ال-90 را رسانه‌ها بزرگ کرده‌اند

مژگان میزایی - نمایشگاه بین‌المللی قطعات و مجموعه‌های خودرو پس از فراز و نشیب‌های فراوان و در غیاب نمایشگاه بین‌المللی خودرو روز گذشته در حالی آغاز به‌کار کرد که همزمانی این نمایشگاه با نمایشگاه لوازم خانگی منجر به تاخیر یک‌ساعته در افتتاحیه آن شد. نمایشگاه قطعه‌سازی با حضور ۳۸۶شرکت داخلی و ۴۴شرکت خارجی از کشور‌های ترکیه، هند، فرانسه، آلمان، تایلند، چین، امارات‌متحده عربی و ایتالیا آغاز به‌کار کرد.

لوازم بدنه خودرو، قطعات موتور، میل‌لنگ، پیستون، رینگ، انواع موتور، دیسک و صفحه، اکسل، دیفرانسیل، گیربکس، لوازم برق خودرو، رینگ و لاستیک خودرو از جمله محصولات و قطعه‌های عرضه شده در نمایشگاه بین‌المللی قطعات و مجموعه‌های خودرو در تهران است. این نمایشگاه که در ۱۰سالن نمایشگاه بین‌المللی تهران برپا است، تا هفتم بهمن هر روز از ساعت ۹ تا ۱۷ آماده بازدید عموم است.

علیرضا طهماسبی، وزیر صنایع و معادن که پس از بازدید و افتتاحیه نمایشگاه لوازم‌خانگی‌ با یک ساعت تاخیر جهت افتتاح نمایشگاه قطعات بین‌المللی خودرو به سالن ۱۴ نمایشگاه آمد، با خبرنگاران گفت‌وگوی کوتاهی انجام داد. وی در حاشیه این نمایشگاه در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص آتش‌سوزی‌های ۴۰۵ گفت: آتش‌سوزی‌هایی که مربوط به نقص فنی خودرو بوده و منجر به تلفات هم نشده از تصادفات جاده‌ای که هم‌اکنون مطرح است کاملا جدا است. در جلساتی هم که با نیروی انتظامی برگزار شد بر روی این مساله بسیار تاکید شد و به همین منظور دو کمیته جداگانه جهت بررسی مشکلات به وجود آمد تشکیل و نتیجه هم اعلام خواهد شد.

وزیر صنایع و معادن در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد ال -۹۰ گفت‌: پیش فروش ال-‌۹۰ طبق برنامه‌‏ریزی صورت گرفته تا پایان سال صورت می‌‏گیرد‌، اما مردم بدانند که ال-‌۹۰ پدیده خارق‌‏العاده یا اتومبیل فوق‌‏العاده‌‏ای نسبت به استانداردهای بین‌‏المللی دنیا نیست‌، بلکه در رده متوسط دنیا جای دارد. طهماسبی‌، اعلام کرد: ال-۹۰ نه یک مصیبت آسمانی و نه یک مائده آسمانی است‌، بلکه یک خودرو است که سیستم اطلاع‌رسانی کشور آن را بزرگ کرده است‌، این در حالی است که در مرکز پژوهش‌‏های مجلس به عنوان مرجع اصلی رسیدگی به قرارداد ال-‌۹۰ قیمت نوع معمولی این خودرو، ۶۷۵۰ یورو تعیین شده است.

وی‌ با بیان اینکه در طول ۱۸‌ماه وزارتم حداقل ماهی یک‌‏بار قیمت ال-۹۰ معمولی را ۶۷۵۰ یورو عنوان کرده‌‏ام‌، از رسانه‌‏ها گله کرد و ادامه داد: دلیل اینکه ال-‌۹۰ یا یک خودروی دیگر وارد بازار شود، این است که پلت‌‏فرم مشترکی بین ایران خودرو و سایپا تشکیل شود‌، تا بتوان در سایه آن، در هزینه‌‏ها صرفه‌‏جویی کرد. به نحوی که بتوان یک خودرو در کلاس جهانی در بازار ارایه داد.

