گروه خودرو-روزانه ۴۰ دستگاه خودرو در کشور مورد سرقت قرار می‌گیرد که معمولا ۹۰درصد این سرقت‌ها توسط پلیس کشف می‌شود. فرمانده نیروی انتظامی روز گذشته در همایش« ملی نقش نهادها و سازمان‌ها در مبارزه با سرقت وسایل نقلیه» با بیان این مطلب افزود: مقایسه وضعیت سرقت خودرو در ایران با سایر کشورهای پیشرفته و همسایه نشان می‌دهد در کشورمان نسبت به نفر، خودرو کمتری مورد سرقت قرار می‌گیرد به طوری که ایران در این خصوص از کشورهای غربی و هم جوار در رتبه‌های بهتری قرار گرفته است.

سردار احمدی مقدم با اشاره به این که تعداد موتورسیکلت‌ها در سطح کشور زیاد شده است، گفت: متاسفانه مالکیت موتورسیکلت در کشور تعریف نشده و تعداد زیادی موتورسیکلت بدون سند خرید و فروش می‌شود به طوری که مردم در خصوص داشتن اسناد مالکیت موتورسیکلت حساسیتی نشان نمی‌دهند.

وی گفت: موتورسیکلت بی‌سند قطعا مسروقه است و کسی نباید در این خصوص تردید داشته باشد.

سردار احمدی مقدم خاطر نشان کرد: هم‌اکنون ۵۰درصد موتورسیکلت‌هایی که بابت تخلف توسط پلیس توقیف می‌شود به دلیل نداشتن اسناد مالکیت کسی به دنبال آن نمی‌آید.

قربانعلی دری نجف‌آبادی، دادستان کل کشور، نیز در ادامه این همایش با اشاره به این که خودرو و قطعات آن باید شناسنامه‌دار شوند گفت: خودروسازها نقش مهمی در پیشگیری از سرقت خودرو دارند که شناسنامه‌دار کردن خودرو و قطعات آن اقدام موثری در این خصوص است.

وی گفت: خودروسازها و قطعه‌سازها می‌توانند با ایجاد رابطه‌ای تنگاتنگ نقاط آسیب‌پذیر خودروها را شناسایی کرده و درصدد رفع آن برآیند.

وی که در سالن همایش‌های مرکز فرماندهی نیروی انتظامی سخن می‌گفت، همایش مزبور را همایشی «نورانی» توصیف کرد و افزود: بسیاری از جنایت‌های وحشیانه‌ای که اتفاق می‌افتد ریشه در سرقت خودروها دارد که باید کنترل ویژه‌ای درخصوص خودروها، حتی در خودروهای وارداتی صورت گیرد.

نوروز کهزادی، رییس کل بیمه مرکزی ایران، نیز با بیان اینکه بیمه‌گزاران سال گذشته ۲۰۰میلیارد تومان، بابت خسارت بدنه خودرو پرداخت کرده‌اند، گفت: این رقم از افزایش ۵/۷برابری نسبت به سال ۱۳۸۰ حکایت دارد اما هنوز مشخص نیست که چه میزان از این خسارت‌ها ناشی از تصادف و چه میزان ناشی از سرقت بوده است. وی که در حضور مدیرعامل ایران‌خودرو سخن می‌گفت، افزود: پیشنهاد بیمه مرکزی درخصوص حق بیمه خودروها این است که از خودروهایی که بیشتر مورد سرقت قرار می‌گیرد، حق‌بیمه بیشتری نسبت به سایر خودروها گرفته شود تا سطح رقابت بین شرکت‌های خودروسازی نیز بالا رفته و تجهیزات ایمنی پیشرفته‌تری در خودروها به کار گرفته شود.

وی با اشاره به اینکه پرداخت حق بیمه با توجه به هویت راننده باید متنوع شود، افزود: در سیستم پرداخت حق بیمه کشور بین راننده متخلف، جوان، پیر و... تفاوتی وجود ندارد این در حالی است که کشورهای اروپایی برای سنین بین ۱۸ تا ۲۷سال یک نوع حق بیمه و برای سنین دیگر نوع دیگری حق‌بیمه در نظر گرفته می‌شود.

کهزادی خاطرنشان کرد، پیشنهاد دیگر بیمه مرکزی این است که نیروی انتظامی حداقل تجهیزات ایمنی یک خودرو را تعریف کند تا شرکت‌های بیمه با توجه به حداقل‌های ممکن، خودرو را بیمه کنند.

سال آینده ایمن‌تر می‌شویم

منوچهر منطقی، مدیرعامل گروه صنعتی ایران‌خودرو در این همایش با اشاره به اینکه خودرو کالایی سرمایه‌ای است، افزود: سرقت خودرو ضایعه‌ای است که مصرف‌‌کننده را مورد هدف قرار می‌دهد و ما به عنوان خودروساز باید فعالیت بیشتری برای بالابردن سطح ایمنی انجام دهیم.

وی افزود: ایران خودرو سعی کرده در بخش ایمنی خودرو جلوتر حرکت کند و متناسب با جرم‌هایی که اتفاق می‌افتد امنیت را در خودروهای ساخت خود ایجاد کند حتی با همکاری نیروی انتظامی در برخی از جلسات سارقان زبردست کشور نیز حضور دارند تا عیب‌های خودرو درخصوص سرقت شناسایی شوند. وی خاطرنشان کرد: قفل در خودروها، سرقت صندوق عقب پژو ۴۰۵ و پژو پارس، زاپاس ۲۰۶ و «در موتور سمند» بیشترین نقاط آسیب‌پذیر محصولات ایران‌خودرو است که برخی از آنها برطرف شده و برخی دیگر با تغییر مکانیزم‌هایی تا اواسط سال آینده برطرف خواهد شد.

منطقی افزود: با نصب سیستم GPS بر روی خودروها، خودروهای مسروقه ردیابی خواهد شد.