همه خودرو‌های پیش فروش شده تندر 90 امسال تحویل داده خواهد شد

قسمت دوم

گروه خودرو - سید حسین هاشمی، رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس روز گذشته در مصاحبه خود با روزنامه «دنیای‌اقتصاد» به تشریح گزارش تحقیق و تفحص از صنعت خودرو پرداخت. وی در این گفت‌وگو عنوان کرد که هفته آینده گزارش مذکور از سوی کمیسیون صنایع و معادن به هیات رییسه مجلس تقدیم و بعد در جلسه علنی مجلس قرائت خواهد شد. وی این گزارش را در راستای حفظ حقوق مشتری و نظارت مجلس بر عملکرد خودروسازها عنوان کرد. هاشمی در ادامه مصاحبه خود به سوالاتی در خصوص تندر ۹۰ و انتصاب مهرداد بذرپاش به مدیرعاملی شرکت پارس‌خودرو که پیش از این علیرضا طهماسبی، وزیر صنایع و معادن را به کمیسیون صنایع و معادن مجلس کشاند، پاسخ‌هایی ارائه کرده که در ذیل می‌آید:

جناب آقای هاشمی پس از تایید حکم مهرداد بذرپاش به عنوان مدیر عامل شرکت پارس‌خودرو و عزل امیری، کمیسیون صنایع و معادن مجلس علیرضا طهماسبی، وزیر صنایع و معادن را برای پاسخ به سوالاتی پیرامون این تغییرات به کمیسیون فراخواند در آن جلسه چه گذشت؟ سوال دیگر اینکه آیا مجلس حق دخالت در عزل و نصب‌ مدیران اجرایی را دارد یا خیر؟

مجلس در عزل و نصب مدیران دخالتی نمی‌کند و این موضوع اصلا در حیطه وظیفه ما نیست، اما اگر وظیفه نظارتیمان ایجاب کند آن را منعکس خواهیم کرد. در مورد حکم آقای بذرپاش نیز طبیعتا به دلیل سابقه اجرایی و سن ایشان، نمایندگان از این عزل و نصب متعجب شدند.

این امر منجر به حضور وزیر صنایع و معادن در کمیسیون شد و نمایندگان از وی سوالاتی کردند وزیر نیز در این جلسه عنوان کرد که آقای بذرپاش به مدت یکسال و نیم عضو هیات‌مدیره شرکت سایپا بوده و از سابقه مدیریتی برخوردار است.اینگونه سوال و جواب‌ها دقت عمل نمایندگان را می‌رساند و دیگر اینکه مسوولان در عزل و نصب مدیران خود توجه بیشتری به خرج دهند.از سوی دیگر مدیرعاملی بذرپاش برای اعضای کمیسیون غیرمترقبه بود اما امیدواریم که با توجه به سابقه مدیریتی بذرپاش، ایشان بتوانند سابقه درخشانی از خود به جای گذارند.

می‌رسیم به بحث تندر-۹۰، خودرویی که انگار حاشیه‌های آن تمامی ندارد در‌حال‌حاضر متقاضیانی که برای دریافت این خودرو پول واریز کرده‌‌اند و در مرحله اول قرعه‌کشی نیز شرکت داده نشده‌اند نگرانی خاص خود را دارند.

شرکت‌های خودروساز هم که توپ را در زمین شرکت رنو انداخته و این شرکت را به بی‌برنامگی تامین قطعات متهم می‌کنند.

رنو هم که قطعه‌سازان ایرانی را به دلیل تولید کیفیت پایین قطعات، مقصر می‌داند، شما به عنوان رییس کمیسیون صنایع و معادن بفرمایید که تکلیف متقاضیانی که پول پرداخته‌اند و ظاهرا تا مدت‌ها نیز صاحب خودرو نخواهند شد چیست؟

هم‌اکنون هر دو طرف مشکل دارند.رنو در خصوص واردات قطعه با مشکلاتی روبه‌رو شد. این شرکت گمرک ایران را مقصر می‌داند. در‌حال‌حاضر کشورها تعرفه‌های مختلفی دارند در حالی که در اروپا تعرفه یکسان است.

به همین دلیل رنو که قطعات را از کشورهای مختلف وارد می‌کند با تعرفه‌های متنوعی روبه‌رو شده که مشکل‌ساز است.

خودروسازان هم در این تاخیر بی‌تقصیر نبوده‌اند چرا که پرداخت‌های آنها به موقع نبوده هرچند این پرداخت‌ها با تاخیر پرداخت شد اما مشکلاتی را برای شرکت رنو به وجود آورد. اگر خودروسازها سهم خود را پرداخت نمی‌کردند ادامه کار به طور حتم مشکل‌ساز بود که خوشبختانه پرداخت شد.

