تولید پراید جدید با نام ۱۳۲ از اول سال آینده

تولید پراید جدید با نام پراید ۱۳۲ از اول سال آینده آغاز خواهد شد.

ناظمی، معاون استراتژیک شرکت سایپا، در گفت‌وگو با خبرنگار صنعت خودرو ایسنا افزود: این خودرو با نشان سایپا از اول سال آینده با تغییر شکل خودرو و انجام بهینه‌سازی‌هایی در سیستم‌های مختلف آن عرضه خواهد شد. از طرفی این خودرو برای تولید در کارخانه‌های خارجی سایپا در ونزوئلا و سوریه در نظر گرفته شده است. وی ادامه داد: عرضه این محصول برای ایجاد تنوع در بازار خواهد بود و قیمت این خودرو نیز در حدود پراید کنونی است. ناظمی در پاسخ به این سوال که با آغاز تولید این خودرو آیا تولید پراید فعلی متوقف خواهد شد گفت: تولید این پراید در کنار پراید کنونی و به صورت ترکیبی است و تیراژ این خودروها نیز براساس نیاز و تقاضای بازار تعیین خواهد شد. وی درباره مدل جدید زانتیا نیز گفت: مدل‌های این خودرو ساخته شده و تغییراتی براساس نیاز بازار برروی ظاهر خودرو داده شده و از پایان سال این خودرو عرضه خواهد شد، البته در پلت فرم خودرو تغییری داده نشده بلکه تنها برای ایجاد تنوع قسمت جلو چراغ ها و طراحی قیمت خودرو به همراه سپرهای آن شکل جدیدی گرفته است. واردات ۳۰۰ دستگاه کامیون مان به ایران

تاکنون ۳۰۰ دستگاه کامیون TGA از طریق اورین خودرو (نماینده شرکت مان در ایران) وارد ایران شده است.

به گزارش ایسنا، این شرکت همچنین قصد دارد پس از واردات خودروهای سنگین مان، کامیون کمپرسی TGA با ظرفیت ۲۶ و ۱۸‌تن را وارد ایران کند و در مرحله بعد نیز این شرکت کامیون‌های TGL با ظرفیت ۵/۷‌تن به بالا و TGM با ظرفیت ۱۸‌تن مان آلمان را وارد ایران خواهد کرد. شرکت فوق همچنین کار راه‌اندازی خط تولید کامیون مان را در کرمان آغاز کرده که این خط نیز در نیمه دوم سال ۲۰۰۷ راه‌اندازی خواهد شد، اما تا پیش از تولید، کامیون‌ها به صورت CBU وارد ایران شده و این شرکت خدمات پس از فروش خود را در ایران گسترش می‌دهد. کامیون مان از نوع TGA۱۸۴۸۰ بزرگ‌ترین کامیون ایران از نظر کابین بوده و ۴۸۰ اسب بخار قدرت دارد و دارای استاندارد یورو ۳ است. تاکنون نیز قرارداد فروش ۵هزار دستگاه از این کامیون‌ها با انجمن صنفی رانندگان برون‌شهری امضا شده است.

روند کند خروج خودروهای فرسوده ناشی از ناهماهنگی دستگاه‌های ذی‌ربط است

یک عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: طرح از رده خارج کردن خودروهای فرسوده در سال آینده باید با سرعت و جدیت بیشتری دنبال شود و عقب‌ماندگی را که در سال اول برنامه داشتیم جبران کنیم.

