گروه خودرو- از آن روزی که اولین نشست مجریان طرح نوسازی خودروهای فرسوده با خبرنگاران برگزار شد، همواره این سوال مطرح بود که آیا تحقق این تبصره قانونی با توجه به سابقه درخشان خودروسازها در تحویل به موقع خودروها به مردم! به سرانجام خواهد رسید؟ مجریان این طرح که ظاهرا تحت‌تاثیر وعده‌های خودروسازها قرار گرفته بودند، در ابتدا با قاطعیت تمام در خصوص اجرای طرح صحبت به میان می‌آورند اما با توجه به بدقولی‌های خودروسازها جریمه ۵هزار تومانی را نیز پیش‌بینی کردند تا اگر خودروسازها در تحویل خودرو تاخیر داشتند، به ازای هر روز تاخیر این مبلغ را به مشتری بپردازند. در دومین، سومین و... نشست خودروسازان با رسانه‌ها همواره این سوال طلایی مطرح می‌شد که آیا امکان تولید ۲۵۰هزار خودرو دوگانه‌سوز تا پایان امسال در توان خودروسازها وجود دارد؟ پرسیده می‌شد.

اگرچه خودروسازان در نشست اول خود با خبرنگاران به تامین خودروهای این طرح اطمینان نداشتند ولی ابراز امیدواری می‌کردند تا با تعامل ایجاد شده و خرد جمعی، تبصره ۱۳ تا پایان سال‌جاری به وقوع بپیوندد.در چرخه طرح نوسازی خودروهای فرسوده بانک، خودروساز و نیروی انتظامی سه عنصر مهم هستند که کم‌کاری هر کدام از آنها این چرخه را با مشکل مواجه خواهد کرد.

در ابتدای اجرای طرح چگونگی تامین مخزن یکی از مباحث مهم این طرح بود که ظاهرا هم‌اکنون در این خصوص مشکل خاصی وجود ندارد (البته بنابرگفته خودروسازها).اما اکنون که اجرای تبصره به مرحله آخر خود رسیده و خودروسازان در این مرحله نقش اساسی دارند ظاهرا در تولید و تحویل خودروهای نو به مردم دچار مشکل شده‌اند.

از آنجا که بارها اخبار مرتبط به طرح نوسازی خودروهای فرسوده در این روزنامه به چاپ رسیده و این اخبار حاوی وعده وعیدهای مجریان طرح مبنی بر اجرای به موقع طرح بوده و عده‌ای از هموطنان که متقاضی جایگزینی خودروهای نو بوده‌اند طی تماس‌های مکرر با دفتر تحریریه از عدم تحقق وعده‌های خودروسازها صحبت به میان آورده‌اند.یک مقام آگاه در طرح نوسازی خودروهای فرسوده در این رابطه به خبرنگار ما گفت: فرآیندهای طرح در بانک و نیروی انتظامی بدون مشکل خاصی به انجام رسیده است و بیش از ۵هزار نفر از متقاضیان وام خود را دریافت و خودرو را نیز اسقاط کرده اند اما وقتی که به نمایندگی خوروسازها برای تحویل خودروی نو خود مراجعه کرده‌اند این پاسخ را شنیده اند که «فعلا ماشین نو نداریم.»وی خاطرنشان می‌کند: به منظور نظارت بیشتر بر عملکرد تولید خودروسازها دو ناظر در سایپا و ایران‌خودرو مستقر شده‌اند.وی می‌افزاید: در نشست‌هایی که با خودروسازها صورت خواهد گرفت، مشکلات مربوطه مطرح خواهد شد و امیدواریم که این مساله هم حل شود تا مرحله آخر اجرای طرح که همان تحویل خودروی نو به مردم است، سر وقت انجام شود.

ایران‌خودرو: مشکل از بانک است

ژیان‌پناه، مدیر طرح نوسازی خودروهای فرسوده در شرکت ایران‌خودرو در گفت‌وگو با خبرنگار ما ضمن تکذیب وجود هر نوع مشکل در خصوص تولید می‌گوید، مشکلات ایجاد شده به بانک برمی‌گردد چرا که بانک ملت در خصوص تامین اعتبار برای متقاضیان براساس فرآیندهای موجود حرکت نکرده است، به همین خاطر مشکلاتی برای متقاضیان به وجود آمده است.

وی در پاسخ به این سوال که چرا با وجود اینکه عده‌ای وام را دریافت کرده‌اند، اما خودرو نو به آنها تحویل داده نشده است، می‌گوید: سیستم رزرواسیون ایران‌‌خودرو در این زمینه به گونه‌ای است که اگر افراد در موعد مقرر نتوانند وام را از بانک دریافت کنند، به صورت خودکار نامشان از لیست خودروساز حذف شده و باید دوباره در نوبت قرار بگیرند.

بنابراین برخی افرادی که وام را دریافت کرده‌اند به علت باطل شدن نامشان از لیست رزرو با این مشکل مواجه شده‌اند که این مشکلات ربطی به خودروساز ندارد بلکه مسائلی است که بانک به وجود آورده است.

ژیان‌پناه در این خصوص که آیا مشکل تولید دارید یا خیر؟ پاسخ می‌دهد: کلیه پارکینگ‌های ایران‌‌خودرو مملو از ماشین‌های تولید شده است که به خاطر این انباشتگی تولید را کاهش داده‌ایم، بنابراین هیچ مشکلی نه برای مخزن و نه برای تولید در این شرکت وجود ندارد و مسائل پیش آمده به خاطر عدم تامین به موقع اعتبارات از سوی بانک بوده است.

در همین حال سید حسین هاشمی، رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا، با اشاره به اینکه پس از گذشت ۹ ماه طرح نوسازی خودروهای فرسوده و اجرای طرح‌ها در مراحل ابتدایی قرار دارد، خاطرنشان کرده است: بعید می‌دانم که تا آخر سال‌جاری بتوان ۵۰درصد هدف پیش‌بینی شده را پوشش داد.