مژگان میرزایی- امروزه استفاده از روبات در صنعت خودروسازی جهان به دلیل بهره‌وری بالا، کیفیت بهتر، کاهش هزینه و بالا بردن تیراژ تولید، به امری متداول تبدیل شده است. در ایران نیز استفاده از روبات‌ چندسالی است که مرسوم شده است، چنانچه شرکت پارس خودرو بنا را بر آن گذاشته که برای تولید خودروی تندر از روبات استفاده کند.

تندر قرار است در دو شرکت خودروسازی پارس‌خودرو و ایران‌خودرو به طور همزمان تولید شود. با این تفاوت که شرکت پارس‌خودرو تندر را به صورت روباتیک و ایران‌خودرو برای کاهش هزینه‌ها این خودرو را به صورت مونوریل (دستی) تولید می‌کند.

استفاده از روبات در صنعت خودروسازی با سه هدف بهره‌وری بالا، افزایش کیفیت محصولات تولیدی و کاهش هزینه‌ها صورت می‌پذیرد که این سه عامل موجب بالا رفتن سطح اتوماسیون بوده. بالارفتن سطح اتوماسیون نیز بر کیفیت تاثیرگذار بوده و باعث می‌شود که فرآیند تولید یکنواخت‌تر شود.اما در فرآیند مونوریل (دستی) به دلیل اینکه فرآیند تولید به صورت یکنواخت و در یک سطح انجام نمی‌شود تاحدودی بر کیفیت تاثیر گذاشته و موجب کاهش نسبی کیفیت خودرو می‌شود. فرآیند مونوریل علاوه بر کاهش نسبی کیفیت بر روی تیراژ تولید و کاهش بهره‌وری نیز تاثیر می‌گذارد و تنها مزیت استفاده از این روش تولید کاهش هزینه‌های تولید است که تاحدودی بر روی قیمت محصول نهایی تاثیر می‌گذارد.نسبت نقطه‌جوش‌هایی که با روبات زده می‌شود ۲۰درصد بالاتر از نقطه‌جوش‌های روش مونوریل است که به نظر بسیاری از کارشناسان این رقم درصد بالایی برای خودرویی مثل تندر نیست.