وزیر صنایع و معادن‌، اظهار داشت: وزارت صنایع و معادن در سه ماه گذشته از سوی خودروسازان و رنو پارس برای بالابردن قیمت این خودرو تحت‌فشار بوده‌، چرا که خودروسازان خواستار بالابردن قیمت شده و دلیل آن را نیز استفاده از توان ساخت داخلی عنوان می‌کردند‌، به نحوی که گفته می‌‏شد اگر قطعات از رومانی یا فرانسه تهیه شود‌، ارزان‌‏تر است‌، ولی ساخت داخل گران است که وزارت صنایع در این راستا به شدت مخالف افزایش قیمت است.

وی‌ با بیان اینکه از اول نیز قرار نبوده ال-‌۹۰ جایگزین پیکان شود‌، تاکید کرد: قیمت فول ال-‌۹۰ حدود ۸‌هزار یورو است‌، البته ال-۹۰ می‌‏خواهد در بازار رقابت کند که قطعا محصولاتی نظیر سمند به خوبی می‌‏توانند با ال-‌۹۰ رقابت کنند‌، ضمن اینکه وقتی تب این خودرو فروکش کند‌، قطعا مشتریان راحت‌‏تر در مورد خرید آن یا سایر محصولات دیگر تصمیم‌‏گیری می‌‏کنند.

وزیر صنایع و معادن در پاسخ به سوال یکی دیگر از خبرنگاران مبنی بر ارزیابی صنعت قطعه‌سازی در سال گذشته اظهار داشت: صنعت خودروسازی صنعت بسیاری مهم و استراتژیک است و در حال حاضر حدود ۴درصد تولید ناخالص داخلی کشور به صنعت خودروسازی تعلق دارد که حدود ۵/۲درصد آن متعلق به صنعت قطعه‌سازی است. برنامه‌های بسیاری را مطرح کردیم که با کمک انجمن قطعه‌سازی و افزایش استاندارد ساخت قطعات خودرو، بتوانیم میزان صادرات خودرو را افزایش دهیم.

وی ادامه داد: ما در بخش صادرات هزینه‌های زیادی کردیم و در بازارهای هدف، شرکای محلی بسیاری به کار گرفتیم تا بتوانیم وارد بازار آنها شویم. همچنین تاکنون سه کارخانه در سوریه افتتاح و کارخانه چهارم را نیز تا پایان سال افتتاح خواهیم کرد. اگر ما زنجیره تامین قطعات یدکی را فراهم نکنیم در آینده در خصوص حضور پایدار در آن کشورها با مشکل مواجه خواهیم شد و در صورتی که این شرایط را فراهم کنیم نه تنها حضور پایدار برای صادرات خودرو فراهم خواهیم کرد بلکه شرایط برای صادرات قطعه هم فراهم خواهد شد. در حال حاضر نسبت به سال گذشته قطعه‌سازی حدود ۴۰درصد رشد داشته و ما امیدواریم این رقم تا پایان سال به ۵۰درصد برسد.

افتتاح خط تولید تندر، ۲۲ بهمن

منوچهر منطقی مدیرعامل شرکت ایران‌خودرو نیز در پاسخ به این سوال که آیا صادرات قطعه به سوریه تنها برای تولید ۱۰هزار خودرو برای قطعه‌سازان صرفه اقتصادی خواهد داشت یا خیر گفت: قطعه‌سازان فقط برای بازار سوریه فعالیت نمی‌کنند آنها می‌توانند از بازار کشورهای همسایه در سوریه نیز برای صادرات قطعه استفاده کند که در این صورت صادرات قطعه برای آنها به صرفه خواهد بود.