قطعه‌سازان داخلی نیز در تاخیر پروژه دخالت داشتند برخی از قطعات تولید شده نتوانست مجوز استاندارد شرکت رنو را اخذ کند این امر یکی از نکات مثبت تندر-۹۰ محسوب می‌شود. طی دیداری که با قائم‌مقام شرکت رنو در تهران داشتم ایشان مطرح کردند که اگر قطعه‌ای مورد تائید رنو نباشد، این شرکت اجازه مصرف آن را نمی‌دهد این خبر خوبی برای مشتریان است چرا که آنها حداقل از خودرویی استفاده خواهند کرد که از استاندارد جهانی ایمنی و کیفیت بالایی برخوردار و قابل قبول است.

اگر تحویل این خودرو با تاخیر زیادی مواجه بود متقاضیانی که پول واریز کرده‌اند چه تکلیفی دارند؟

تا آخر سال به طور حتم خودروی ثبت‌نامی تحویل داده می‌شود و در قرارداد نیز به طور حتم ضرر و زیان آنها پیش‌بینی شده است.

تحریم‌های اعمال شده در تاخیر ورود قطعات چقدر موثر بوده؟

تحریم به هیچ وجه در این موضوع تاثیری نداشته، خودروسازها نیز تاکید دارند که تعلل از سوی شرکت رنو بوده و این بحث به هیچ عنوان سیاسی نبود.

در حال حاضر تولید تندر۹۰ در ایران خودرو به صورت دستی و در پارس خودرو رباتیک بوده است، این امر چگونه به تعادل تولید منجر می‌شود؟

ایران خودرو با وجود اینکه به صورت رباتیک تولید نمی‌کند اما از برنامه تولید عقب نیست و بیشتر متقاضیان نیز از ایران خودرو، تندر۹۰ را خریداری کرده‌اند.

از اواسط ماه گذشته قیمت خودرو در بازار افزایش چشم‌گیری داشته است، حتی برخی از منابع رسمی نقل می‌کنند که خودروسازها ۱۰درصد به قیمت خودروهای تولیدی خود اضافه کرده‌اند آیا این امر صحت دارد؟

خودروسازها نمی‌توانند چنین کاری کنند، هرچند مجلس با افزایش قیمت ۵درصدی خودروهای وارداتی موافقت کرد ولی با افزایش عوارض خودروهای داخلی موافق نبود. بنابراین بعید است که در سال ۸۶ اختلاف زیادی در قیمت خودروها نسبت به سال گذشته به وجود آید. ممکن است تقاضا زیاد باشد و قیمت کاذبی به وجود آمده باشد هم اکنون باید با قیمتی که کارخانه‌ها عرضه می‌کنند، بازار را سنجید.

آقای رییس‌‌جمهور طی اظهارنظری عنوان کرده‌اند که با واردات و مونتاژ خودرو مخالف هستند. ایشان این مباحث را در حالی عنوان می‌کنند که از ابتدای سال تاکنون وزارت بازرگانی ابزار تشویق برای واردکنندگان در نظر گرفته است. تحلیل شما از این موضوع چیست؟

سال گذشته ۳۰هزار خودرو وارد شد. من به هیچ وجه با واردات خودرو به صورت CBU موافق نیستم بلکه تولید خودرو به صورت CKD به ایجاد اشتغال و انتقال دانش فنی منجر می‌شود. هم اکنون در کشورهای آسیای شرقی خودروهای فراوانی وجود دارد که همگی مونتاژی است.

آیا شرایط برای مونتاژ خودروهای خارجی فراهم است آیا سرمایه‌گذاران نسبت به این قضیه راغب هستند.

ما باید شرایط را فراهم کنیم با این کار لااقل ارزش افزوده خودروهای تولیدمان بیشتر خواهد شد. سخنان رییس جمهور و عملکرد دولت نیز به خود آنها مربوط است.

تامین مخزن خودروهای گازسوز به کجا انجامید؟

تامین و تهیه مخزن نه در توان ما است و نه ما توان فنی آن را داریم. گازسوز کردن تمامی خودورها هم‌تا سال ۹۰ امکان‌پذیر نخواهد بود.

هم‌اکنون می‌بایست از برخی حرف و شعارها پرهیز کنیم و اجازه دهیم که همین روند به تدریج ادامه یابد.

مرکز پژوهش‌ها شعار گاز سوز کردن تمام خودروها را غیرواقعی و دور از ذهن خوانده آیا با نظریه این مرکز موافقید؟

در یک سال غیرممکن است اما در برنامه‌ زمان‌بندی شده حتما به این پیش‌بینی‌ها خواهیم رسید.