزان
سه سال پیش هنگامی بحث تولید مشترک خودرو توسط اسحاق جهانگیری، وزیر وقت صنایع و معادن، مطرح شد از میان درخواستهای ایران تنها شرکت رنو و فیات برای همکاری با ایران اعلام آمادگی کردند و سرانجام رنو به عنوان شریک جاری دو شرکت بزرگ خودروساز کشور انتخاب شد تا براساس قراردادی تولید خودرو لوگان با تیراژ ۳۰۰هزار دستگاه در سال در سال ۲۰۰۶ به بهرهبرداری برسد. تجربه تولید پژو ۴۰۵ در ایران، که پس از اینکه تولیدش در اروپا متوقف شد در ایران شروع به تولید کرد ،
این نگرانی را به وجود آورد که لوگان نیز دچار این تاخیر شود و پس از آنکه دنیا تولید آن را متوقف کند تولیدش در ایران شروع شود ، اما تنها با 3 سال تاخیر نسبت به اولین لوگانهای تولیدی خط تولید این خودرو در ایران به بهرهبرداری رسید تا همزمان با کشورهای دیگر ، در کشور ما نیز یک خودرو روز به تولید برسد.
لوگان چگونه متولد شد؟
رقابت فشرده خودروسازهای بزرگ باعث شده تا هر کدام از آنها برای به دست آوردن سهمی از بازار خودرو جهان به تکاپو بیافتند. به همین دلیل تولید خودروهای کم مصرف با قیمت پایین حاصل ایده شرکت رنو، دومین خودروساز بزرگ فرانسه بود تا این خودرو را برای بازارهای 5 تا 10هزار یورویی به تولید برساند. چرا که برخی از خودروسازها در تولید خودروهای جدید تنها پیشرفت تکنولوژی را در اولویت قرار دادهاند و خودروهای تولیدی شان را برای اقشار با درآمد متوسط به بالا تولید کردهاند. اما این تفکر که اقشار کمدرآمد جامعه نیز به خودرو نیاز دارند، ظهور خودروی لوگان را باعث شد تا این خودرو به عنوان خودرویی مناسب در کشورهای کمتر توسعهیافته تولید و به فروش برسد.
تولید ابتدایی لوگان در سال ۲۰۰۴
لوگان برای اولین بار در سال 2004 راهی بازار رومانی شد. رنو با همکاری شرکت داچیا، بزرگترین خودروساز رومانی، تولید این خودرو را در رومانی آغاز کرد به طوری که در این سال، نزدیک به 23هزار دستگاه لوگان در رومانی به تولید رسید.
پس از گذشت یک سال از تولید لوگان، در سال ۲۰۰۵، پایگاههای تولید این خودرو در کشورهای کلمبیا، مراکش و روسیه نیز به بهرهبرداری رسید تا شمارگان تولید این خودرو در سال ۲۰۰۵ به حدود ۲۰۰هزار دستگاه در سال برسد. در همین سال بود که ایران نیز به عنوان پنجمین پایگاه تولید این خودرو انتخاب شد تا این کشور آسیایی با تولید ۳۰۰هزار دستگاه در سال به یکی از قطبهای اصلی تولید لوگان در خاورمیانه تبدیل شود.
پس از گذشت سه سال از تولید لوگان تاکنون نزدیک به 300هزار دستگاه از این خودرو در دنیا به تولید رسیده و در 51کشور جهان عرضه شده است.
رومانی، روسیه، فرانسه، مراکش، الجزایر، ترکیه، کلمبیا، اسپانیا، آلمان و اوکراین، ۱۰بازار برتر این خودرو در جهان هستند و همانطور که دیده میشود به خاطر عدم تولید لوگان در کشور، بازار ایران در این آمار لحاظ نشده است چرا که تحلیل این بازار تابع عوامل بسیاری است و نظرات مختلفی در مورد این خودرو عنوان شده که عدهای پیشبینی میکنند تندر ۹۰، لوگان ایران، هیچگاه به تیراژ ۳۰۰هزار دستگاه در سال نخواهد رسید.
چرا که در رنج قیمتی این خودرو، خودروهای مناسبتری با خدمات پس از فروش بهتر، در کشور عرضه میشود. گروهی دیگر، برخلاف این عده، پیشبینی میکنند که با توجه به روزآمد بودن این خودرو و امکانات مناسب آن، آپشن کامل تندر 90 با اقبال مردم ایران مواجه شده و این خودرو فروش مناسبی در بازار ایران خواهد داشت. این گروه مانند گروه اول رسیدن به تیراژ 300هزار دستگاه در سال را نیز بعید میدانند و معتقدند بازار کشور، کشش این تعداد تولید را نداشته و عمدتا محصولات رنو به ذائقه ایرانیان خوش نمیآید. از طرفی هم با توجه به اینکه در شمال و جنوب ایران کارخانههای تولید لوگان در کشورهای روسیه و هند نیز وجود دارد این شائبه به وجود آمده که شاید صادرات لوگانهای ساخت ایران با مشکل مواجه شود.
قیمت و مدلهای لوگان
در حال حاضر شرکت داچیا رومانی، انواع مدلهای SD، MCV و ونلوگان را به تولید میرساند که این خودرو در مدل SD، ه5هزار یورو، به عنوان نخستین خودروی 5هزار یورویی اروپا و مدل MCV ،ه8 هزار و 200یورو(5سرنشین)، تا 11هزار و 600یورو (7سرنشین) قیمت دارد. این سه نوع لوگان هماکنون در سراسر اروپا، ترکیه و الجزایر و بازارهای خاور نزدیک عرضه میشود.
تلاش سایر خودروسازان برای مقابله با لوگان
از آنجا که لوگان در حال حاضر با توجه به قیمت و امکاناتش به یکی از پرفروشترین خودروهای جهان تبدیل شده ، سایر خودروسازهای معتبر، مانند تویوتا، جنرال موتورز، فیات و ... نیز به این نتیجه رسیدهاند که غفلت آنها از بازارهای متوسط به پایین منجربه از دست دادن برخی از بازارها به نفع شرکت رنو شده به همین خاطر این خودروسازها نیز در تلاشاند تا خودروهایی ارزان با امکانات خوب را طراحی و روانه بازار کنند. تا آنجا که واتانابه، رییس شرکت تویوتا، در مصاحبه اخیر خود اعلام کرده، نگاهها به سمت فنآوریهای کمهزینه سوق داده شده و تویوتا میخواهد در این بخش موفق باشد. وی خاطرنشان کرده ما میخواهیم خودروهایی با قیمت 6 تا 7هزار یورو و برای بازارهای برزیل، روسیه، هند و چین تا سال 2010 تولید کنیم.
فولکس واگن نیز از احداث کارخانه مونتاژ خودرو ۷هزار دلاری در روسیه خبر داده است.
فیات نیز با تولید TATA قدم در راه لوگان گذاشته تا بتواند بخشی از این بازار را در اختیار خود بگیرد.
اما خودروسازهای جوان چینی که جدیترین رقیب برای سازندگان خودروهایی ارزان به شمار میرود، نیز وعدههای تولید چنین خودروهایی را دادهاند به طوری که شرکت چری در ایران قرار است خودروهای ۶هزار دلاری تا سال آینده به تولید برساند.
ارسال نظر