سرنوشت خدمات پس از فروش ال‌-90 چه خواهد شد؟

گروه خودرو - اولین‌ همکاری مشترک ایران‌خودرو و سایپا، دو شرکت بزرگ‌ خودروسازی کشور، قرار است آذرماه سال‌جاری در قالب پروژه ال-۹۰ به ثمر نشیند. لوگان که اولین خودروی تولیدی مشترک ایران‌خودرو و پارس خودرو محسوب می‌شود، ظاهرا دارای ویژگی‌های خاصی در هر دو شرکت تولیدکننده است. در حالی که بسیاری از خودروسازان بزرگ جهان به سوی ادغام و تولید مشترک گام بر می‌دارند، در ایران تولید مشترک هنوز مفهوم و معنای خود را نیافته، چرا که بنا بر گزارش‌ها با خطوط تولید ال-۹۰ در پارس خودرو و ایران‌خودرو که می‌بایست به صورت همزمان راه‌اندازی می‌شد، هم‌اکنون در پارس خودرو تکمیل و در ایران‌خودرو نیز بیش از ۸۰درصد رشد داشته و در حال تکمیل است، اما تفاوت‌ها تنها به راه‌اندازی خط تولید ختم نمی‌شود، چرا که تولید ال-۹۰ در هر دو شرکت نیز به‌گونه‌ای متفاوت عمل خواهد شد. خبرگزاری ایسنا، روز گذشته در گزارشی عنوان کرده است که ابزار تولید در کارخانه بدنه‌سازی ال-۹۰ در ایران‌خودرو برخلاف خطوط رایج روباتیک این شرکت به صورت دستی نصب شده، اما در پارس‌خودرو خطوط به صورت نیمه‌اتوماتیک و حدود ۳۵ روبات فعال است که قطعا این امر سبب افزایش کیفیت و سرعت خطوط تولیدی پارس‌خودرو خواهد شد. بنابراین کیفیت در دو شرکت تولیدکننده ال-۹۰ متفاوت خواهد بود. از سویی دیگر، این موضوع که آیا خودروی تولیدی در هر شرکتی با آرم و یا نشانه خاصی مشخص می‌شود، برای بسیاری از پیگیران اخبار خودرو مبهم است. حال این سوال مطرح است که خودروی ال-۹۰ متعلق به ایران‌خودرو و یا پارس خودرو با چه مشخصه‌ای از یکدیگر متمایز می‌شوند؟ اصرار بر تمایز آنها جهت ارائه خدمات پس از فروش است اما اگر قرار باشد هر شرکتی به ارائه خدمات پس از فروش خودروی تولیدی خود بپردازد، پس ابتدا باید مشخص شود که خودرو متعلق به چه شرکتی است.دو کارخانه بزرگ خودروسازی کشور در حالی اولین همکاری مشترک خود را تجربه می‌کنند که ابهامات زیادی در روش تولید مشترک این دو شرکت وجود دارد.

