تاخیر در تامین قطعات ال-90 جدی نیست

مژگان میرزایی- این اصل که صنعت خودروسازی کشور با مونتاژکاری آغاز و پس از گذشت چند دهه به تولید با درصد ساخت بالا پرداخت، واقعیت صنعت خودروسازی کشور ما است. پروژه ال-۹۰ شاید دیگر واقعیت صنعت خودروسازی ما باشد که خودروسازان را در فضایی رقابتی برای بالا بردن توان داخلی قرار داد.

براساس توافقات به عمل آمده در این پروژه قرار است خودرویی با استاندارد جهانی و ارزان قیمت و با ۶۰درصد ساخت داخلی در ایران تولید شود.

این قرارداد در سال ۸۲ با شرکت رنوی فرانسه بسته شد و از آن سال به بعد فراز و نشیب‌های طولانی را طی کرد تا این که در سال جاری شرکت رنو با پذیرش برخی از تغییرات در این قرارداد، استارت تولید آن را در کشور زد.

برخی خبرها در جریان تحقق تولید پروژه ال-۹۰ حکایت از مشکلات ناشی از تهیه و تامین قطعات مربوط به پروژه مذکور را داشت. تامین ۶۰درصد قطعه مورد نیاز ال-۹۰ که بایستی توسط قطعه‌سازان داخلی تامین می‌شد ظاهرا مشکلاتی را برای شرکت رنو به وجود

آورده است.

تا جایی که چندی پیش اعلام شد که به دلیل عدم تامین قطعات مورد نیاز ال-۹۰ روند تولید این خودرو با مشکل مواجه شده است. به همین دلیل شرکت رنو برای حل این مشکل تصمیم به ادغام قطعه‌سازان داخلی با قطعه‌سازان بزرگ این شرکت گرفت تا از این طریق مشکل کمبود قطعات ال-۹۰ را برطرف کند.

در رابطه با کمبود قطعات ال-۹۰ و عدم تامین قطعات در داخل کشور گفت‌وگویی داشتیم با برخی از اعضای انجمن قطعه‌سازی ایران.

ساسان قربانی یکی از اعضای انجمن قطعه‌سازان ایران در این رابطه گفت: بیش از ۵۰درصد قطعه‌سازان، قطعات تولیدی خود را برای انجام تست‌های مختلف تحویل داده‌اند و این قطعات برای انجام تست‌های مختلف به کشور رومانی فرستاده شد که اکثر قطعات تاییدیه لازم را دریافت کردند.

وی افزود: در کمبود قطعات ال - ۹۰ هم قطعه‌سازان و هم خودروسازان مقصر هستند.

قربانی در رابطه با جوینت شدن قطعه‌سازان داخلی با قطعه‌سازان اسپانیایی عنوان کرد: بحث جوینت شدن فقط با قطعه‌سازان اسپانیایی مطرح نیست. در قرارداد ال - ۹۰ بحث جوینت شدن قطعه‌سازان داخلی مطرح و قرار شد که قطعه‌سازان داخلی به دو صورت لیسانس و انتقال دانش فنی با قطعه‌سازانی که با رنو همکاری می‌کنند جوینت شوند. این همکاری موجب افزایش سطح کیفی قطعات داخلی و بالا رفتن تیراژ تولید می‌شود.

وی ادامه داد: قطعه‌سازان به دو گروه تقسیم می‌شوند. قطعه‌سازانی که از نظر سطح کیفی به سطح مطلوب نرسیده‌اند و مجبور هستند که با قطعه‌سازان خارجی همکاری کنند و قطعه‌سازانی که از نظر کیفیت به سطح مطلوب رسیده‌اند و نیاز به همکار خارجی ندارند.

قربانی در خصوص کمبود قطعات ال - ۹۰ در داخل کشور گفت: زمان تولید طولانی شده، ولی بحث کمبود قطعات در داخل کشور مطرح نیست. رنو برای تامین و تولید قطعات برنامه‌ای را اعلام کرده و در قالب برنامه تعیین شده پیش می‌رود و این طولانی شدن زمان هم به شرکت رنو و خودروسازان داخلی مربوط می‌شود.

وی تعداد قطعه‌سازانی را که با شرکت رنو همکاری می‌کنند محدود دانست و عنوان کرد: شرکت رنو قبل از بستن قرارداد چندین بار از شرکت‌های مطرح قطعه‌ساز داخلی بازدید کرد و با توجه به شاخص‌هایی که برای قطعه‌سازان در نظر گرفته بود در هر بازدید نمره خاصی را به قطعه‌سازان اختصاص داد و در نهایت شرکت‌هایی را برای همکاری انتخاب کرد که بالاترین نمره را در بازدیدهای مختلف به دست آورده‌اند.

قربانی در ادامه افزود: در حال حاضر شرکت رنو با قطعه‌سازان محدودی کار می‌کند که این امر موجب کاهش قیمت در قطعه شده است.

حال اگر این همکاری به درستی انجام شود، شرکت رنو در پروژه‌های بعدی خود از قطعه‌سازان بیشتری استفاده خواهد کرد.

قربانی تولید قطعات ال-۹۰ را یک اتفاق مهم در داخل کشور دانست و افزود: در این پروژه برای اولین بار قطعه‌سازان داخلی همگام با قطعه‌سازان خارجی قطعه‌ای را تولید می‌کنند که در جهان به روز تولید می‌شود.

شهریاری یکی دیگر از اعضای انجمن قطعه‌سازان داخلی نیز کمبود قطعات ال-۹۰ را جدی نخواند و گفت: قطعات مربوط به پروژه لوگان در حال تولید است و تاخیرهای حاصل شده نیز در این مرحله تاخیرها خیلی جدی به نظر نمی‌آید.

همچنین قطعات داخلی از مرحله تست گذشته و به مرحله تیراژ رسیده‌اند.

وی در رابطه با جوینت شدن قطعه‌سازان داخلی با قطعه‌سازان اسپانیایی افزود: قطعه‌سازان بسیاری در حال جوینت شدن هستند که در این رابطه کشور خاصی مطرح نیست، برخی از قطعه‌هایی که توسط شرکت‌های خاص اروپایی تولید می‌شوند به عنوان قطعه‌سازانی که دانش این کار را دارند با ما جوینت شدند و این موضوع شامل یک کشور نمی‌شود.

شهریاری در خصوص تاخیر در تامین قطعات ال-۹۰ گفت: عدم آمادگی خودروسازان برای تولید و همچنین قرارداد شرکت رنو با قطعه‌سازان از جمله عواملی است که موجب تاخیر تامین قطعات ال-۹۰ شد.

وی تعداد قطعه‌سازانی را که با شرکت رنو همکاری می‌کنند، ۵۰شرکت عنوان کرد و افزود: ۵۰شرکت داخلی در حال تامین قطعات ال-۹۰ هستند.