گروه خودرو- خط تولید انبوه نخستین موتور پایه گازسوز جهان که به موتور ملی موسوم است امروز با حضور رییس‌جمهور آغاز می‌شود.

فرایند پروژه موتور ملی از سه سال بیش با استراتژی استفاده از سوخت پاک همگام با سیاست‌های دولت آغاز شد. طراحی این موتور به دست آلمانی‌ها صورت گرفت اما هزینه‌های طراحی و تولید آن که رقمی معادل ۵۰میلیارد تومان است از منابع ملی تامین شده است.

عده‌ای معتقدند به دلیل اینکه این موتور توسط آلمانی‌ها طراحی و در واقع منابع مالی آن توسط ایران تامین شده نمی‌توان نام ملی را بر آن نهاد اما می‌توان گفت که مالکیت موتور از آن ایران است و به گفته منوچهر منطقی، به دلیل اینکه این موتور برای نخستین بار توسط ایران سفارش و ساخته شد و در کشور عرضه می‌شود به کار بردن نام ملی برروی آن بلامانع است.چرا که در پرونده ۴۰ ساله صنعت خودروی ایران طراحی و تولید این موتور یک نوآوری محسوب می‌شود بهتر است مانند خودروی سمند از بقیه تولیدات متمایز شود.

خانواده موتور ملی با نام EF۷ با سه موتور ۱۴۰۰ و ۱۷۰۰ سی سی طراحی و ساخته می‌شود که در مرحله نخست با همکاری مشترک یک شرکت تحقیقاتی اروپایی و در مراحل بعدی با بهره‌مندی از دانش فنی کارشناسان ایرانی، موتور ۱۴۰۰ سی سی در داخل کشور طراحی و تولید خواهد شد.

مهمترین دلایل ایران خودرو برای طراحی موتور ملی رهایی از وابستگی به واردات موتورهای مورد مصرف در خودروهایی تولیدی و مصرفی در کشور، امکان استفاده از سوخت گاز طبیعی و همچنین اطمینان از کسب دانش فنی و تکرارپذیری آن برای موتورهای بعدی در داخل ایران است.

موتور ملی سه محصول موتور ۱۷۰۰ سی‌سی تنفس برای سمند، موتور ۱۷۰۰ سی‌سی پر خوران برای سمند سورن و موتور ۱۴۰۰ سی‌سی برای خودروهای ردیف ۲ و طراحی X۱۱ را در بردارد. همچنین موتور ملی با قابلیت رعایت استاندارد آلایندگی یورو ۴ در کاهش هزینه‌های سوخت و آلودگی‌های هوا نفس بسزایی دارد.موتور ملی با داشتن ۱۶ سوپاپ و کنترل زمانبندی متغیر دریچه‌های هوا، قابلیت‌های بسیاری را در خودرو ایجاد می‌کند و معایب آن از موتورهایی که به شکل کارگاهی دوگانه‌سوز شده اند به ویژه در زمینه دوام قطعات بسیار کمتر است.

این موتور در حالت کار با بنزین ۲۰درصد و در حالت استفاده از گاز، توانی به مراتب بیشتر از موتور کنونی سمند را دارد.براساس برنامه ، تولید موتور ملی در مرحله نخست، سالانه ۵۰هزار دستگاه سمند با موتور ملی تولید می‌شود که در مرحله بعدی به تدریج این میزان به ۲۰۰هزار دستگاه می‌رسد و با توجه به اینکه در حال حاضر ۱۳ کشور جهان مجهز به سیستم دوگانه‌سوز هستند، ۱۲درصد از محصولات تولید شده برای صادرات اختصاص خواهد یافت. همچنین طبق برنامه اعلام شد. مرحله نخست تولید موتور ملی با ۴۰درصد قطعات داخلی و ۶۰درصد قطعات خارجی آغاز شده و براساس برنامه زمانبندی شده تا سال ۲۰۱۰ میلادی میزان ساخت داخل آن به ۷۰درصد خواهد رسید.