پرونده‌ای که پایان ندارد

گروه خودرو- سه‌شنبه گذشته همزمان با آیین برگزاری هفته قوه قضائیه بار دیگر موضوع آتش‌سوزی خودروهای پژو۴۰۵ از سوی رییس سازمان بازرسی کل کشور در حالی مطرح شد که همزمان با این مراسم منطقی و سردار رویانیان با حضور در کمیسیون امنیت ملی و سیاست‌خارجی مجلس به ارائه توضیحاتی در مورد این واقعه پرداختند. بنابراین طی ماه‌های گذشته آنچه به عنوان «مختومه شدن پرونده پژوهای ۴۰۵ آتش گرفته» از زبان برخی از مسوولان ایران‌خودرو و حتی قوه قضائیه شنیده می‌شد، ظاهرا برای حفظ آرامش و تدبیر برای بزرگ‌ترین بنگاه اقتصادی کشور بوده است.

درحال حاضر شرکت ایران‌خودرو بیش از ۵۰۰هزار کارگر را به طور غیرمستقیم به کار گرفته که هر گونه اخباری می‌تواند موقعیت این شرکت را در بازارهای جهانی و داخلی دچار اختلال کند.

آتش‌سوزی خودروهای پژو۴۰۵ ایران‌خودرو هر چند به دفعات از سوی قوه قضائیه، مجلس و نیروی انتظامی مورد پیگیری قرار گرفت اما ظاهرا این پرونده پایانی ندارد.

محمد نیازی رییس سازمان بازرسی کل کشور سه‌شنبه گذشته در آستانه هفته قوه قضائیه در مورد آتش‌سوزی برخی محصولات ایران‌خودرو صراحت بیان و عملکرد قاطعی به خرج داد که پیش از این مسوولان نیروی انتظامی و یا حتی دادستانی و نمایندگان مجلس، بدین گونه عمل نکردند. هر چند حفظ موقعیت و جلوگیری از اختلال در روند کاری یک بنگاه اقتصادی بزرگ از جمله اصولی است که بسیاری از مسوولان با ملاحظه در بیان و اظهارنظرهای خود به آن پایبند هستند.

محمد نیازی رییس سازمان بازرسی کل کشور در این مراسم طی گفت‌وگویی از بررسی مفصل این سازمان در مورد خودروهای ۴۰۵ دارای نقص فنی سخن گفته و تاکید کرده است که گزارش‌های ارائه شده نشان‌دهنده آن است که سوءمدیریت و تخلفاتی در این مورد روی داده است.

وی از معرفی برخی متخلفان به کمیته‌های انضباطی سخن گفته و تاکید کرده است که خودروهایی که آتش می‌گیرند اگر قبلا براساس فراخوان ایران‌خودرو مراجعه کرده‌اند و مورد را گزارش داده‌اند و پس از آن، خودروی آنان دچار آتش‌سوزی شده، در قبال آن خودرو صفرکیلومتر دریافت می‌کنند.

نیازی در این مراسم به تصمیمات جدیدی اشاره کرده که پیش از این در شرکت ایران‌خودرو معمول نبوده است. بسیاری از خودروهای پژو۴۰۵ آتش گرفته مربوط به سال ۸۳ و ۸۴ که به فراخوان خودرو نیز مراجعه کرده‌اند، پس از آتش‌سوزی می‌بایست در انتظار طولانی تعمیر خودروی خود باشند حال با تصمیم جدید سازمان بازرسی ایران‌خودرو می‌بایست در قبال خودروهای آتش گرفته، خودروی صفر کیلومتر تحویل داده شود.

