گروه خودرو - رییس جدید شرکت پژو - سیتروئن اوایل هفته جاری در حاشیه مجمع عمومی سهامداران این شرکت از تصمیم پژو - سیتروئن مبنی بر کاهش سرمایه‌گذاری در ایران و ترک این بازار بزرگ خبر داد. خبرگزاری موج به نقل از وی اضافه می‌کند، پژو - سیتروئن ترجیح می‌دهد در این برهه از زمان بازار ایران را ترک کند حتی اگر این اقدام باعث کاهش فروش شرکت شود.

اما خبرگزاری فارس، یکشنبه گذشته در خبری متفاوت از سفر قریب‌الوقوع نمایندگان بلندپایه پژو - سیتروئن برای سرمایه‌گذاری در صنعت قطعه‌سازی کشورمان به منظور تبدیل ایران به یکی از قطب‌های اصلی تولید قطعات این شرکت در ایران خبر داده بود.

البته طرح چنین تصمیماتی برای صنعت خودروی ایران تازگی ندارد چرا که سال گذشته نیز در همین روزها شرکت پژو بر سر صادرات پژو ۲۰۶ صندوقدار برای مدتی با ایران‌خودرو در تنش بود اما در نهایت نمایندگان این شرکت در تابستان گذشته از سراسر جهان به ایران آمدند تا شاهد آغاز صادرات این خودروی ایرانی - فرانسوی باشند.

جالب این که علیرضا طهماسبی وزیر صنایع و معادن پس از سرباززدن شرکت پژو از تعهد خود نسبت به تامین بخشی از قطعات پژو ۲۰۶ به این شرکت اخطار کرد که در صورت استمرار این وضعیت در ادامه همکاری خودروسازهای ایرانی با شرکت پژو - سیتروئن تجدید نظر خواهد کرد.

از طرفی هم منوچهر منطقی مدیرعامل گروه صنعتی ایران‌خودرو سال گذشته رسما اعلام کرد انحصار خودروسازی فرانسوی از صنعت خودروی ایران برداشته خواهد شد چرا که قرار است خودروسازهایی از چین و ژاپن فعالیت خود را با ایران آغاز کنند. این گفته‌های دو مسوول رسمی صنعت خودروی کشور نشان می‌دهد صنعت خودروی ایران هم‌اکنون در مرحله‌ای قرار گرفته که پس از ۴۰ سال قدمت می‌تواند به راحتی «گلیم خود را از آب بیرون بکشد.»

به همین خاطر ایران‌خودرو و سایپا نیز رفته رفته همکاری‌های خود را با پژو - سیتروئن کاهش خواهند داد تا بتوانند در قالب جوینت ونچر، شرکای تجاری دیگری را بیابند.به نظر می‌رسد رییس پژو - سیتروئن در اظهار نظر اخیر خود در رابطه با همکاری با ایران دست پیش را گرفته تا پس نیافتد.