«تندر» از 15 اسفند ماه وارد بازار می‌شود

مژگان میرزایی- تاخیر در تولید خودروی ال - ۹۰ و همچنین ابهام در برخی از بندهای این قرارداد برخی از اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس را بار دیگر به تحقیق و تفحص از قرارداد مذکور واداشته است. عکس: آذین ثمرمند

تاخیر در تولید ال-۹۰ اگرچه به اعتقاد برخی از کارشناسان صنعت خودروی کشور منجر به ضرر و زیان دو طرف قرارداد خواهد شد اما تاخیر آن با وجود استدال‌های برخی از مسوولان دست‌اندرکار این قرارداد هنوز در ابهام قرار دارد و مشخصا افرادی مانع از تولید به موقع این خودرو شده‌اند. در حالی‌که تاخیر در تولید این خودرو برای بسیاری از رسانه‌ها در ابهام قرار دارد روز گذشته رییس کمیسیون صنایع و معادن به همراه مهدی مفیدی رییس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و با حضور خبرنگاران از خط تولید این خودرو در شرکت پارس خودرو دیدن کردند. قبل از بازدید از خط تولید ال - ۹۰ مفیدی و سیدحسین امیری مدیرعامل کارخانه پارس خودرو به سوالات اعضای کمیسیون صنایع و معادن در خصوص دلایل تاخیر تولید این خودرو پاسخ دادند. مفیدی ۴ ماه تاخیر به وجود آمده در تولید ال - ۹۰ را مربوط به اصلاح قرارداد این خودرو عنوان کرد و گفت: در تولید این خودرو بیش از ۴ ماه تاخیر به وجود آمد که این تاخیر به دلیل اعمال اصلاحات در بندهای قرارداد ال - ۹۰ است. وی ادامه داد: در ابتدا زمان تولید این خودرو را آبان ماه اعلام کردیم که در حال حاضر خط تولید هر دوکارخانه پارس خودرو و ایران‌خودرو آماده تولید است.

رییس سازمان گسترش یکی‌دیگر از مشکلات در تاخیر تولید ال - ۹۰ را در بحث SOP دانست و افزود: یکی از مشکلات ما بحث SOP است و اینکه فرانسه پیشنهادی را که به ایران برای تولید خودرو داده بود به کشورهایی که تازه شروع به تولید خودرو کرده‌اند نیز پیشنهاد داده که این برای ما مشکلاتی را به وجود آورده است.

وی تاخیرهای به وجود آمده را نه تنها به ضرر بلکه به نفع کشور دانست و اظهار داشت: تاخیر ۴ الی ۵ ماهه که در تولید این خودرو به وقوع پیوسته نه تنها به ضرر ایران نبود بلکه موجب شد که بتوانیم به صادرات ۲۰درصدی این خودرو دست پیدا کنیم که این امر ضامن کیفیت محصولات ما خواهد بود.مفیدی در مورد صادرات قطعه‌های خودروی ال-۹۰ گفت: ظرفیت بالای صنعت قطعه‌سازی در ایران سبب شد که این خودرو با ساخت داخل بالا وارد بازار شود و ما در سال ۸۷ و براساس توافقات انجام شده باید بخشی از موتور و گیربکس خودروهای تندر تولیدی در دیگر نقاط جهان را نیز برای رنو تامین کنیم.

وی در خصوص تاریخ‌های اعلام شده برای تولید خودروی ال-۹۰ اظهار داشت: در ابتدا فکر می‌کردیم که تولید تندر از آبان ماه آغاز خواهد شد اما استانداردهای سختگیرانه رنو سبب شد که تولید با تاخیر انجام شود.وی در مورد تیراژ تولید این خودرو در سال آینده گفت: در سال آینده در مجموع ۱۸۰هزار دستگاه خودروی تندر در شرکت پارس خودرو و ایران‌خودرو تولید خواهد شد.سیدحسن امیری مدیرعامل پارس خودرو نیز در این مراسم در خصوص زمان دقیق تولید این خودرو گفت: مرحله نهایی تولید آزمایشی این خودرو تا ۱۵ بهمن ماه با تولید ۱۵۰ دستگاه به پایان خواهد رسید و از این تاریخ به بعد این خودرو به تولید انبوه خواهد رسید و از ۱۵ اسفند ماه فروش آن آغاز خواهد شد.وی در پایان اظهار داشت: از نیمه دوم سال آینده به ظرفیت‌ نهایی تولید این خودرو خواهیم رسید و به تدریج تیراژ تولید خودروهای دیگر مانند پراید و پی‌کی را کاهش می‌دهیم تا توان شرکت را بر تولید تندر متمرکز کنیم.