نگاهی به کیفیت خودروهای ساخت داخل در سال ٨٥
پراید و پژو ٤٠٥ زیر ذرهبین
مقایسه آمار کیفیت خودروهای داخلی در سال ۸۵ نسبت به سال ۸۴ نشان دهنده افزایش کیفیت برخی خودروهای پر تیراژ ساخت داخل است، اما آتشسوزی پژو ۴۰۵ و اعلام عدم ایمنی پراید در سال گذشته از سوی پلیس راهنمایی و رانندگی این سوال را ایجاد کرده که به راستی کیفیت خودروهای ساخت داخل بر اساس آمار موجود وزارت صنایع افزایش یافته است یا خیر. به گزارش ایسنا، بر اساس آمار وزارت صنایع و معادن، به طور نسبی کیفیت خودروهای داخلی در سال ۸۵ افزایش یافته است، به گونهای که کیفیت پراید به عنوان پرتیراژترین خودرو ساخت داخل از عددی منفی ۳۶۰ در سال ۸۴ به منفی ۳۲۷ در سال ۸۵ رسیده است. البته با وجود اینکه این عدد کاهش یافته، اما هنوز نمره منفی این خودرو بالا به نظر میرسد. کیفیت پژو ۴۰۵ نیز از عدد منفی ۳۲۰ به منفی ۳۰۲ رسیده که نشان میدهد این خودرو نیز افزایش کیفیت داشته است. کیفیت پژو ۲۰۶ نیز حتی با افزایش ساخت داخل به ۶۰درصد از عدد حدود منفی ۱۱۵ به منفی ۱۰۷ رسیده است، در حالی که کیفیت این خودرو در سال ۸۵ نسبت به سال ۸۴ ارتقا یافته است، اما در پایان سال ۸۵ نسبت به نیمه نخست این سال، کیفیت این خودرو تا حدودی کاهش نشان میدهد.
کیفیت خودروهای با ساخت داخل پایین مانند ماکسیما و مزدا ۳۲۳ نیز همچنان حالت ثابتی را با اندکی افزایش کیفیت نسبت به سال ۸۴ نشان میدهد.
خودرو سمند نیز که ایران خودرو امید زیادی به صادرات آن دارد، از نمره منفی ۳۱۸ به منفی ۲۶۸ ارتقا کیفیت داشته است. به نظر کارشناسان، افزایش سختگیریهای موجود، افزایش روند صادراتی، اصلاح روشهای تولید و تلاش برای افزایش ایمنی و رفع نقصهای فنی از قبیل آتشسوزی در این افزایش کیفیت موثر بودهاند. البته برخی نیز در آمار موجود و درست بودن آن ابراز تردید میکنند و دلیل آنرا انتشار خبرهایی مبنی بر مشکلات فنی ایجاد شده در خودروها و مطرح شدن آن از سوی مراجع مسوول مربوط میدانند.
آمارهای رسانهای حاکی از آن است که اخبار مشکلات فنی خودروها در سال گذشته بیش از سال ۸۴ در رسانهها بازتاب داشتهاند، به عنوان مثال در ابتدای سال ۸۵ مسایل مربوط به آتشسوزی خودروهای پژو۴۰۵ در راس اخبار بود و هر روز افکار عمومی فشار بیشتری به خودروسازان وارد میکرد تا آنکه منوچهر منطقی، مدیرعامل ایرانخودرو، در پی این فشارها در آبان سال گذشته اعلام کرد که حدود ۲۵هزار دستگاه پژو ۴۰۵ هنوز برای بازبینی مراجعه نکردهاند و امکان آتشسوزی این خودروها وجود دارد. البته وی در آذر ماه اعلام کرد که ایراد فوق برطرف شده و نقص فنی مربوط به سیستم سوخترسانی و شلنگ سوخت بوده که پس از مدتی حالت ارتجاعی خود را از دست میداد و سبب نشت سوخت و آتشسوزی میشد.
در همین حال نتایج بررسیهای کارشناسی موضوع آتشسوزی برخی خودروهای پژو ۴۰۵ از سوی وزارت صنایع و معادن در بهمن ماه نشان داد که ایراد عمدتا مربوط به خودروهای تولیدی تا پایان سال ۸۴ بوده که موضوع طرح فراخوان ایران خودرو هستند و براساس آمارهای واصله به کمیته مذکور، خودروهای تولیدی ۸۵ در شرایط کنترل شده و قابل قبولی قرار دارند. همچنین مقرر شد که گزارشهای واصله مبنی بر آتشسوزی ناشی از تصادفات جادهای به طور کلی از بحث مربوط به ایراد سیستم سوخترسانی به صورت جداگانه بررسی شود. در همین رابطه کمیته مشترکی توسط ایران خودرو و نیروی انتظامی تشکیل شد که به صورت مشترک به بررسی این گونه گزارشات میپردازند. ازسوی دیگر، پراید نیز در بهمن سال گذشته طبق اعلام پلیس و مجلس شورای اسلامی به جمع خودروهای ناامن پیوست، به طوری که سردار رویانیان، رییس پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی، اعلام کرد: کمربند ایمنی پراید به دلیل عدم امکان تغییر ارتفاع از ایمنی لازم برخوردار نیست که این موضوع را حدود ۶ ماه پیش که به وزارت صنایع و شرکت سایپا اعلام کردهایم، ولی هنوز عکسالعملی را در این خصوص از سوی این شرکت شاهد نبودهایم. در واکنش به این سخنان، مدنی، مدیرعامل شرکت سازهگستر سایپا، در پاسخ به این سوال که مشکل کمربند ایمنی پراید که ناشی از تغییر ارتفاع نیافتن آن اعلام شده، چه زمانی برطرف خواهد شد؟ گفت: این مشکل به طراحی قدیمی آن مربوط میشود که به دنبال برطرف کردن آن هستیم، اما سایپا در این زمینه هیچ فراخوانی نخواهد داد.
جالبتر این که احمد قلعهبانی، مدیرعامل سایپا، در این باره اظهار کرد که کمربند ایمنی پراید از نظر ایمنی اصلا مشکلی ندارد و مطابق با استانداردهای شرکت فورد است و کسی هم نمیتواند در این زمینه مدعی باشد. تنها چند روز نگذشت که نایب رییس کمیسیون صنایع و معادن اعلام کرد که در تحقیق و تفحصی که انجام شده به نظر میرسد پراید در بخش ترمز، تعادل فرمان، مونتاژ، در داخل ماشین وجود صدای ناشی از مشکلات مونتاژ و کمربند ایمنی مشکلاتی دارد.
کاتوزیان افزود که ما گزارش خود را به وزارت صنایع ارائه میکنیم، اگر نیز اصلاحی به نظرمان برسد بیان میکنیم، و چون این مساله به وزارتخانه مربوط است، تصمیمگیری این مساله نیز بر عهدهی آنهاست و به نظر میرسد خودروهای تولید شده توسط تولیدکنندگان بزرگ خودرو از نظر کیفیت محصولاتشان مشکلات زیادی داشته باشد که باید مسوولان در حل این مشکلات اقدامات جدی را انجام دهند.
ارسال نظر