در ۹ماه نخست سال

سایپا ۳۵۰هزار خودرو سواری تولید کرد

گروه خودروسازی سایپا با رشد ۷۵درصدی تولید خودروی سواری در نه ماه گذشته ۳۵۰هزار دستگاه انواع خودرو تولید کرد. به گزارش روابط عمومی ستاد خبری سایپا، این شرکت در این مدت با عرضه این میزان خودرو به هموطنان سهم خود را در بازار خودرو سواری کشور به بیش از ۵۴درصد افزایش داد.

سایپا در ۹ماه گذشته ۳۱۶هزار دستگاه انواع پراید انژکتوری، گازسوز، فرمان هیدرولیک و هاچ بک، سایپا ۱۴۱ معمولی و دولوکس تولید کرد و میزان تولید ریونیز ۱۵هزار دستگاه و زانتیا ۱۱هزار دستگاه بود. همچنین حدود ۸هزار دستگاه ماکسیما، رونیز، پی کی و کاروان نیز در گروه سایپا (پارس خودرو و سایپا) تولید شده است. در این مدت همچنین ۳۵هزار دستگاه خودروی تجاری شامل کامیون، کشنده و وانت در شرکت‌های زامیاد و سایپا دیزل (عضو گروه سایپا) تولید شده است. طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده، تولیدات گروه سایپا در چهار ماه پایانی امسال بیشتر خواهد شد. در گروه سایپا روزانه ۲۰۵۰ دستگاه انواع خودرو سواری، دو دیفرانسیل، کامیون و وانت تولید می‌شود. یک کارشناس صنعت موتورسیکلت:

فقط ۶۰درصد از تولیدکنندگان برای انجام آزمون اقدام کرده‌اند

پس از گذشت دو ماه از اتمام مهلت تعیین شده برای پاس کردن استاندارد‌های مشخص شده فقط ۶۰‌درصد از تولیدکنندگان موتورسیکلت برای انجام آزمون‌ها اقدام کرده‌اند.

یک کارشنـــاس صنعـت موتورسیکلت در گفت‌وگو با ایسنا با بیان این مطلب اظهار کرد: براساس برنامه‌ریزی انجام شده، شرکت‌های تولیدکننده موتورسیکلت تا اول مهر ماه مهلت داشتند با انجام آزمون‌های لازم برای پاس کردن ۱۰استاندارد مشخص شده به تمدید مجوز تولید خود اقدام کنند که این اتفاق تاکنون به طور کامل عملی نشده و فقط ۶۰‌درصد تولیدکنندگان به انجام این کار اقدام کرده‌اند. وی ادامه داد: به این ترتیب تنها برخی از تولیدکنندگان متحمل پرداخت هزینه‌های ۸ تا ۱۰میلیون تومانی شده‌اند و اجباری برای بقیه سازندگان وجود ندارد و این در حالی است که مجوز‌های صادر شده برای مدت یک سال قابل قبول خواهند بود. او افزود: ممکن است پس از اتمام زمان یک ساله مشخص شده اداره راهنمایی و رانندگی مانع از پلاک‌گذاری محصولات کارخانه‌های دریافت‌کننده مجوز شود و در مقابل، کارخانه‌هایی که مجوزشان تمدید نشده با این توجیه که زمان انقضایی برای آنها تعیین نشده، به تولید خود ادامه دهند.