محمد استکی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این مطلب، در تبیین نحوه نظارت کمیسیون صنایع و معادن مجلس بر اجرای طرح خروج خودروهای فرسوده، اظهارداشت: پیرو جلساتی که در این رابطه برگزار شد، تعیین تکلیف ارگان‌ها و دستگاه‌های ذی‌ربط طرح از رده خارج کردن خودروهای فرسوده مراحل مقدماتی را طی کرد و در جریان اجرای طرح برخی مشکلات اجرایی مورد بررسی قرار گرفت. وی ادامه داد: از جمله مواردی که در اجرای طرح نیاز بود تا مدنظر قرار گیرد بحث بازیافت خودروها و احداث کارخانه‌های مربوطه بود، طبیعی است دستگاه‌های بازیافت باید از خارج وارد و کارخانه‌های موردنظر راه‌اندازی شود تا شرایط از رده خارج کردن و اوراق شدن خودروها به وجود آید. نماینده مردم اصفهان در مجلس، در خصوص علل روند کند اجرای طرح مذکور نیز اظهار داشت: معتقدم ناهماهنگی ارگان‌های ذی‌ربط در قضیه موجب حرکت کند طرح بوده است، زیرا بانک‌ها باید تسهیلات مورد نیاز را فراهم می‌کردند، خودروسازان ثبت‌نام خودرو را انجام می‌دادند، دستگاه‌های بازیافت تهیه می‌شد و اداره راهنمایی و رانندگی برای ابطال سندها مقررات لازم را وضع می‌کرد، اما این هماهنگی میان مراجع و دستگاه‌ها برای انجام کارهای مقدماتی وجود نداشت.

سرمایه‌های ملی با واردات خودروهای از رده خارج به هدر می‌رود

مونتاژ صرف خودروهای از رده خارج وارداتی زیبنده اقتصاد ملی نیست.

به گزارش اداره اخبار و انتشار ایران خودرو، بهمن آرمان، استاد دانشگاه و اقتصاددان، با اعلام این مطلب گفت: میلیاردها دلار از منابع مالی کشور با واردات خودروهای از رده خارج شده به هدر می‌رود. وی با اشاره به وجود باندهای مافیایی در واردات خودرو گفت: واردات خودروهای پر مصرف و از رده خارج شده چیزی به جز هدر رفتن سرمایه‌های ملی کشور نیست.آرمان ضمن هشدار به مردم گفت: نباید با تبلیغات کاذب خودروهای خارجی فریب خورد زیرا بسیاری از این خودروها به علت نبود خدمات پس از فروش در پارکینگ‌ها خاک می‌خورند.وی خاطرنشان کرد: واردات صرف خودروهای خارجی علاوه بر خروج ارز از کشور، زمینه‌های اشتغال جوانان را از بین می‌برد.این اقتصاددان خطاب به خودروسازان ادامه داد: باید منابع تولید خودرو در ایران در جهت تولید خودروهای روز دنیا به‌کار گرفته شود.

قطعات کم کیفیت چینی در حال تسخیر بازار لوازم یدکی کشور است

عضو انجمن قطعه‌سازان گفت: بی‌توجهی به واردات قطعات

بی کیفیت خودرو ساخت کشور چین سهم این محصولات در بازار لوازم یدکی کشور را در سال آینده به ۵۰درصد خواهند رساند.

ساسان قربانی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، اظهار داشت: واردات قطعات بی‌کیفیت خودرو از کشور چین یکی از مشکلات جدی قطعه سازان کشور است. وی با بیان اینکه بعید است اینگونه قطعات در تولید خودروهای دارای نام تجاری معتبر مورد استفاده قرار گیرند، افزود: واردکنندگان این قطعات بیشتر در بازار لوازم یدکی خودرو فعالیت دارند و نکته جالب اینجاست که متاسفانه مشاهده می‌شود قطعات بی‌کیفیت چینی با جعل برند محصولات ایرانی و در بسته‌بندی قطعات کارخانه‌های معتبر کشور در بازار عرضه و به فروش می‌رسند. قربانی تاکید کرد:‌ این وضعیت برای صنعت داخلی بسیار خطرناک است زیرا مصرف‌کننده این محصول را به نام قطعه دارای برند معتبر ایرانی خریداری می‌کند و پس از مصرف فقدان کیفیت آن را به حساب تولید داخل می‌گذارد. عضو انجمن قطعه‌سازان با بیان این که انجمن نسبت به این وضعیت به شدت معترض است و آن را پیگیری می‌کند، گفت: تست‌های انجام شده بر روی قطعات ایرانی نشان می‌دهد این قطعات به لحاظ کیفیت از بهترین قطعات تولید چین نیز بهتر هستند.