چرا فقط پژو405 آتش می‌گیرد؟

گروه خودرو - بهار سال ۸۳ زمانی که البرز لرزید و دامنه این لرزش، پایتخت را نیز فرا گرفت، کمتر کسی فکر می‌کرد این زلزله نگران‌کننده بتواند از مشکل یکی از خودروهای ساخت داخل پرده بردارد. در آن جمعه هنگامی که زمین به لرزه درآمد عده‌ای از هموطنان از جاده مرزن‌آباد با خودروهای خود تردد می‌کردند، غافل از اینکه مرگ تا لحظاتی دیگر به سراغشان می‌آید و این‌گونه شد که از کوه‌های اطراف جاده، سنگ ریزش کرد و بر سر خودروها فرود آمد که در آن لحظه خودروهایی پس از فرود آمدن سنگ دچار آتش‌سوزی شدند. تب زلزله آنقدر داغ شده بود که ذهن کمتر کسی به این نکته مشغول می‌شد که به سراغ دلیل آتش‌سوزی خودروها برود. اما پس از گذشت مدتی از وقوع این زلزله اولین اخبار درخصوص آتش‌سوزی پژو۴۰۵ منتشر شد. آن روزها خودرو ۴۰۵ خود به خود در حالی که سرنشینی نداشت دچار آتش‌سوزی می‌شد و فقط خسارات مالی در پی داشت. ایران‌خودرو پس از چندین آتش‌سوزی اعلام کرد که به دلیل به کار گرفتن قطعه‌ای مشکل‌دار، این خودرو دچار آتش‌سوزی می‌شود و طی فراخوانی از مالکان پژو ۴۰۵ مدل نیمه دوم ۸۳ خواست که به نمایندگی‌های مجاز این شرکت مراجعه کنند تا آن قطعه تعویض شود. به گفته مسوولان ایران‌خودرو فراخوان مزبور به آن معنا نبود که همه خودروهای پژو۴۰۵ دچار آتش‌سوزی می‌شوند، بلکه نشان می‌داد که این خودروها تحت ریسک هستند و بهتر است به نمایندگی‌های این شرکت مراجعه کنند.

پس از گذشت مدتی از آتش‌سوزی‌های اولیه و انتشار فراخوان ایران‌خودرو، به دلیل اینکه حادثه آتش‌سوزی خودروهای ساخت داخل برای اولین بار در کشور روی می‌داد موضوعی غریب و در عین حال تعجب‌برانگیز برای بسیاری از مردم و مسوولان بود، اما جالب اینکه در آن مقطع کسی دنبال مقصر نمی‌گشت و انگشت اتهام را به سوی کسی نشانه نمی‌گرفت. شاید به این خاطر بود که هنوز تلفات جانی به وجود نیامده بود.

غافل از اینکه آتش‌سوزی پژو ۴۰۵ حالت بالقوه‌ای داشت که هر لحظه امکان بالفعل شدن آن وجود داشت.

سال ۱۳۸۴

در سال ۱۳۸۴ آتش‌سوزی‌ها ادامه یافت اما این بار سرنشینان خودرو نیز از آتش‌سوزی‌ها در امان نبودند.

تفاوت آتش‌سوزی‌ها در سال ۸۳ و ۸۴ نشان می‌دهد که بیشتر آتش‌سوزی‌های سال ۸۳ در حالی برای خودرو به وقوع پیوسته که آن خودرو بدون سرنشین در گوشه‌ای پارک بوده، اما در سال ۱۳۸۴ عمده آتش‌سوزی‌ها در حالی اتفاق افتاد که خودرو در حال حرکت بوده است.

در این سال نیز ایران‌خودرو تحت‌تاثیر افکار عمومی فراخوان دوباره‌ای صادر کرد تا کلیه پژو ۴۰۵های ساخت نیمه دوم سال ۸۳ و نیمه اول سال ۸۴ تحت ریسک آتش‌سوزی قرار دارند و باید به نمایندگی‌های مجاز این شرکت برای رفع عیب احتمالی مراجعه کنند.

در این سال ایران‌خودرو وقتی که دریافت مساله پژو ۴۰۵ به قضیه‌ای ملی تبدیل شده است کلیه خودروهای ساخت خود به ویژه ۴۰۵ و سمند و پرشیا را با دقت بیشتری وارد بازار کرد.

جالب اینکه در این سال به‌رغم تمام اخباری که در خصوص پژو ۴۰۵ منتشر شده بود، این خودرو یکی از پرفروش‌ترین محصولات ایران‌خودرو بود.

این در حالی بود که ایران‌خودرو در این سال پیکان، که یکی از پرفروش‌ترین خودروهای کشور بود، را برای همیشه به موزه فرستاد و با مشکلات مالی مواجه شد و از طرفی هم به خاطر تغییر دولت مدیریت این شرکت در حالت تعلیق به سر می‌برد.

