کوتاهی برخی از مسوولان در نظارت بر خدمات پس از فروش خودروهای وارداتی که عمدتا نیز خودروهای لوکس و گران‌ را در بر می‌گیرد، دارندگان این گونه خودروها را با معضلی به نام فقدان خدمات پس از فروش مواجه کرده است. به گزارش خبرگزاری فارس، براساس ماده یک آیین نامه ضوابط فنی واردات خودرو به استثنای مواردی که به تصویب هیات وزیران می‌رسد، واردات خودرو منوط به وجود نمایندگی رسمی‌خدمات پس از فروش در ایران است و تعیین ضوابط مربوط به نمایندگی‌ها و نظارت بر فعالیت آنها بر عهده وزارت بازرگانی است. همچنین تنظیم و نظارت بر این ضوابط باید با همکاری و هماهنگی وزارت صنایع و معادن صورت پذیرد.

ماده ۲ آیین‌نامه واردات خودرو سال ۸۵ نیز شرکت‌های وارد‌کننده خودرو را ملزم کرده است، هنگام ثبت سفارش در وزارت بازرگانی متعهد شوند ضوابط خدمات پس از فروش و تامین قطعات یدکی موضوع ماده یک و... را رعایت کنند.

این در حالی است که تامین قطعات خودروهایی چون بنز، بی‌ام‌و، تویوتا و برخی دیگر از خودروهای وارداتی آسیایی در کشور با محدودیت‌های فراوانی روبه‌رو است.

جلال ریخته‌گر قدیمی‌ رییس اتحادیه صنف‌ فروشندگان و نمایشگاه‌داران اتومبیل در این رابطه گفت: ۸۰‌درصد قطعات یدکی خودروهای گران‌قیمت مانند بنز، بی‌ام‌و تویوتا توسط مسافران و به صورت چمدانی وارد کشور می‌شود و شرکت‌های صادر کننده این خودرو‌ها خدمات چندانی تحت عنوان خدمات پس از فروش را در کشور عرضه نمی‌کنند. وی تصریح کرد: در حال حاضر کمپانی تویوتا حدود ۳۵‌درصد، بی‌‌ام‌‌و حدود ۵‌درصد، بنز حدود ده‌درصد و خودروهای کره‌ای و آسیایی حدود ۱۵‌درصد در ایران خدمات پس از فروش دارند.

قدیمی‌افزود: بر این اساس در صورتی که خودروهای مذکور که غالبا نیز گران و لوکس هستند در کشور دچار مشکل شوند، صاحبان آنها به ناچار باید از طریق مسافران خارج از کشور یا رابطانی که در دبی حضور دارند، قطعات مورد نیازشان را تامین کنند.

وی افزود: تحت این شرایط قیمت قطعات یدکی وارد شده گرانتر تمام شده و صاحب خودرو نیز باید برای دریافت قطعه مورد نظر در انتظار بماند.

وی تاکید کرد: هیچ یک از واردکنندگان خودرو تا به حال به تعهدات قانونی شان برای ارائه خدمات پس از فروش عمل نکرده‌اند. حال آنکه تعهد کرده‌اند خدمات پس از فروش را در داخل کشور ارائه دهند. وی ضمن ابراز تاسف از اجرایی نشدن ضوابط واردات خودرو، اظهار داشت: تحت این شرایط صاحب خودرو وارداتی باید به ناچار پس از دو الی سه سال استفاده خودرو گران‌قیمت خود را به پارکینگ فرستاده و رها کند.

قدیمی‌گفت: تا زمانی که واردات خودرو همانند سایر اصناف تحت نظارت صنف مربوطه یعنی اتحادیه صنف فروشندگان اتومبیل نباشد، این معضل وجود دارد زیرا افرادی که هم اکنون اجازه واردات خودرو را می‌دهند، در این رابطه هیچ‌گونه اطلاعی ندارند.