گروه خودرو- سال ۸۵ سال مشکل مالی قطعه‌سازان بود. این در حالی است که دولت با وعده پرداخت وام ۱۳۰میلیارد تومانی، امیدهای تازه‌ای را برای قطعه‌سازان مبنی بر حل مشکلات این بخش از صنعت کشور به‌وجود آورد. بحران مالی که سبب آن خودروسازهای بدهکار بود. به گفته برخی از قطعه‌سازان میزان بدهی خودروسازان به واحدهای‌ قطعه‌سازی کشور بالغ بر یک هزار و ۲۴۲میلیارد تومان ارزیابی شده که از این رقم ساپکو ۶۳۲میلیارد تومان، سازه گستر ۳۱۰میلیارد تومان و مگاموتور ۳۰۰میلیارد تومان به قطعه‌سازان بدهکار هستند. با افزایش میزان مشکلات قطعه‌سازان آنها طی نامه‌ای به رییس‌جمهور خواستار برطرف شدن مشکل نقدینگی خود شدند.

رییس‌جمهور نیز وزیر صنایع و معادن را مسوول پیگیری خواسته قطعه‌سازان و برطرف کردن مشکل آنها کرد. پس از پیگیری‌های فراوان قطعه‌سازان شورای پول و اعتبار با اختصاص وام ۱۳۰میلیارتومانی با تسهیلات ۱۴درصد موافقت کرد. پس از موافقت شورای پول و اعتبار وزارت صنایع و معادن اعلام کرد که قطعه‌سازان می‌توانند از تسهیلات در نظر گرفته شد. به صورت مستقیم از طریق دو بانک تجارت و سپه استفاده کنند تا به این طریق مشکل نقدینگی آنها برطرف شود. اما با وجود طی شدن تمام مراحل دریافت تسهیلات به قطعه‌سازان تاکنون هیچ وجهی جهت برطرف شدن شکل قطعه‌سازان به آنها پرداخت نشده و مشکل آنها همچنان باقی است.

ساسان قربانی عضو انجمن قطعه‌سازان ‌در‌خصوص مشکلات نقدینگی قطعه‌سازان به خبرنگار ما گفت: زمان اعطای تسهیلات به قطعه‌سازان مشخص نیست و مسوولان اعلام کرده‌اند که پیگیری زمان پرداخت وام به قطعه‌سازان به سال آینده موکول شده است.

قربانی در ادامه به این نکته اشاره کرد که در حال حاضر قطعه‌سازان به دنبال تامین منابع مالی خود هستند و به دلیل اینکه نظام بانکی به تعهدات خود مبنی بر کمک به آنها اقدام انجام نمی‌دهد آنها به منظور برطرف کردن مشکلات مالی خود به روش‌های غیر متعارف روی آورده‌اند که این موضوع نیز باعث به وجود آمدن مشکلات جدیدی برای این صنعت شده است.