یکی از علل پایین بودن کیفیت خودروهای داخلی فرسوده بودن قالب‌های صنعتی است. هوتن رستگار، کارشناس خودرو، در گفت‌وگو با ایسنا افزود: به طور کلی ایرادهای وارده به کیفیت خودروهای تولیدی در ایران را می‌توان به دو بخش قطعات و قسمت مونتاژ تقسیم‌بندی کرد. وی توضیح داد: هم‌اکنون در بخش قطعه سازی، قطعه‌سازان کشور با مشکلات مختلفی نظیر ضعف بنیه مالی و نداشتن بخش تحقیق و توسعه در جهت بهبود سیستم کاری مواجه هستند و در نتیجه تولیدات آنها نیز کیفیت لازم را ندارد و در بخش مونتاژ نیز یکی از علل افت کیفیت خودروهای تولید داخل، فرسوده بودن قالب‌های صنعتی است.

رستگار توضیح داد: هم‌اکنون خودروهای داخل کشور به دو دسته تقسیم می‌شوند، دسته اول خودروهایی که قطعات آنها از خارج کشور وارد می‌شود و عمل مونتاژ در ایران صورت می‌گیرد و دسته دوم خودروهایی هستند که قطعات آنها در داخل ساخته می‌شود که بیشتر امتیازهای منفی مربوط به کیفیت خودرو مربوط به خودروهای دسته دوم است. این کارشناس خودرو عنوان کرد: سازمان بازرسی بر اساس ۹ شاخص خودروهای داخلی را امتیازدهی می‌کند و عمده امتیازهای منفی که خودروهای تولید داخل دریافت می‌کنند، مربوط به قسمت‌های بدنه و تزیینات داخلی است. رستگار، یکی از علل ایراد در دو قسمت بدنه و تزیینات داخلی خودروهای تولید داخل را فرسوده بودن قالب‌های صنعتی دانست و افزود: به عنوان مثال یکی از ایرادهای پیکان در گذشته این بود که دارای درزهای خارجی فراوان روی بدنه بود که علت اصلی آن فرسودگی قالب‌های صنعتی بود. وی همچنین یکی دیگر از عوامل موثر در افت کیفیت خودروهای داخلی را بحث قیمت آنها عنوان کرد و گفت: در صورتی که خودروسازان بخواهند خودروهای خود را طراحی مجدد کنند و قسمت‌های بدنه و تزیینات داخلی را تعویض کنند و یا قالب‌های صنعتی را تعویض کنند، قیمت خودرو نیز افزایش زیادی پیدا خواهد کرد و در آن صورت مردم دیگر توانایی خرید خودرو را نخواهند داشت. او، یکی از راهکارهای مناسب برای تحول در کیفیت خودروهای تولید داخل را خصوصی سازی شرکت‌های خودروسازی داخلی به معنای واقعی دانست و تصریح کرد: یکی از ویژگی‌های بخش خصوصی، مشخصه رقابتی بودن آن است و همین رقابت بین شرکت‌های داخلی نیز باعث افزایش کیفیت خودروهای تولید داخل خواهد شد.

رستگار، راهکار دیگر را ادغام شرکت‌های خودروسازی کشور نظیر ایران خودرو و سایپا در شرکت‌های خودروسازی بزرگ خارجی دانست و افزود: این اتفاق زمانی رخ خواهد داد که شرکت‌های خودروسازی خارجی، شرکت‌های داخلی را خریداری کنند (همکاری مشترک). وی در ادامه پیرامون استانداردهای تولید خودرو در ایران نیز توضیح داد: به طور کلی دو نوع استاندارد در ایران وجود دارد که یکی استاندارد تایید نوع خودرو و دیگری استانداردهای طراحی است. وی با اشاره به این‌که استاندارد مربوط به تایید نوع خودرو در ایران از اروپا گرفته شده و اجباری است، توضیح داد: این استاندارد شامل ۵۲ بخش است و قسمت‌های مختلف خودرو را مورد بازرسی قرار می‌دهد. این کارشناس خودرو افزود: این نوع استاندارد در واقع حداقل‌هایی را برای هر خودرو تعیین می‌کند تا آن اجازه تردد داده شود. رستگار، درباره استاندارد طراحی گفت: استانداردی که در واقع بحث کیفیت هر خودرو به آن مربوط می‌شود، استاندارد طراحی است و شرکت‌های داخلی به دلیل ناتوانی در تدوین استاندارهای لازم برای محصولاتشان از استانداردهای شرکت‌های خارجی استفاده می‌کنند.

وی همچنین درباره پیگردهای قضایی در مورد تخلفات مربوط به خودروسازان توضیح داد: در آمریکا خودروساز هنگام تولید خودرو فرم‌هایی را پر می‌کند و استانداردهای مربوط به محصولش را تضمین می‌کند و در این صورت حتی محصولش مورد بازرسی نیز قرار نمی‌گیرد، اما تفاوتی که میان سیستم آمریکا و اروپا وجود دارد، در نوع سیستم قضایی این دو است. وی توضیح داد: در آمریکا سیستمی‌به نام سو کردن (sue) وجود دارد که اگر محصول خودروساز مشکلی پیدا کند و یا به مشتری صدمه‌ای بر اثر مشکل مربوط به خودرو وارد شود، می‌تواند با مراجعه به سیستم قضایی مبالغ کلانی از خودروساز دریافت کند که این مساله همواره احتیاط شدید خودروسازان آمریکایی را درباره کیفیت خودروهای تولیدی در پی داشته است. او همچنین درباره سیستم قضایی در اروپا گفت: در اروپا با وجود استانداردهای سخت‌گیرانه‌ای که وجود دارد، اما مانند آمریکا برخوردهای شدید قضایی وجود ندارد و بین خودروسازان و بازرسان کیفیت اعتماد دوطرفه وجود دارد که سیستم حاکم بر ایران نیز در مسائل قضایی مربوط به خودرو تقریبا مشابه اروپا است. رستگار، درباره قیمت خودروها در ایران نیز توضیح داد: با توجه به نرخ تورم در سال‌های گذشته و ثابت ماندن قیمت خودرو می‌توان متوجه شد که در واقع قیمت خودرو در ایران کاهش یافته است. وی افزود: قسمتی از خودروهای داخلی نظیر پژو ۴۰۵ و پراید نیز در دنیا از رده خارج محسوب می‌شوند و مشابه خارجی ندارند، بنابراین نمی‌توان قیمت آنها را با مشابه خارجی مقایسه کرد.