وزارت صنایع به اتهامات مربوط به الحاقیه ال-90 پاسخ داد

ال-۹۰ اوایل اسفندماه وارد بازار خواهد شد مژگان میرزایی- روز گذشته حمیدرضاکاتوزیان، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی در نطق پیش از دستور خود در جلسه علنی مجلس با زیرسوال بردن عملکرد وزارت صنایع و معادن در روز امضای الحاقیه قرارداد ال-۹۰، به این نکته اشاره کرد که آن روز تنها یک برگ کاغذ مبنی بر اینکه شرکت رنو اصلاحات را پذیرفته به ما ارائه کردند و الحاقیه را به ما نشان ندادند و ما نیز اعتماد کردیم.

حمیدرضا کاتوزیان که یکی از منتقدان قرارداد ال-۹۰ شناخته می‌شود با امضای قرارداد الحاقیه که خود نقشی اساسی در امضای آن داشت، شرکت پژو را متقاعد به صادرات ۲۰درصدی خودروهای ال-۹۰ کرد. پس از امضای الحاقیه وی مدتی سکوت اختیار کرد و این قرارداد نیز پس از مدتی توقف بار دیگر به جریان افتاد. اما وی روز گذشته در نطق پیش از دستور بار دیگر الحاقیه‌ای که خود در تنظیم آن نقش داشت و جزو مدعوین در روز امضای الحاقیه نیز بوده است، زیر سوال برده و از مسوولان وزارت صنایع و معادن روز گذشته محسن شاطرزاده، معاون اقتصادی وزیر صنایع و معادن طی نشستی با جمعی از خبرنگاران به ابهاماتی که در الحاقیه به‌وجود آمده توضیحاتی ارائه کرد: وی در خصوص گفته‌های کاتوزیان مبنی‌بر عدم ارائه کامل الحاقیه به مجلس گفت: نسخه اصلی و ترجمه شد. الحاقیه در روز ۲۵/۵/۸۵ با اعضا آقای مفیدی به مجلس ارائه شد.

وی با بیان اینکه در پروژه ال-۹۰ هیچ‌گونه انحصاری به شرکت رنو داده نشده است عنوان کرد: رنو در این الحاقیه متعهد شده است که پس از امضای موافقتنامه شرایط و مقررات قابل مقایسه یا مناسب‌تر از طرح ال-۹۰ که به سازمان گسترش اعلام کرده است را به هیچ کشور ثالثی در قلمرو کشور ایران اختصاص ندهد.

وی ادامه داد: سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران می‌تواند طرح دیگری مشابه X۹۰ در قلمرو کشور جمهوری اسلامی ایران به نحوی که در ماده ۱۷ قرارداد متعهد شده انجام دهد.

شاطرزاده سخنان گفته شده را تنها مانعی برای تولید خودرو دانست و افزود: ال-۹۰ در حال تولید و عرضه به بازار است و اینگونه ادعاها و سخنان تولید این خودرو را با مشکل مواجه می‌کند و ما برای تولید این خودرو نیاز به کمک و همکاری تمام سازمان‌ها داریم.

شاطرزاده در مورد مشکلات به وجود آمده در تولید این خودرو گفت: تولید خودروی جدید مسائل و مشکلات بسیاری دارد. تامین‌کننده اصلی قطعه ال-۹۰ شرکت رنو پارس است که این شرکت یک شرکت نرم‌افزاری است که قطعه و خودرو تولید می‌کند. این شرکت برای تولید قطعه در برخی موارد نیاز به مجوزهایی دارد که این مجوزهای خاص صادر نشده و کار را با تاخیر مواجه می‌کند.

مهدی مفیدی رییس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران نیز در این نشست در مورد زمان تولید انبوه ال-۹۰ گفت: تمام تاریخ‌های اعلام شده از سوی مراکز مختلف درست بوده، در ابتدا عنوان شد که اولین خودرو برای تست در نیمه اول آبان وارد می‌شود که این امر محقق شد.

وی ادامه داد: از زمان ورود خودرو برای تست تا زمان تولید انبوه شرکت رنو ۱۸ هفته را در نظر گرفته است که ما این زمان را به ۱۳ هفته کاهش دادیم.

مفیدی در ادامه تصریح کرد: پس از تولید اولیه خودرو باید ۳۰هزار کیلومتر مسافت را در شرایط مختلف طی کند که این زمان‌بر است و در این مدت ۱۳ هفته‌ای تولید انجام می‌شود ولی به بازار عرضه نخواهد شد تا زمانی‌که تست جاده‌ای خودرو انجام شود و در صورت مثبت بودن تست، خودروهای تولیدی وارد بازار می‌شود و در صورت نقص، عیوب به وجود آمده بر روی خودروهای تولیدی برطرف و سپس خودروها با زمان کمتری وارد بازار خواهد شد.

خلیل پارسا، رییس هیات‌مدیره شرکت رنوپارس نیز در این برنامه گفت: در ابتدا ساخت داخل خودروی ال-۹۰ را ۵۰درصد در نظر گرفته بودند که این رقم در حال حاضر به ۶۵درصد رسید.

وی ادامه داد: به این دلیل این رقم در الحاقیه ذکر نشده چون میزان تولید داخل به بالای ۵۰درصد رسیده است.

