تولید خودروی ارزان‌قیمت مهم‌ترین چالش خودروسازان دنیا

گروه خودرو-رقم جادویی خودروی ارزان به چه میزان است؟ یک خودرو تا چه حد باید ارزان باشد تا ارزان تلقی شود؟ کارلوس گون، مدیر عامل رنو - نیسان معتقد است تا آنجا که به بازار خودرو مربوط می‌شود رقم جادویی زیر سه هزار دلار است. او در مراسم افتتاحیه تاسیسات تولیدی جدید رنو در هند که چهارم آوریل برگزار شد عرضه چالش بعدی صنعت خودرو را گسترده‌تر کرد و از لزوم تولید خودروهایی در آینده خبر داد که باید در حدود ۲۵۰۰ دلار قیمت داشته باشند.

این به معنای کاهش ۶۰درصد بهای ارزان‌ترین خودروی ساب کامپکت موجود در بازار است.

رنو - نیسان اولین شرکتی بود که در سال ۲۰۰۳ میلادی به تلاش‌هایی پیوست که از سوی شرکت‌ تاتاموتورز هند برای تولید خودرویی ۲۵۰۰ دلاری، آغاز شده بود این خودرو قرار است از سال آتی میلادی عرضه شود.

دو شرکت در حال آغاز رقابتی هستند که می‌تواند به همان اندازه که عرضه مدل T فورد در حدود یک سده قبل صنعت خودرو را متحول کرد بر این صنعت تاثیرگذار باشد.

پس از سال‌ها تولید خودروهای گران قیمت و پرهزینه اکنون خودروسازهای جهان به سیاستی کاملا معکوس روی آورده‌اند.

با شکل‌گیری رکود در بازارهای خودرو در ایالات متحده اروپا و ژاپن اکنون همه خودروسازهای بزرگ جهان برای کشف فرصت‌های جدید بر بازارهای در حال ظهور چشم دوخته‌اند.

این به معنای از نو طراحی کردن خودرو برای خریدارانی است که در غیاب محصولات ارزان قیمت توان مالی خرید موتورسیکلت را دارند.

خودروهای قدیمی و فاقد فناوری‌های جدید نخواهد توانست این بازارها را به تحرک وادارد.

تقاضا معطوف به خودروهایی است که بتوانند ایمنی و آسایش را با قیمتی که بسیار پایین‌تر از بسیار خودروهای امروز باشد پیوند بزنند.

حرکت سریع به سوی ساخت خودرویی پیشرفته و ارزان قیمت همان تاثیری را بر صنعت خودرو خواهد گذاشت که ظهور شرکت‌های هواپیمایی عرضه کننده بلیت ارزان‌قیمت چون جت بلو بر مسافرت‌های هوایی گذاشته‌اند.

ویکاس تیبروا مدیر گروه مشاوره مانیتور در پاریس پایتخت فرانسه می‌گوید خودروی ارزان به مهم‌ترین چالش مستقر در صنعت خودروسازی امروز جهان تبدیل شده است.

هر چه بهای خودروهای ساب کامپکت در آینده کاهش پیدا کند روند افول قیمت در سایر بخش‌های طیف خودروهای تولیدی تسریع خواهد شد. رنو سعی کرده با تولید لوگان به نوعی در بازار خودرو سنت شکنی کند.

این خودرو ساز از سال ۲۰۰۴ میلادی عرضه این سدان جادار را به قیمت ۷۲۰۰ دلار که ۴۰درصد ارزان‌تر از خودروهای مشابه است آغاز کرده و تا این مقطع موفق به عرضه ۴۵۰هزار دستگاه از این خودرو در ۵۱ کشور شده است.

واحدهای تولیدی لوگان در کشورهای مختلف سه شیفته به فعالیت مشغول هستند اما هنوز از پس پاسخگویی به تقاضای رو به تزاید برای این محصول برنمی‌آیند.

تولید خودرویی ۳هزار دلاری برای بازارهای آسیایی که در کشورهای کم‌هزینه چون هند تولید شود گام راهبردی بعدی رنو است.

گون می‌گوید: ضعف عمده خودروسازهای امروز در جهان ناتوانی آنها در عرضه خودرویی است که بتواند نیازهای پایه را با حداقل قیمت برآورده کنند.

وی می‌افزاید: مردمی که این توانمندی را دارند تنها می‌توان در هند و چین یافت.

کاهش همه جانبه هزینه‌ها

این مساله‌ای است که اکنون همه غول‌های خودروسازی جهان به آن اذعان دارند.

