دولت سال گذشته به خودروسازان کشور ابلاغ کرد که ‌از ابتدای تابستان سال ۸۶ خودروهای صرفا بنزین سوز تولید نکنند و به تولید خودروهای دوگانه سوز بپردازند و براساس تکلیف دولت از اول تیرماه ۸۶ خودروهای بنزین‌سوز شماره‌گذاری نخواهند شد. اما سوال‌هایی مطرح است مبنی بر اینکه آیا زیرساخت‌های لازم برای اجرای این تکالیف ایجاد شده است؟ خودروسازان آمادگی اجرای این طرح را دارند؟ آیا جایگاه‌های توزیع گاز به میزان کافی ایجاد شده است؟

دبیر انجمن خودروسازان در پاسخ به این پرسش‌ها گفت: مصوبه‌دولت در مورد توقف تولید خودروهای بنزینی فعلا عملی نیست، چرا که زیرساخت‌های لازم برای اجرای این تکالیف ایجاد نشده است و دولت باید در این مورد تجدیدنظر کند.

«احمد نعمت‌بخش» روز گذشته در گفت‌و‌گو با ایرنا افزود: یکی از محدودیت‌ها برای اجرای این مصوبه مخزن مخصوص خودروهای گازسوز است. زیرا تولید مخزن برای خودروهای گازسوز در دنیا و ایران محدود است.

وی افزود: به دلیل هجوم شرکت‌های خودروساز ایرانی برای خرید مخزن از خارج ظرف چند ماه گذشته قیمت مخزن در جهان ۵/۲برابر شده است.

دبیر انجمن خودروسازان گفت: از سوی دیگر امکان نصب مخزن گاز در صندوق عقب برخی خودروها مانند «پی‌کی» «ام وی ام» و «پژو ۲۰۶» وجود ندارد.

نعمت‌بخش افزود: همچنین گازسوز کردن برخی خودروها به دلیل عدم اجازه شرکت لیسانس‌دهنده خارجی، امکان‌پذیر نیست و شمارگان کم تولید برخی خودروها مانند ماکسیما، زانتیا، پژو پارس‌، پژو‌، ۲۰۶پروتون‌، فولکس گل‌، هیوندایی‌، مزدا‌، ۳۲۳چرمن و گراندو موجب می‌شود که گاز سوز کردن آنها اقتصادی و مقرون به صرفه نباشد.

وی تاکید کرد: پراکندگی جایگاه‌های توزیع گاز در شهرها مناسب نیستند و وزارت نفت (سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت کشور) باید موظف به ایجاد جایگاه‌های تزریق گاز با پراکندگی مطلوب شود.

این مقام مسوول پیشنهاد کرد: تمام خودروهایی که با شمارگان بالاتر از ۱۰هزار دستگاه در سال تولید می‌شوند، مانند سواری‌های پراید، سمند‌، پژو‌۴۰۵، پژو آردی و وانت‌های پیکان و نیسان‌، شرکت‌ها در صورت تامین مخزن، موظف به تولید دوگانه‌سوز شوند.

به‌گفته نعمت‌بخش‌، این شش خودرو در سال گذشته ۸۰درصد تولیدات سواری و وانت کشور را شامل شدند و بقیه خودروها که ۲۰درصد کل تولیدات سواری و وانت می‌باشند و بالغ بر ۱۵نوع سواری و وانت می‌شوند، از اجباری کردن دوگانه‌سوز معاف شوند.

دبیر انجمن خودروسازان گفت: با توجه به اختلاف قیمت گاز و بنزین، بقیه خودروها اگر متقاضی داشتند و توانستند شرکت لیسانس‌دهنده خود را راضی کنند، به‌شرطی که دوگانه‌سوز کردن آنها اقتصادی باشد، به این مهم اقدام کنند و در غیر این صورت به تولید خود به صورت بنزین‌سوز ادامه داده‌ و اگر خریدار نداشته باشند‌، خود به خود تولیدات آنها متوقف می‌شود.