مجری طرح نوسازی خودروهای فرسوده به «دنیای اقتصاد» گفت:
خودروهای سواری مدل ۵۶، وانت مدل ۶۶ و تاکسی مدل ۷۱ امسال نوسازی میشوند
چند ماهی است که یکی از ساختمانهای خیابان قائم مقام فراهانی به محل استقرار مجری «طرح نوسازی خودروهای فرسوده» و همکاران وی تبدیل شده است تا آنان بتوانند برای چهار سال دیگر ماموریت ویژه خود را در نوسازی خودروهای سواری وانت فرسوده سطح کشور به انجام برسانند.
علیرضا بهداد
چند ماهی است که یکی از ساختمانهای خیابان قائم مقام فراهانی به محل استقرار مجری «طرح نوسازی خودروهای فرسوده» و همکاران وی تبدیل شده است تا آنان بتوانند برای چهار سال دیگر ماموریت ویژه خود را در نوسازی خودروهای سواری وانت فرسوده سطح کشور به انجام برسانند. در ورودیه این ساختمان محلی وجود دارد که عدهای از هموطنان شرکتکننده در طرح سال گذشته برای پی گیری وضعیت خودرو فرسوده خود به آنجا مراجعه میکنند تا از نزدیک بتوانند با مسوولان طرح گفتوگو کنند. سید رضا فاطمی، مجری طرح نوسازی خودروهای فرسوده از این مراجعات راضی به نظر نمیرسد و معتقد است اگر شرکتکنندگان در طرح از طریق شماره ۸۸۵۳۵۵۵۵ با مرکز تماس طرح ارتباط برقرار کنند بهتر میتوانند به نتیجه برسند. از این اتاق که میگذریم پس از هماهنگیهای لازم، به سالن جلسات ساختمان در طبقه چهارم میرسیم، جایی که قرار است فاطمی میزبان خبرنگار «دنیای اقتصاد» باشد. این مدیر جوان کمی شکستهتر نسبت به سال گذشته به نظر میرسید. به اعتقاد وی در خصوص خودروهای فرسوده نکته جدیدی وجود ندارد.اما با توجه به اینکه هموطنان هنوز سووالات بسیاری در این خصوص دارند بار دیگر پاسخگوی سووالات میشود.
بهتر است قبل از پرداختن به آنچه که گذشته، از شما بپرسم برای سال ۸۶ چه برنامهای را دارید؟
برنامه طرح نوسازی خودروهای فرسوده به طور دقیق طراحی و مشخص شده اما با توجه به اینکه آییننامه اجرای طرح هنوز از سوی دولت ابلاغ نشده نمیتوان جزییات آن را اعلام کرد.
چه زمانی این آییننامه ابلاغ میشود؟
به احتمال زیاد تا اوایل اردیبهشت این آییننامه به ما ابلاغ میشود که طی نشستی خبری جزییات آن را به اطلاع مردم میرسانیم.
گفته میشود که در سال جدید قرار است به اندازه ۲برابر سال گذشته خودرو فرسوده از رده خارج شود، آیا چنین رقمی را تایید میکنید؟
خروج ۵۰۰هزار دستگاه خودرو فرسوده تا پایان سال جاری را قبل از ابلاغ آییننامه نمیتوان برنامهای رسمی قلمداد کرد اما میتوان گفت طرح سال جاری نسبت به سال قبل از تنوع بیشتری برخوردار شده است.
امسال چه خودروهایی مشمول طرح هستند؟
در طرح سال جاری مالکان خودروهای سواری چهارسیلندر (تک دیفرانسیل) مدل ۵۶ و قبل از آن، سواری بیشتر از ۴سلیندر (دودیفرانسیل) مدل ۶۱ و قبل، وانت مدل ۶۶ و قبل و تاکسی مدل۷۱ و قبل از آن مشمول طرح هستند که مانند سال گذشته از متقاضیان ثبت نام به عمل می آید و بر اساس سقف تعیین شده برای سال ۸۶، تسهیلات ارائه میشود.
سهم سال ۸۵، خروج ۲۵۰هزار دستگاه بود، حال اینکه نزدیک به ۳۷۰هزار نفر در این طرح شرکت کردند، تکلیف افرادی که سال قبل ثبت نام کردهاند ولی نتوانستند سهمی از این سال ببرند چیست؟
این افراد باید دوباره در طرح سال ۸۶ ثبتنام کنند تا در صورت داشتن شرایط بتواند از تسهیلات دولت در این خصوص استفاده کرده و خودروی فرسوده خود را از رده خارج و خورو نو را به دلخواه جایگزین کنند، اما نکته حایز اهمیت اینکه دولت تا سال ۱۳۹۰ برای خروج و نوسازی خودروهای فروسوده تسهیلات ارائه میکند و به طوری موازی از سالجاری تا سال ۱۳۹۰ راهکارهایی در نظر گرفته خواهدشد تامالکیت خودروهای فرسوده، گرانتر شود به عبارت دیگر کشور به سمتی حرکت میکند که دیگر خودرو فرسوده کالایی سرمایهای در ایران نباشد بلکه به مرور زمان به کالایی تبدیل شود که قیمت آن هم قیمت لاشه خودرو (حدود ۱۵۰هزار تومان) باشد.
