جای خالی خودروهای جدید در نمایشگاه بین المللی پکن

قسمت پایانی

خبرنگار اعزامی به پکن- نهمین نمایشگاه بین‌المللی خودروی پکن ۲۰۰۶، با شرکت خودروسازان ۲۰کشور دنیا از جمله ایران در حالی دوشنبه گذشته، ۲۷نوامبر، به کار خود پایان داد که تعداد خودرو‌هایی که دارای مارک انحصاری چین بودند، حدود یک‌سوم مارک‌های شرکت‌کننده در این نمایشگاه را تشکیل می‌دادند. ظرف چند سال گذشته، صنعت خودروسازی در چین به سرعت توسعه‌یافته و به یکی از صنایع مادر در اقتصاد ملی چین تبدیل شده است. پیش‌بینی می‌شود تعداد خودرو‌های تولید چین در سال ۲۰۱۰ به ۱۰میلیون دستگاه برسد، با این حال صنعت خودروسازی این کشور هنوز از توان رقابتی بالا در بازار جهانی برخوردار نیست. اما استقبال از نهمین نمایشگاه بین‌المللی خودروی پکن که حدود ۶۰۰هزار بازدیدکننده داخلی و خارجی را به خود جلب کرد، به نوعی قدرت‌نمایی خودروساز‌های چینی در عرصه بین‌المللی بود. در این نمایشگاه بسیاری از مدل‌های اتومبیل به گونه‌ای به نمایش درآمده بود که هر بازدید‌کننده‌ای را جذب می‌کرد. به گفته مسوولان نمایشگاه پکن، بازدیدکنندگان داخلی و خارجی در این دوره از تاریخ برگزاری نمایشگاه خودروی چین بی‌سابقه بوده است.اما دلیل استقبال از نهمین نمایشگاه بین‌المللی خودرو چین را شاید بتوان در حضور قابل توجه خودروسازان چینی و همچنین عرضه اولین خودرو‌های مجلل چینی خلاصه کرد. هرچند حدود ۱۳۰شرکت خارجی در نمایشگاه حضوری فعال داشتند و با زرق و برق خاصی به چیدمان خودرو‌های خود پرداخته بودند، اما در این نمایشگاه، متفاوت از نمایشگاه‌های بین‌المللی دیگر، تقریبا هیچ محصول جدیدی از سوی خودروسازان خارجی عرضه نشده بود.خودروسازهای بزرگ اروپایی، آمریکایی و ژاپنی که به طور معمول محصولات جدید خود را در نمایشگاه‌های توکیو، دیترویت یا پاریس پرده‌برداری می‌کنند این بار صرفا آمده بودند تا جایشان خالی نباشد.

درست در نقطه مقابل، رقبای چینی حاضر در نمایشگاه‌ پکن به عرصه‌ای برای به دست آوردن سهم بیشتر از بازار داخلی چین و جلب توجه رسانه‌های جهانی به دستاوردهای قابل توجه خود می‌نگریستند. در غرفه‌های پرزرق و برق غول‌هایی چون جنرال موتورز، کرایسلر و تویوتا اثری از مدل‌های جدید به چشم نمی‌خورد.

حتی شرکت BMW که مصرانه در تلاش است بازار در حال شکوفایی خودروهای مجلل در چین را به سوی خود متمایل کند هم هیچ محصول جدیدی را برای عرضه نداشت.شرکت آلمانی BMW نمونه‌ای از مدل ۵۳رOI را که اخیرا مونتاژ آن در چین شروع شده در غرفه خود قرار داده بود و تویوتا به آوردن نمونه‌هایی از محصولات ۲۰۰۷ خود بسنده کرده بود.وضع در مورد سایر خودروسازهای غیرچینی هم به همین منوال بود. گویی آنها با توجه به فاصله تکنولوژیک محصولات خود با رقبای چینی که البته روز به روز کمتر می‌شود دلیلی برای افزایش فعالیت‌های تبلیغاتی خود در چین نمی‌بینند.

در این نمایشگاه خودروسازان معتبری از جمله تویوتا، بی‌ام‌و، فولکس واگن، دایملرکرایسلر، فیات، جنرال موتورز و ولوو انواع محصولات سواری و تجاری خود را عرضه کرده بودند.

ظهور ابرخودروهای چینی

تعداد ثروتمندان چینی روز به روز افزایش پیدا می‌کند. براساس آماری که اخیرا منتشر شد تعداد میلیونرهای چینی از مرز یک‌میلیون نفر گذشته است.

این بدان معنا است که خودروسازها می‌توانند به فروش محصولات مجلل خود در بازار چینی امید داشته باشند.

لگزس که از زیرمجموعه‌های شرکت تویوتا موتورز ژاپن است و تاکنون بازار چین را مورد بی‌مهری قرار داده بود اکنون به دنبال ایجاد یک واحد مونتاژ در این کشور است.

مرسدس بنز و BMW به تلاش‌های خود برای جذب مشتریان بالقوه سرعت و عمق بیشتری داده‌اند و حتی پورشه و لامبورگینی هم اکنون به دنبال صید کردن مشتریان چینی هستند و جدیدترین محصولات خود را به نمایشگاه پکن آورده بودند.نکته جالب‌تر اینکه تمرکز خودروسازهای وطنی چین روی تولید و عرضه محصولات مجلل است. شرکت دونگ‌فنگ که شرکت دولتی است اقدام به عرضه خودرویی مجلل با نام HQ۳ کرده که می‌تواند طی ۳/۷ ثانیه از حالت سکون به سرعت یکصد کیلومتر در ساعت دست پیدا کند. این خودرو از طراحی خارجی و تزئینات داخلی زیبایی برخوردار بوده و نگاه‌های زیادی را به خود معطوف کرد.

مزیت قابل‌توجه محصولات خودروساز‌های چینی یعنی قیمت، این‌بار به کمک خودروساز‌های چینی آمده بود. قیمت محصولات مجلل آنها در قیاس با همتایان خود بسیار پایین بود و این یعنی جذب مشتریان بالقوه و کاستن از تعداد چینی‌هایی که به دنبال خرید خودرو‌های مجلل خارجی هستند.

جدال پنهان

شرکت‌های چینی که سال‌ها است برای راهیابی به بازار‌های جهانی تلاش می‌کنند در نمایشگاه امسال پکن بهترین جا را در غرفه‌های خود به محصولات طراحی شده در داخل اختصاص داده بودند.به استثنای شرکت چری که خودروسازی مولد است ما‌بقی خودروساز‌های چینی بیشتر به کار مونتاژ خودرو مشغول هستند و جوینت‌ونچرهای متعددی با غول‌های خارجی حاضر در بازار چین دارند. تولید‌کنندگان چینی آنقدر به محصولات وطنی خود بها داده بودند که به نظر می‌رسید زمان نگرانی خودروساز‌های غربی از احتمال یورش چین به بازار‌های خودروی جهان فرا رسیده باشد. صنعت خودروسازی چینی خزنده و آرام می‌رود تا خواب را از دیدگاه غول‌های خودروسازی جهان برباید همان‌طور که در سایر صنایع، چینی‌ها به کابوسی برای همه جهانیان تبدیل شده‌اند.