پارسا در خصوص میزان ساخت داخلی این خودرو عنوان کرد: در حال حاضر میزان تولید داخل بر ۶۶درصد رسیده است که ما توانسته‌ایم در قسمت مونتاژ به ۵/۴۸درصد و در قسمت بازارسازی ۵/۳درصد برسیم و در قسمت «پاورترین» هنوز نتوانسته‌ایم که میزان تولید داخلی را افزایش دهیم و پاورترین این خودرو در حال حاضر صفر است.

وی در مورد قطعاتی که در داخل تولید نمی‌شود گفت: به غیر از پاورترین بقیه قطعات در داخل تولید می‌شود گرانگ‌شانت، گیربکس و موتور ال-۹۰ از قطعه‌سازان خارجی تامین می‌شود و شرایط تولید داخلی این قطعات نیز به مرور زمان در داخل کشور فراهم خواهد شد.

وی ادامه داد: با شرکت‌های مگاموتور و چرخشگر قرارداد ساخت داخل گیربکس و موتور به ترتیب بسته شده و این قطعات از سال ۲۰۰۷ در داخل کشور تولید خواهند شد.پارسا در خصوص زمان تولید انبوه این خودرو گفت: اواخر بهمن‌ماه و اوایل اسفند زمانی است که این خودرو به بازار عرضه خواهد شد و ما در حال مذاکره با شرکت رنو هستیم که بتوانیم این خودرو را سریع‌تر به تولید انبوه برسانیم.

شاطرزاده در مورد خدمات پس از فروش ال-۹۰ گفت: خدمات پس از فروش ال-۹۰ در حال بررسی و مذاکره است و هنوز در این خصوص به نتیجه خاصی نرسیده‌ایم، ولی مردم بدانند چون این خودرو از سوی دو خودرو‌ساز بزرگ کشور حمایت می‌شود، مشکلی در این زمینه پیدا نخواهد کرد.

معاون اقتصادی وزیر صنایع در ادامه با اشاره به ماده ۴ اصلاحیه قرارداد ال‌-۹۰ اظهار کرد: براساس این ماده طرفین (رنو و ایران) متوجه هستند و اذعان دارند که پرداخت حق‌الامتیاز‌ها توسط رنو پارس به رنو و سود سهام رنو پارس و هر نوع عایدات دیگر رنو به دلیل سرمایه‌گذاری در ایران، فقط از طریق صادرات ال ‌ـ۹۰ تولید شده در ایران (توسط ایران‌خودرو و سایپا) و قطعات امکان‌پذیر بوده و قابل پرداخت است و به این ترتیب شرکت رنو تنها از طریق صادرات امکان کسب سود خواهد داشت.

وی افزود: بر این اساس میزان‌درصد ساخت داخل چه کمتر و چه بیشتر از ۶۰‌درصد باشد، شرکت رنو تنها از طریق صادرات قادر به کسب سود خواهد بود و در غیر این صورت سودی نصیب آن نخواهد شد.

شاطرزاده در ادامه با اشاره به ماده ۱۴ اصلاحیه قرارداد ال-۹۰ گفت: براساس بند (ب) این ماده شرکت رنو‌پارس متعهد می‌شود حداقل ۲۰‌درصد از خودرو‌های ال‌-۹۰ تولید شده در ایران با ساخت داخل حداقل ۶۰‌درصد شامل رنگ‌آمیزی و مونتاژ به قیمتی که کمتر از ۱۱۵‌درصد ارزش فول CKD نباشد را صادر کند و این موضوع به معنی آن نیست که اگر میزان ساخت داخل کمتر از ۶۰‌درصد باشد، به ایران ظلم شده است، زیرا در صورتی که مثلا میزان ساخت داخل ۵۴‌درصد باشد، رنو امکان صادرات و سودبری نخواهد داشت.

به گفته وی، شرکت رنو برای کسب سود موظف به صادرات ۲۰‌درصدی است و برای صادرات باید حداقل ۶۰‌درصد ساخت داخل را در پروژه ال‌-۹۰ شاهد باشیم.

شاطرزاده همچنین با اشاره به بند (ب) اصلاحیه قرارداد ال‌-۹۰ اظهار کرد: براساس قرارداد اولیه، شرکت رنو باید خودرو‌های تولید شده در ایران را به هفت کشور آسیای‌میانه صادر می‌کرد که این موضوع در اصلاحیه قرارداد تصحیح شد و قرار شد خودرو‌ها در شبکه بین‌المللی رنو صادر شوند. وی افزود: در اصلاحیه قرارداد ال‌-۹۰ آمده است که پرداخت حق‌الامتیاز و سود سهام آن توسط رنو پارس به رنو از محل تجارت صادرات خودروی ال‌-۹۰ تولیدی در ایران در بازار‌ها و شبکه‌های بین‌الملل رنو صورت می‌پذیرد.

وی تاکید کرد: جای هیچ‌گونه نگرانی در خصوص طرح ال‌-۹۰ وجود ندارد و البته ما نگرانی نمایندگان مجلس را درک می‌کنیم و به منظور رفع این نگرانی از آنها خواسته‌ایم تا در جلسه‌ای شنونده توضیحات ما درخصوص این طرح باشند.