رنو در ایران

شرکت رنو چند سالی است که برای ایرانیان شناخته شده است، چرا که معروف‌ترین خودروی این شرکت یعنی رنو ۵ هم‌اکنون در سطح کشور تردد دارد و هنوز هم از آن برند برای تولید خودرویی همچون پی‌کی استفاده می‌شود. اما مردم ایران از محصولات رنو رضایت چندانی ندارند، چرا که پس از ورود رنو ۵، رنو ۲۱ وارد کشور شد و موجبات نارضایتی استفاده‌کنندگان را به همراه داشت، اما به گفته برخی از کارشناسان داخلی صنعت خودرو، شرکت رنو با درک چنین واقعیتی می‌خواهد با حضوری متفاوت‌تر از گذشته این مساله را از ذهن مردم ایران پاک کند و در بدو ورود دوباره خود با عرضه بهترین مدل مگان، خواهان حضوری دیگر است تا پس از جلب رضایت مشتریان در فاز اول واگذاری مگان، سایر مدل‌های این خودرو نیز در بازار ایران عرضه شود.همچنین، خودروی ال-۹۰ (لوگان)، دیگر خودرویی است که با کیفیت مرغوب و قیمت پایین (حدود ۸میلیون تومان) قرار است تولید شود که این قضیه باعث شده تا از هم اکنون که تولید لوگان در کشور شروع نشده متقاضیان زیادی برای خرید این خودرو وجود داشته باشد. تمامی این موارد نشان‌دهنده این موضوع است که شرکت رنو در حضور رقبای دیگر خود بسیار پرتوان وارد بازار ایران خواهد شد تا بتواند مانند دیگر هموطنش یعنی پژو برای سالیان سال در بازار ایران حضور داشته باشد. اما چگونگی ارائه خدمات پس از فروش، به ویژه برای خودروی ال-۹۰ (لوگان) مهم‌ترین مساله‌ای است که مسوولان دو شرکت ایران‌خودرو و پار‌س‌خودرو درگیر آن هستند.محسن کوثرخواه، کارشناس صنعت خودرو، در این خصوص به خبرنگار ما می‌گوید، خدمات پس از فروش لوگان، مساله‌ای در حال بررسی است، چرا که این خودرو در دو شرکت ایران‌خودرو و پارس‌خودرو تولید خواهد شد و طبعا هر دوی آنها خواستار ارائه خدمات پس از فروش به لوگان هستند.

بنابراین اگر فقط یکی از این دو شرکت بخواهد خدمات پس از فروش ارائه دهد، ممکن است اعتراض دیگری را به دنبال داشته باشد.اما جدی‌ترین گزینه برای ارائه خدمات پس از فروش ال-۹۰ این است که ال-۹۰ تولیدی هر شرکت توسط خود آن شرکت سرویس داده شود.ولی باز هم این موضوع مشکل‌ساز است چرا که باید خریدار با ارائه اسناد و مدارک خودروی خود به نمایندگی، تایید شود که ال-۹۰ وی مربوط به چه کارخانه‌ای است.برای حل این مشکل نیز پیشنهاد شده است که هر کدام از این دو شرکت بر لوگان تولیدی‌اش، نشان شرکت خود را نیز نصب کند تا مشخص شود کدام لوگان مربوط به کدام شرکت است، اما با توجه به اینکه نشان شرکت رنو روی این خودرو نصب می‌شود، بعید است تا نشان ایران‌خودرو یا سایپا کنار نشان رنو نصب شود.به گفته یکی از کارشناسان صنعت خودرو، چون ال-۹۰ قرار است در چهار مدل تولید شود، احتمال دارد دو مدل را سایپا و دو مدل دیگر را ایران‌خودرو تولید کند،که این موضوع نیز در حال بررسی است.از طرفی هم گفته می‌شود که شرکت رنوپارس باید با انتخاب نمایندگی‌هایی با نام خود، خدمات پس از فروش این خودروی فرانسوی را به عهده گیرد.احمد خاکی، معاون فروش و خدمات پس از فروش شرکت ایران‌خودرو، در این رابطه به خبرنگار ما می‌گوید، هم‌اکنون نمایندگی‌هایی را در سطح کشور برای خدمات‌رسانی به لوگان شناسایی کرده‌ایم و حتی نکات فنی لازم را به برخی از پرسنل این نمایندگی‌ها آموزش داده‌ایم.

وی می‌‌گوید، ابزار مخصوص این خودرو را سفارش داده‌ایم و عیب‌یاب آن را نیز خریداری کرده‌ایم تا به این خودرو خدمات مناسبی ارائه شود. اما چگونگی نحوه خدمات‌رسانی به کلیه لوگان‌های تولیدشده در سایپا و ایران‌خودرو بحثی است که باید صبر کرد تا وضعیت آن با گذشت زمان مشخص شود.

به نظر می‌رسد سردرگمی دو خودروساز بزرگ کشور که با ایجاد پایگاه‌های خارجی رو‌زبه‌روز به شهرتشان افزوده می‌شود، بر سر خدمات پس از فروش لوگان، به این خاطر است، که پس از گذشت سال‌ها، اولین همکاری جدی مشترک دو خودروساز کشور شروع شده است و این سردرگمی تنها به دلیل تجربه کم این دو خودروساز در همکاری مشترک است.