وقتی شرکت تاتاموتورز اعلام کرد مصمم به ساخت خودرویی ۲۵۰۰ دلاری است بسیاری از مدیران صنعت خودرو در غرب این ایده را به باد استهزا گرفتند و این خودرو را دوچرخه‌ای چهار چرخ نامیدند اما اکنون دیگر به این طرح نمی‌خندند.محصول تاتا خودرویی چهار در با قوای محرکه‌ای به قدرت ۳۲اسب‌بخار است که می‌تواند به حداکثر سرعتی در حدود ۲۵کیلومتر در ساعت دست پیدا کند. این خودروساز ادعا دارد محصول ارزان‌قیمتش حتی از آزمون‌های تصادف نیز سربلند بیرون آمده است. اگرچه این خودرو ملکه زیبایی خودروها نخواهد بود اما به گفته آنهایی که توانسته‌اند نمونه‌های اولیه آن را ببینند خیلی هم زشت نیست. سایر مشخصه‌های این خودرو محرمانه مانده اما مهندسان تاتا با تمامی توان در حال کار بر روی این محصول هستند که در پایان سال آتی میلادی برای اولین بار پرده‌بردار خواهد شد.

کلید موفقیت تاتا نیروی کار ارزان‌قیمت هند و خلاقیتی است که امکان کاهش همه هزینه‌های غیرضروری را فراهم آورده است. مهارتی که به دنبال سال‌ها تلاش برای تامین نیازهای ضعیف‌ترین جوامع به دست آمده است. مدیرعامل گروه خودروسازی تاتا می‌گوید:‌ طراحان ما همه هزینه‌ها را از هزینه مواد اولیه تا نیروی کار کاهش داده‌اند.

تاتا برای بازاریابی این محصول هیچ مشکلی ندارد. صدها میلیون چینی، هندی، برزیلی، روس و سایر جوامع متوسط در دهه‌های آتی مشتریان بالقوه این محصول خواهند بود. درنتیجه ظهور این محصولات ارزان‌قیمت بازار خودرو قطب‌بندی خواهد شد. بازار خودروهای مجلل کماکان رشد خواهد کرد، محصولات ارزان‌قیمت شکوفا می‌شوند و محصولاتی که بین این دو بخش قرار دارند، محو می‌شوند.

پیش از آن که سال ۲۰۱۲ میلادی از راه برسد بازار خودروهای با قیمتی زیر ۱۰هزار دلار به ۱۸میلیون دستگاه در سال معادل یک‌پنجم کل بازار جهانی خودرو می‌رسد.

تا این مقطع تمامی غول‌های خودروساز جهان پروژه T برای خود تعریف کرده‌اند. تویوتا، فولکس واگن فیات و پژو هم از عزم خود برای تولید خودرویی مشابه لوگان خبر داده‌اند. جنرال‌موتورز قصد دارد با استفاده از دوو محصولی را با قیمتی زیر ۷هزار دلار طراحی و تولید کند. کرایسلر در حال طراحی خودرویی ارزان با مشارکت چری چین است. هیوندای سعی دارد هند را به قطب تولید محصولات ارزان‌قیمت خود تبدیل کرده و مترصد افزایش تولید خود در هند به سقف ۶۰۰هزار دلار در سال است. با ادامه این روند قیمت خرده‌فروشی اکثر مدل‌ها به زیر ۹هزار دلار سقوط می‌کند که معادل افولی ۱۵درصدی خواهد بود.

خودروسازها همیشه به دنبال کاهش هزینه‌ها و افزایش ارزش افزوده قیمت محصولات خود بوده‌اند تا بتوانند در فضای رقابتی این صنعت به حیات خود ادامه دهند. اما اکنون بازارهای درحال ظهور چون هند با عرضه نیروی کار ارزان، قطعات ارزان و هزینه‌های پایین می‌رود تا انقلابی را در صنعت جهانی خودرو به وجود آورد. به عنوان مثال تاتا سعی دارد هزینه تمام شده قوای محرکه را به ۷۰۰دلار برساند که ۵۰درصد کمتر از بهای ارزان‌ترین قوای محرکه در غرب است.تلفیق توان مهندسی و نیرو کار ارزان هند با خلاقیت غربی در طراحی، مواد و پروسه تولید می‌تواند صنعت خودرو را به جایگاهی فراتر از جایگاه امروزش برساند. این روند نوظهور با همکاری تاتا و رنو شکل گرفته است.

منبع: بیزینس ویک