گروه خودرو- اعطای وام ۱۳۰میلیارد تومانی به قطعه‌سازان و افزایش وام خودرو تا سقف ۷میلیون تومان دو مصوبه شورای پول اعتبار در سال گذشته بود که پس از گذشت چندمین ماه هنوز هیچ کدام از آنها اجرایی نشده است. همزمان با افزایش قیمت برخی خودروها و طرح سهیمه‌بندی بنزین، برخی از کارشناسان معتقد بودند که تقاضا برای خرید خودرو تا حدودی کاهش خواهد یافت که این امر به ضرر خودروسازان تمام خواهد شد.

آنها بر این عقیده‌ بودند که با افزایش وام خودرو از سوی شورای پول و اعتبار، عرضه و تقاضا مجددا به حالت سابق خود باز خواهد گشت و به این وسیله ضرری متوجه خودروسازان نخواهد شد. اما پس از آن که مجلس با سهمیه‌بندی بنزین موافقت نکرد و برای بنزین نیز نرخ ۱۰۰ تومان را به تصویب رساند مصوبه شورای پول اعتبار مبنی بر افزایش وام خودرو از ۵ به ۷میلیون تومان به تعلیق درآمد و با گذشت دو ماه از مصوبه شورای پول اعتبار هنوز ابلاغیه این مصوبه به بانک‌های کشور اعلام نشده است.

علاوه بر مصوبه افزایش وام خودرو، شورای پول اعتبار سال گذشته به منظور برطرف کردن مشکلات مالی قطعه‌سازان با اعطای وام ۱۳۰میلیارد تومانی به آنها موافقت کرد.

اعطای وام به قطعه‌سازان تا آنجا پیش رفت که حتی بانک‌های عامل برای اعطای وام به قطعه‌سازان نیز مشخص شد و انجمن قطعه‌سازان به منظور تسریع در اعطای وام، اقدام به ثبت نام قطعه‌سازانی که از نظر مالی با مشکل مواجه بودند، کرد اما با انجام تمام این اقدامات هنوز پولی از سوی بانک‌ها به قطعه‌سازان ارائه نشده است.

حال این نکته مطرح می‌شود که چرا مصوبات تایید شده ابلاغ نمی‌شود. دو مصوبه اخیر شورای پول و اعتبار در مورد صنعت خودروسازی به‌رغم عملی نشدن آنها تنها منجر به تنش در بازار خودرو شد.