گروه خودرو - روزی که ایران خودرو تصمیم گرفت تا پایگاه‌های تولید خودرو در خارج از کشور را احداث و برخی از محصولات تولیدی خود را به بازارهای جهانی عرضه کند، کمتر کسی فکر می‌کرد این اقدام بزرگ‌ترین خودروساز خاورمیانه با موفقیتی چشمگیر روبه‌رو شود. ایران‌خودرو در حالی پا به عرصه صادرات جهانی گذاشت که غول‌های بزرگ خودروساز دنیا، ادغام با سایر خودروها را به عنوان یکی از راهکارها برای بقا خود، پذیرفته بودند. در واقع ایران خودرو قدم به راهی گذاشت که پیش از این به شرکت‌های خودروساز بزرگ دنیا در بازار کشورهای کمتر توسعه‌یافته آن را پیش گرفته بودند.

از این‌رو این شرکت، پایگاه‌های تولید سمند در اروپا (آذربایجان و بلاروس) و آمریکای جنوبی (ونزوئلا) را به بهره‌برداری رساند تا برند ایرانی در این عرصه حضور داشته باشد. با توجه به اینکه هدف بنگاه‌های بزرگ اقتصادی، سرمایه‌گذاری به منظور افزایش سرمایه است ایران خودرو نیز با در نظر گرفتن چنین هدفی بر آن بود تا محصول خود را با کیفیت هرچه بهتر و قیمت ارزان روانه اینگونه بازارها کند تا در مرحله اول نامی خوش در ذهن‌ها به جای گذارد و آنگاه بازار خود را توسعه دهد. حال اینکه محصولاتی که توسط این شرکت در ایران عرضه می‌شود به اذعان خود مسوولان ایران خودرو از لحاظ کیفیت پایین‌تر و از نظر قیمت بالاتر از نوع صادراتی است.

از طرفی دیگر قرار است به زودی خط تولید سمند و برخی از محصولات دیگر در کشورهای سوریه، مصر و سنگال احداث شود. این شرکت پایگاه‌های تولیدی خود را در مدت زمان کوتاهی در نقاط مختلف جهان احداث و یا به بهره‌برداری می‌رساند در حالی که سایر خودروسازهای دنیا در این دوران کمتر از این روش‌ها استقبال می‌کنند و اگر قرار باشد خطوط تولیدی را در کشور‌های دیگر به بهره‌برداری برسانند شرایط خاصی را برای این اقدام در نظر می‌گیرند. اما اینکه ایران‌خودرو که به برکت تعرفه بالای واردات خودرو توانسته رشد چشمگیری را طی سال‌های گذشته تجربه کند، به چه میزان از احداث پایگاه‌های صادراتی خود سود می‌برد، سوالی است که پاسخ آن در آینده نزدیک مشخص می‌شود. نمایندگان خارج از کشور ایران‌خودرو اکنون به منظور شرکت در یک گردهمایی در ایران به سر می‌برند تا با هماهنگی شرکت مادر در بازاریابی محصولات ایران‌خودرو نقش خود را ایفا کند.

سهم ۱۰درصدی از صادرات قطعات ریخته‌گری

منوچهر منطقی، مدیرعامل گروه صنعتی ایران‌خودرو در اولین گردهمایی نمایندگان خارج از کشور ایران‌خودرو که بعد از ظهر شنبه گذشته برگزار شد، با اشاره به اهمیت بین‌المللی شدن صنعت خودروی ایران گفت: بین‌المللی شدن صنعت خودرو باعث رشد می‌شود.وی گفت: به منظور ارتقای کیفیت محصولات، سیستم‌های نوین جهانی را به شرکت آورده‌ایم تا برند ملی را توسعه دهیم تا در نهایت شرکت ایران‌خودرو جهانی شود.وی افزود: با توجه به ظرفیت‌های موجود قصد داریم ۱۰درصد قطعات ریخته‌گری دنیا را از آن کشورمان کنیم.مدیرعامل گروه صنعتی ایران‌خودرو خاطرنشان کرد: ایران‌خودرو پتانسیل تولید یک‌میلیون خودرو در سال را دارد و می‌تواند خودرو‌هایی متناسب با بازار‌های مختلف به تولید برساند.

رشد ۲۷۵درصدی صادرات سواری

میرزایی، معاون صادرات ایران‌خودرو، نیز در این مراسم گفت: در سال ۲۰۰۶میلادی، ۱۷هزار و ۸۶۶دستگاه خودروسواری از ایران‌خودرو به خارج از کشور صادر شده است که نسبت به سال ۲۰۰۵ رشدی ۲۷۵درصدی داشته است. وی گفت: بیشترین محصولات ایران‌خودرو به ترتیب در کشورهای سوریه، روسیه، آذربایجان و ترکیه عرضه شده که پژو۲۰۶ و سمند عمده محصولات عرضه شده توسط این شرکت در بازارهای صادراتی است.میرزایی تصریح کرد: رضایت مشتریان، ترویج برند سمند، حضور در بازارهای جدید، توسعه خدمات پس از فروش، تبلیغات و حضور در نمایشگاه‌های بین‌المللی عمده فعالیت‌های ایران‌خودرو برای سال ۲۰۰۷ در بازارهای صادراتی است و دراین سال بنا است ۶۴هزار دستگاه خودروسواری به صورت CBU و ۲۰هزار دستگاه به صورت CKD و SKD به خارج از کشور صادر شود.میرزایی افزود: مرسدس بنز، چری، سوزوکی و تندر۹۰ چهار محصول جدید ایران‌خودرو هستند که وارد سبد محصولات ایران‌خودرو خواهند شد تا در بازارهای جهانی نیز عرضه شوند. وی با اشاره به نوع سمند تولیدی برای ترکیه گفت: «سمند ترکیه» که از موتور مدرن TU۵ و کیسه هوا بهره می‌برد، خودرویی است که برای بازار این کشور آسیایی-اروپایی در نظر گرفته شده است. به طوری که این نوع سمند اولین خودرو در کشور است که توسط متخصصان داخلی، کیسه هوا بر روی آن نصب می‌شود. میرزایی تولید سمند، با گیربکس اتوماتیک را یکی از محصولات مورد نیاز بازارهای صادراتی دانست و گفت: سمند با موتور دیزلی و گیربکس اتوماتیک مهم‌ترین نیاز بازارهای صادراتی است که ایران‌خودرو به زودی این محصول را به تولید خواهد رساند.

وی افزود: پژو ۴۰۵ گازسوز دیگر محصول جدید ایران‌خودرو است که طی سال ۸۶ تولید می‌شود. در این مراسم که شاطرزاده، معاون اقتصادی وزیر صنایع و معادن و مفیدی، رییس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران نیز حضور یافته بودند از چهار نماینده برتر ایران‌خودرو در خارج از کشور تقدیر به عمل آمد.