وی در پاسخ به این سوال که مجری طرح خروج خودروهای فرسوده شرکت ایران‌خودرو را در عقب ماندن طرح مقصر دانسته اظهار داشت: مجریان طرح نسبت به مجموعه ایران‌خو درو کم لطفی کرده‌اند. این در حالی است که در خروج خودروهای فرسوده عوامل بسیاری دخالت دارند تا کار خروج خودروهای فرسوده به خوبی انجام شود و مقصر دانستن یک مجموعه کم لطفی است.

منطقی در خصوص زمان ورود تندر به بازار گفت: ۲۲ بهمن‌ماه خط تولید ال-۹۰ در این شرکت افتتاح خواهد شد. این نکته نیز قابل ذکر است که در ابتدا باید قابلیت عرضه این خودرو به بازار فراهم و بعد از آن خودرو وارد بازار شود. رنو چهار مرحله را برای ورود به بازار در نظر گرفته که ما در حال حاضر در مرحله دوم و سوم هستیم و اگر همه مسیرها را طبق زمانبندی مشخص شده طی کنیم در زمان اعلام شده ال-۹۰ وارد بازار خواهد شد. وی در مورد آتش‌سوزی ۴۰۵ نیز تصریح کرد: برای خودروی ۴۰۵ تعدادی فراخوان دادیم که مراجعه کردند و برای مابقی نیز با کمک نیروی انتظامی قرار گذاشتیم که فراخوان شود تا مشکل آتش‌سوزی خودروهای ۴۰۵ برطرف شود.

قطعه سازی نیاز به حمایت بیشتری دارد

مجتبی شیواپور مدیرعامل شرکت ساپکو نیز در حاشیه این نمایشگاه میزان صادرات قطعه این شرکت را ۶۰میلیون دلار عنوان کرد و گفت: از ابتدای سال تاکنون شرکت ساپکو ۶۰میلیون دلار صادرات قطعه داشته است که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته این رقم رشد ۲۰درصدی را نشان می‌دهد و ما امیدواریم تا پایان سال این رقم را به ۸۰ تا ۹۰میلیون دلار برسانیم البته در رقم اعلام شده قطعات خودروهای صادراتی در نظر گرفته نشده است. وی در ادامه افزود: تاکنون ما به کشورهای فرانسه، آلمان، سوریه و مصر صادرات داشته‌ایم.

شیواپور در رابطه با میزان قطعات وارداتی در سال‌های گذشته افزود: متناسب با خودروهای مختلف میزان ارزبری متفاوت است. برای تولید خودروی سمند در سال ۸۵ حدود ۴۵۰یورو قطعه وارد کشور شده که این رقم در سال ۸۲ معادل ۴هزار و ۵۰۰یورو بود. برای خودروی ۴۰۵نیز در حال حاضر ۳۸۰یورو قطعه وارد کشور می‌شود که در سال ۸۲ این رقم ۳هزار یورو بوده است و برای تولید «روا» در ابتدا برای تولید هر خودرو ۶۰۰یورو قطعه وارد کشور می‌شد که این رقم در حال حاضر به صفر رسیده است. وی در ادامه افزود:‌ پروسه ارزبری خودروها متغیر است. کاهش ارزبری به معنی افزایش میزان ساخت داخلی است و متناسب با تیراژ خودروها در هر سال میزان ارزبری محاسبه خواهد شد.

شیواپور درخصوص شرایط قطعه‌سازی اظهار داشت: قطعه‌سازی فرآیندی است که از ابتدای سال ۷۰شروع و سال ۷۲ با تاسیس ساپکو اوج گرفت و پس از طی مسیری به مرحله‌ای رسیده که امروز در شبکه تامین شرکت رنو و پژو قرار گرفت و موجب شد که از واردات قطعه ما به صادرات قطعه برسیم و برای رشد بیشتر ما باید از صنعت حمایت کنیم تا شاهد توسعه صادرات باشیم. نمایشگاه قطعه‌سازی بدون حضور مسوولان شرکت سایپا برگزار شد.