اما همزمان با اظهارنظر رییس سازمان بازرسی کل کشور، منوچهر منطقی و سردار رویانیان با حضور در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی به ارائه توضیحاتی در مورد پرونده آتش‌سوزی خودروهای ۴۰۵ پرداختند. هر چند جزئیات این جلسه از زبان کاظم جلالی، مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به رسانه‌ها رسید اما ظاهرا این جلسه حول محور عدم مراجعه یک درصد از صاحبان پژو ۴۰۵ خودروهای مدل ۸۳ و ۸۴ به سیستم فراخوان بوده است. کاظم جلالی در مصاحبه خود هر چند سخنی از اظهارات سردار رویانیان در این جلسه ارائه نکرد اما به ذکر این نکته پرداخت که موضوع تهدید امنیت شهروندان در خودروهای پژو ۴۰۵ بر اثر آتش‌سوزی مورد بررسی قرار گرفت. مخبر کمیسیون امنیت ملی تصریح کرده است که نتیجه جلسه مذکور با اعلام ایران‌خودرو مبنی بر آمادگی برای تعمیر پژوهای معیوب پایان یافته است.

منطقی ظاهرا در جلسه مذکور اعلام کرده که پژوهای معیوب را هر چه سریع‌تر تعمیر خواهد کرد این در حالی است که سازمان بازرسی کل کشور بر تعویض خودروهای آتش گرفته اصرار دارد.

ایران‌خودرو باید جبران کند

ظاهرا طی چند روز گذشته مسوولان گروه صنعتی ایران‌خودرو جلسه مشترکی با دادستانی داشته‌اند.

در این جلسه شرکت ایران‌خودرو متعهد شده که کلیه خسارات آتش‌سوزی‌های پژو ۴۰۵ را جبران کند. خبرگزاری ایلنا روز گذشته با حجت‌الاسلام دری نجف‌آبادی دادستان کل کشور در حاشیه مراسم تشکیل کارگروه صنعت شوراهای حل اختلاف گفت‌و‌گویی صورت داده است.

در این مراسم دری نجف‌آبادی تصریح کرده است که کسانی که از آتش‌‏سوزی‌‏های پژو ۴۰۵ خسارات جانی و مالی دیده‌‏اند، با توجه به اعلام آمادگی ایران خودرو برای جبران این مساله، می‌‏توانند به این شرکت مراجعه کنند و در صورت عدم جبران، این موضوع از طریق شورای حل اختلاف و دادستانی قابل پی‌‏گیری است.

وی همچنین گفته است: درخواست من از برخی مشتریانی که با وجود فراخوان ایران خودرو به این شرکت مراجعه نکرده‌‏اند، مراجعه و اصلاح خودروها است.

دری نجف‌‏آبادی، در پاسخ به این سوال که چرا شرکت پژو فرانسه که پژو ۴۰۵ تحت لیسانس آن تولید می‌‏شود، در مقابل آتش‌‏سوزی‌‏های این خودرو پاسخگو نیست، اظهار داشت: باید نوع قراردادهای ایران خودرو و شرکت پژو فرانسه دیده شود و براساس قراردادها این امر پی‌‏گیری شود و اگر ایران خودرو احساس کند ‌‏آنها مقررات و استانداردهای بین‌‏المللی را رعایت نمی‌‏کنند، طبیعتا ایران خودرو نیز می‌‏تواند علیه آنها ادعا کند.

دادستان کل کشور، در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه با وجود برخی فراخوان‌‏ها، آتش‌‏سوزی‌‏های پژو ۴۰۵ همچنان ادامه داشته است، گفت: من گزارش‌‏های اخیر را دقیقا ندارم و ایران خودرو قبلا تعهد داده بود که قطعه معیوب سیستم سوخت‌‏رسانی پژو ۴۰۵ را اصلاح کند و از نیمه سال ۸۵ تا کنون نیز این مساله اصلاح شده است و در حال حاضر حدود ۳۰‌هزار خودرو معیوب در دست مشتری وجود دارد که حدود یک سوم از میان ‌‏آن به معنای واقعی دارای نقص فنی است.

آنچه از اظهارنظر مسوولان قوه قضاییه می‌توان دریافت این است که مسوولان این قوه به همراهی کمیسیون امنیت ملی مجلس همچنان پیگیر مواردی هستند که امنیت شهروندان را تهدید کند.

نظارت بر خودروساز بزرگی همچون ایران‌خودرو منجر به آن خواهد شد که دیگر شرکت‌ها نیز در تولید خود دقت کافی داشته باشند.