گروه خودرو - هر ساله با آغاز تعطیلات نوروزی، تکاپوی خودروسازهای کشور برای امدادرسانی و خدمات‌رسانی به مسافران نوروزی جریان بیشتری به خود می‌گیرد تا مسافران نه چندان راضی از خدمات‌رسانی را، راضی کنند. عدم‌دسترسی به امدادگران، زمان انتظاری بالا برای رسیدن امدادگران و هزینه‌های زیاد، عمده گلایه‌های مشتریان خودروسازهای داخلی است که بعضی مشتریان این وضعیت را بسیار ناراضی‌کننده و برخی دیگر وضعیت موجود را تا حدی راضی‌کننده می‌دانند. محمدجواد طلا، مدیرعامل شرکت امداد خودرو، روز گذشته در تشریح طرح امداد نوروزی امداد خودرو با بیان این مطلب که میانگین زمان انتظار مشتریان برای رسیدن امدادگران ۴۰دقیقه در سال ۸۵ بوده است، گفت: در سال ۸۱ این زمان ۶۳دقیقه بود که در سال ۸۵ به ۴۰دقیقه رسید و قصد داریم برای سال آینده میانگین زمان انتظار مشتریان برای رسیدن امدادگران را به ۳۹ دقیقه کاهش دهیم.

طلا گفت: طرح امداد نوروزی ۸۶ امداد خودرو از پنج‌شنبه هفته آینده آغاز و تا ساعت ۲۱ روز چهاردهم فروردین ادامه خواهد داشت. مدیرعامل شرکت امداد‌خودرو تصریح کرد، در این طرح ۸۳۳ اکیپ با ۶۱هزار نفر امدادگر در سطح کشور مشغول به فعالیت خواهند شد به طوری که در هر یکصد کیلومتر، ۲/۲ اکیپ امدادی در جاده‌ها مستقر هستند.

وی گفت: شماره‌های ۰۹۶۴۴ و ۸۸۶۱۲۱۲۱-۰۲۱ شماره‌های شرکت امداد خودرو در طرح نوروزی سال ۸۶ است که مشتریان می‌توانند به طور شبانه‌روزی در طول تعطیلات نوروزی از این شماره‌ها استفاده کنند.

وی گفت: امدادرسانی به کلیه محصولات ایران‌خودرو در اولویت اول قرار دارد و خودروهای ساخت داخل در خصوص امدادرسانی از سوی شرکت‌ امداد‌خودرو در اولویت دوم قرار می‌گیرد و سایر خودروها در اولویت سوم برای خدمات‌رسانی هستند.

طلا ضمن امتناع در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه چه نوع خودروهایی بیشتر مورد امدادخواهی قرار می‌‌گیرند، گفت: خرابی باتری‌ها بیشترین امدادخواهی مشتریان را به خود اختصاص می‌دهد که این به دلیل سرعت بالای فساد در باتری‌ها است.

طلا همچنین افزود: درخواست اعزام امدادگر از طریق پیام کوتاه (SMS) یکی دیگر از ویژگی‌های این طرح است.