اولین موتور گازسوز ایران‌خودرو تولید شد

تولید آزمایشی موتور گازسوز ایران‌خودرو (TUS) آغاز شد.

به گزارش امور رسانه‌های ایران‌خودرو، محسن هاشم‌ شریفی مدیر موتورسازی ۳ ایران‌خودرو با اعلام این خبر گفت: اولین موتور گازسوز ایران‌خودرو (TUS) از تیرماه سال ۱۳۸۶ به تولید انبوه خواهد رسید.

وی با بیان اینکه تیراژ این موتور متناسب با نیاز ایران‌خودرو برای تولید خودروهای گازسوز خواهد بود، گفت: این موتور قرار است روی خودروی پژو ۲۰۶ اس‌دی نصب شود و در طرح توسعه‌ای قابلیت نصب بر روی خودروهای پژو ۲۰۶ معمولی و خانواده سمند را دارد.

هاشم شریفی درباره انجام تست‌های این موتور گفت: در تولید آزمایشی موتور گازسوز (TUS) قرار است تست‌های مختلفی مانند تست ارتعاش، حداکثر توان و دوام انجام شود. مدیر موتورسازی ۳ گفت: موتور گازسوز ایران‌خودرو یک مدل از نوع توسعه‌یافته موتور (TUS) است که توسط پژو فرانسه طراحی شده است. وی خاطرنشان کرد که این موتور می‌تواند استاندارد یورو ۴ را پاس کند. موتور گازسوز ایران‌خودرو ، ۶۹کیلووات قدرت در ۵۸۰۰دور در دقیقه، ۱۲۴نیوتن متر گشتاور در چهار هزار دور در دقیقه دارد. تولید آزمایشی سمند با موتور ملی آغاز شد

تولید آزمایشی سمند با موتور ملی از اواخر امسال آغاز می‌شود.

به گزارش امور رسانه‌ای ایران‌خودرو، نجاری معاون سیستم جامع تولید ایران‌خودرو با اعلام این خبر گفت: طبق برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده تولید سمند با موتور ملی برای امسال محدود خواهد بود.

وی افزود: سال آینده تولید سمند با موتور ملی به ۴۰هزار دستگاه خواهد رسید. نجاری با بیان اینکه موتور ملی جایگزین موتور قبلی سمند خواهد شد، گفت: با افزایش برنامه تولید، قرار است در سال ۸۶ خانواده سمند با موتور ملی تولید و به بازار عرضه شود.

معاون سیستم جامع تولید درباره تست‌های انجام‌شده بر روی خودروی سمند با موتور ملی گفت: آزمون‌های زمستانی و تابستانی این خودرو در کشور سوئد و جنوب ایران با موفقیت انجام شده است.

در انطباق موتور ملی با سمند ۱۶۰قطعه جدید که از جمله قطعات بخش‌های جانبی موتور توسط شرکت تحقیقات موتور، ساپکو، مرکز توسعه محصولات جدید ایران‌خودرو و یک همکار تحقیقاتی اروپایی طراحی و ساخته شده است.

دور جدید طرح نوسازی خودروهای فرسوده از بهمن ماه آغاز می‌شود

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی از آغاز دور جدید طرح جایگزینی خودروهای فرسوده از اوائل بهمن ماه آتی خبر داد.

حمیدرضا فولادگر، گفت: دور جدید طرح جایگزینی خودروهای فرسوده با مشارکت بانک‌های سپه، تجارت، ملی و صادرات اجرا می‌شود. نماینده مردم اصفهان در مجلس افزود: در این مرحله ۲۵۰هزار خودروی فرسوده از سامانه حمل‌و‌نقل کشور خارج می‌شود. وی پیرامون علت وقفه در اجرای طرح نیز گفت: مسوولان تمهیدات و ذخیره لازم را برای ادامه اجرای طرح جایگزینی خودروهای فرسوده پیش‌بینی نکرده بودند لذا همین سبب وقفه کوتاهی در اجرای طرح بوجود آورد. او اظهار داشت: در مرحله قبلی، شرکت‌های تولید خودرو در قراردادی با بانک ملت متعهد شده بودند با افزایش تولید، ۱۲۰هزار دستگاه خودروی فرسوده را از رده خارج کنند.

وی گفت: قرارداد بانک ملت با شرکت‌های ایران خودرو و سایپا با ثبت نام از دارندگان خودروهای فرسوده به طور کامل اجرا شد.