سال ۱۳۸۵

سال ۱۳۸۵، نقطه عطف مساله پژو ۴۰۵ است. داستان از آنجا آغاز می‌شود که هاشمی، سرپرست پلیس راه کشور، در هفته آخر شهریورماه آماری را که ارائه کرد نشان می‌داد طی ۵ماه نخست این سال ۶۰ مورد آتش‌سوزی در خودروی ۴۰۵ اتفاق افتاده و ۱۲۴ تن از هموطنان در اثر این آتش‌سوزی‌‌ها جان خود را از دست داده‌اند. وی نقص فنی در این خودرو را باعث آتش‌سوزی دانسته بود، چرا که بررسی تصادف‌ها نشان می‌داد که این تصادف‌ها بیشتر خسارتی بوده‌اند، اما چون خودروها دچار آتش‌سوزی شده است خسارات جانی در پی داشته است.

در ادامه این ماجرا، رویانیان، معاون راهنمایی و رانندگی کشور، به طور رسمی به خودروسازها مهلت یک ماهه‌ای داد تا کیفیت و سطح ایمنی محصولات خود را ارتقا دهند و خاطرنشان کرده بود که اگر تا پایان مهلت یک‌ماهه این خواسته برآورده نشود، نام خاطیان رسما به مردم اعلام خواهد شد. در همین حین دادستان کل کشور نیز با ارسال نامه‌ای به وزیر صنایع و معادن با اشاره به آمار ارائه شده از سوی سرپرست پلیس راه، خواسته بود تا برای رفع این مشکل اقدامات پیشگیرانه در دستورکار خود قرار دهند و نتایج حاصله را به اطلاع وی برسانند.

ایران خودرو که تا قبل از این سکوت اختیار کرده بود، سرانجام دوم مهرماه اطلاعیه‌ای به نقل از منوچهر منطقی، مدیرعامل این شرکت در اختیار رسانه‌ها قرار داد که در آن اطلاعیه منطقی هرگونه تلفات جانی بر اثر آتش‌سوزی پژو ۴۰۵ را تکذیب کرده و بحث تلفات جاده‌ای را موضوعی مجزا دانست.

مسوولان ایران‌خودرو پس از این ماجرا دست به کار شدند و با ارائه انواع دلایل فنی این موضوع را تکذیب کردند، اما برخی واکنش‌ها در این مقطع جالب بود. به عنوان مثال برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی جو ایجاد شده علیه صنعت خودروی کشور را زمینه‌ای برای ضعیف کردن این صنعت می‌دانستند و معتقد بودند که اعلام آمار از سوی راهنمایی و رانندگی بدون در نظر گرفتن مصالح این صنعت صورت گرفته است.

برخی دیگر از نمایندگان معتقد بودند که مدیریت ارشد این شرکت در برخورد با وجود قطعه مشکل‌دار در پژو ۴۰۵ سهل‌انگاری کرده است و باید در همان ابتدا خاطیان را از این شرکت اخراج می‌کرد.

وزیر صنایع و معادن نیز در گفت‌وگو با خبرنگاران اعلام کرد که اگر در بحث آتش‌سوزی‌ها این موضوع ثابت شود که نقص فنی پژو ۴۰۵ عامل آتش‌سوزی‌ها است از تولید این خودرو جلوگیری خواهیم کرد.

اما سرانجام استدلال‌ها این گونه شد تا به منظور حمایت از صنعت خودروی کشور سکوتی همگانی برروی این قضیه حکمفرما شود.

... و اما اکنون پس از برقراری این سکوت مصلحت‌آمیز، ماه گذشته خودرویی دیگر که اتفاقا پژو ۴۰۵ نیز بود بر اثر تصادف دچار آتش‌سوزی شد و ۵ تن از هموطنان جان خود را از دست دادند. هفته‌های بعد از آن نیز دو دستگاه پژو نیز در تصادف‌ها دچار آتش‌سوزی شد و ۱۰ تن دیگر از هموطنان جان سپردند.

اما ایران خودرو درپی این حوادث اعلام کرد که آتش‌سوزی‌ها مربوط به نقص پژو نیست و دلیل آن بر اثر شدت تصادف بوده است.

اما روز گذشته پرویز رزمیان‌فرد، معاون عملیات سازمان آتش‌نشانی شهرداری تهران در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس از آتش گرفتن پژو ۴۰۵ دیگری که در حال حرکت بود خبر داد، اما خوشبختانه این حادثه تلفات جانی در پی نداشت و روابط عمومی ایران خودرو در واکنش به این اقدام با ارسال خبری تنها نوشت، پژو ۴۰۵ همچنان پرفروش‌ترین خودرو در بازار ایران است.