نمونهای از این راهکارها را میگویید؟
به عنوان مثال به دولت پیشنهاد دادهایم تا به ازای افزایش سن خودرو، مالیات خودرو نیز افزایش یابد.
آیا از کیفیت اجرای طرح در سال گذشته راضی هستید؟
از نظر کیفی زیاد راضی نیستیم اما از نظر کمی موفقیتهای بیشتری داشتیم. یکی از اشتباهات استراتژیک، که کیفیت اجرای طرح را نیز تحت تاثیر قرار داد این بود که نمایندگیهای خودروسازها مامور ثبتنام از متقاضیان شدند و این باعث شد تا در سه مرحله ثبتنام، معرفی به بانک و معرفی به مراکز اسقاط مالکان با نمایندگیها در ارتباط باشند و با مشکلاتی روبهرو شوند. از طرفی هم بعضی از نمایندگیها قوانین طرح را آنچنان که باید به اجرا نرساندند و تخلفاتی نیز انجام دادند که با آنها برخورد شد و حتی برخی نمایندگیهای بزرگ و سابقهدار نیز از سوی شرکتهای خودروساز لغو امتیاز شدند. اما درطرح سال جدید توسط نرمافزاری ویژه، این کار انجام میشود و این امکان به وجود میآید تا ثبتنام از مالکان خودروهای فرسوده اینترنتی انجام شود.
ظاهرا طی روزهای پایانی سال عدهای از ثبتنام کنندگان اعتراضاتی را به روند اجرایی طرح داشتهاند این اعتراضها از چه قرار است؟
متاسفانه برخی از نمایندگیها، عدهای از مالکان را که در موعد مقرر ثبتنام نکرده بودند و یا حتی خودروی آنها به سن فرسودگی تعریف شده در طرح نرسیده بود به طور غیر قانونی به بانک و مراکز اسقاط معرفی کردهاند که پس از محرز شدن این تخلفات، مالکان این نوع خودروها از شرکت در طرح منع شدهاند. از آنجا که این نوع مالکان خود را محق میدانند اعتراضاتی داشتهاند که این اعتراضها به هیچ وجه وارد نیست چرا که حق افرادی دیگر که شرایط را دارند پایمال میشود. بنابراین در این قضیه مقصران اصلی یا نمایندگیها هستند یا خود مالک و مسوولان طرح هیچگونه تقصیری در این خصوص ندارند.
آیا از مردم در خصوص این طرح نظرخواهی کردهاید؟
روزانه۲۰۰ تماس با مرکز تماس طرح گرفته میشود که تمامی این تماسها جمعبندی میشود به این گونه نظرسنجی به عمل میآید. تحلیل این تماسها تاکنون نشاندهنده وجود مشکل در نمایندگیها است.
اجرای طرح چه زیرساختهایی را در کشور ایجاد کرد؟
مهمترین دست آورد طرح ایجاد ظرفیت تولید روزانه بیش از ۲هزار خودروی گازسوز در کشور بود و خودروسازها را آماده کرد تا برای تولید خودروهای دوگانهسوز که از ابتدای تابستان سالجاری الزامی میشود، توان لازم را داشته باشند. این در حالی است که سال ۸۴ خودروسازها تنها ۱۲هزار دستگاه خودرو گازسوز تولید کردند. از سوی دیگر مراکز اسقاط خودرو از ۱۲ واحد به ۷۵ واحد در سراسر کشور افزایش یافت.
آخرین وضعیت طرح در حال حاضر به چه صورتی است؟
تاکنون ۲۴۰هزار نفر از ثبتنامکنندگان به بانک معرفی شدهاند که این تعداد برای ۱۹۴هزار نفر پرونده اعتباری تکمیل شد و ۱۵۵هزار دستگاه خودرو نیز از رده خارج شده
است. در کل ۱۱۷هزار نفر خودروی دوگانه سوز را تحویل گرفته که با توجه به اینکه بودجه ۱۶۴میلیارد تومانی طرح در سال گذشته به بانکها پرداخت شده، تا پایان خردادماه در صورت خوش قولی خودروسازها تمامی متقاضیان خودرو جدید خود را تحویل میگیرند.
ارسال نظر