زیان‌دهی بی‌سابقه شرکت فورد در سال 2006

گروه خودرو - لیلا جلیلی - شرکت خودروسازی فورد پنجشنبه هفته گذشته با انتشار بیلان مالی خود برای سال ۲۰۰۶ میلادی از زیان ۷/۱۲میلیارد دلاری این شرکت در سال گذشته میلادی که در طول ۱۰۳ سال فعالیت این شرکت بی‌سابقه بوده است، پرده برداشت. این شرکت که ابداع‌کننده ایجاد خط تولید در شرکت‌های خودروسازی بود و تا روزگاری نه چندان دور نامش معادل کیفیت و شکوه صنعت خودروسازی بود. به ازای هر خودرویی که در سال گذشته میلادی ساخته ۱۹۲۵ دلار متضرر شده است. سال گذشته به لحاظ زیانی که فورد متحمل شد رکوردی جدید در این شرکت تلقی می‌شود که در سال ۱۹۹۲ نیز زیانی ۹/۹میلیارد دلاری را به ثبت رسانده بود. آنچنان که روابط عمومی فورد اعلام کرده کاهش تقاضا برای SUV های پر‌مصرف به دلیل رشد بهای نفت و اجرای برنامه نوسازی ساختار این شرکت که تعطیلی شانزده واحد تولیدی در آن پیش‌بینی شده است در زمره علل اصلی زیاندهی فورد در سال گذشته میلادی بوده است.

آلن مولالی، مدیرعامل فورد پس از انتشار بیلان مالی این شرکت در سال ۲۰۰۶ طی اظهاراتی ضمن ابراز امیدواری نسبت به آینده فورد تاکید کرد مجموعه تحت مدیریت او در سال ۲۰۰۹ میلادی مجددا به سوددهی خواهد رسید. این تلویحا بدان معنا است که فورد در سال‌جاری و ۲۰۰۸ هم سوددهی نخواهد داشت. مولالی تاکید دارد از موقعیتی که فورد در آن قرار دارد به خوبی آگاه است و با اجرای برنامه نوسازی این شرکت گام به گام به سوی بهبود می‌رود.

با این حال برخی تحلیلگران صنعت خودرو می‌گویند با وجود تلاش‌های فورد برای کاهش قیمت تمام شده محصولات و عرضه مدل‌های جدید، این اقدامات نیز بعید است بتواند کمک چندانی به احیای سوددهی فورد کند.

زیاندهی فورد اگرچه به شکلی دور از انتظار زیاد بود لیکن هنوز تا قرار گرفتن این شرکت در فهرست رکوردهای زیاندهی در آمریکا فاصله زیادی باقی مانده است. شرکت برادران وارنر در سال ۲۰۰۲ میلادی از زیان ۲/۹۷میلیارد دلاری خود پرده برداشت که تغییر قوانین حسابرسی دارایی‌ها و گردش مالی شرکت‌ها علت اصلی ثبت چنین رقم نجومی‌ای بود. زیاندهی شرکت فورد حتی در صنعت خودرو هم رکورد محسوب نمی‌شود. شرکت جنر‌ال موتورز در سال ۱۹۹۲ از زیان ۴/۲۳میلیارد دلاری خود خبر داد که بخش اعظم آن به علت رشد بی‌سابقه هزینه‌های درمانی کارکنان این شرکت بود.

پیش از اعلام بیلان کاری فورد بسیاری از تحلیلگران زیاندهی این شرکت در سال ۲۰۰۶ را پیش‌بینی کرده بودند. هزینه‌های سنگین تعدیل نیروی کار این شرکت سهمی به‌سزا در افزایش زیان نهایی ایفا کرد. آنچنان که مولالی گفته تکمیل این برنامه دو سال دیگر وقت می‌برد و به همین دلیل نباید روی به سوددهی رسیدن فورد قبل از سال ۲۰۰۹ میلادی حساب باز کرد.

فورد برای تامین نقدینگی لازم برای اجرای طرح نوسازی خود با به وثیقه گذاشتن بخشی از مایملک این شرکت ۴/۲۳میلیارد دلار از بانک‌ها وام اخذ کرده است. تاکنون ۳۸هزار کارگر فورد برای پایان هر کاری داوطلبانه با این شرکت اعلام آمادگی کرده‌اند. علاوه بر این فورد مترصد کاهش ۱۴هزار فرصت شغلی در بخش اداری از طریق بازونیه یا بازنشستگی زودهنگام است.

مولالی از اجرای طرح نوسازی ساختار فورد کاهش هزینه‌های تمام شده از طریق افزایش بهره‌وری نیروی انسانی، کاهش هزینه‌های جانبی و جلوگیری از تولید بیش از تقاضا را دنبال می‌کند.

او اعلام کرده طی سال ۲۰۰۷ میلادی ۱۰میلیارد دلار صرف پیگیری برنامه نوسازی می‌شود و هفت‌میلیارددلار هم برای طراحی مدل‌های جدید و روی خط تولید قرار گرفتن آنها هزینه می‌شود. نکته عجیب آن بود که به‌رغم اعلام زیاندهی فورد در سال ۲۰۰۶ ارزش سهام این شرکت در بازارهای بورس اندکی افزایش یافت.

فورد که از دیرباز روی تولید خودروهای پرمصرفی چون انواع SUV و پیک‌آپ متمرکز شده بود با رشد قیمت بنزین در سال ۲۰۰۵ و ۲۰۰۶ با کاهش تقاضا برای محصولاتش مواجه شد. این روند موجب شد تویوتا موتور ژاپن بتواند در ما‌ه‌های ژوئیه و نوامبر با پشت سر گذاشتن فورد به دومین برند پرفروش در ایالات متحده تبدیل شود.

فروش فورد در فصل چهارم سال ۲۰۰۶ به ۳/۴۰میلیارد دلار بالغ شد که از فروش ۳/۴۶میلیارد دلاری مدت مشابه سال قبل از آن کمتر بود. فروش سالانه این شرکت هم ۱/۱۶۰میلیارد دلار بود که از فروش ۹/۱۷۶میلیارد دلاری سال ۲۰۰۵ به مراتب پایین‌تر بود. با وجود همه این آمار و ارقام نگران‌کننده مدیران ارشد فورد تاکید دارند روزهای سخت فورد به پایان می‌رسد و جایی برای نگرانی وجود ندارد.

براساس برنامه نوسازی ساختار شرکت فورد کاهش سالانه پنج‌میلیارد دلار از هزینه‌های جاری این شرکت تا سال ۲۰۰۸ میلادی دنبال می‌شود که کار چندان آسانی نیست. هزینه‌ای فورد برای تامین قطعات مصرفی محصولات خود می‌پردازد چندان از تویوتا یا سایر خودروسازهای ژاپنی بالاتر نیست اما بهای تمام شده محصولات در فورد تفاوت خاصی با تویوتا دارد که با پرشدن این خلا توان رقابتی فورد رشد چشمگیری خواهد داشت.