ایسنا- در حالی که بحران نقدینگی صنعت خودرو کاهش قابل توجه تولید در این حوزه را به دنبال داشته است، به نظر می‌رسد که از این تهدید می‌توان در جهت ایجاد فرصتی برای از رده‌ خارج ‌کردن خودروهای قدیمی و افزایش تولید محصولات به‌روزتر استفاده کرد. طبق‌ آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت تولید انواع خودرو سواری در چهار ماه نخست امسال ۸/۳۸ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته است. در این شرایط اگرچه مشکلات محیط کسب و کار سایه تهدید را همچنان بر سر صنعت خودرو گسترانیده است، ولی با این حال این تهدید و کاهش تولید خودرو می‌تواند به فرصتی برای از رده ‌خارج کردن خودروهای قدیمی و به جای آن افزایش تولید خودروهای به‌روز‌تر تبدیل شود.

به گفته کارشناسان، برخی از سواری‌های در حال تولید در دو خودروسازی بزرگ کشور بیش از حد قدیمی بوده و از رده خارج محسوب می‌شوند. به عنوان مثال پلت‌فرم خودروهای پژو ۴۰۵ و ایکس ۱۰۰ (پراید) مربوط به حداقل ۲۰ سال پیش است؛ هرچند که پلت‌فرم محصولات ایکس ۱۰۰ (پراید) ارتقا یافته است.

در سال‌های اخیر بسیاری از کارشناسان خواستار از رده خارج کردن پژو ۴۰۵ و پراید به عنوان نمادی از قدیمی‌ترین خودروهای در حال تولید در کشور شده بودند. به عنوان مثال حدود دو سال پیش و در زمان تصویب قانون ارتقای کیفیت خدمات پس از فروش خودروهای داخلی، عضو هیات علمی دانشکده مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت، در این خصوص اظهار کرد که فن‌آوری برخی از خودروهای در حال تولید مانند پراید و پژو ۴۰۵ بسیار قدیمی بوده و به دلیل پایین بودن سطح ذاتی ایمنی و راحتی سرنشین در آنها باید از رده خارج شوند.

اوستا گودرزی خاطرنشان کرده بود که باید به این نکته مهم توجه شود که افزایش کیفیت در تولید خودروهای فعلی به منزله ارتقای سطح فن‌آوری و ایمنی آنها نبوده و پراید و پژو ۴۰۵ در صورت افزایش روند کیفی تولید نیز همان پراید و پژو ۴۰۵ با سطح فناوری ۲۰ سال پیش دنیا هستند، بنابراین در شرایط فعلی الزام خودروسازان به بازنشسته کردن خودروهای قدیمی و ارتقای سطح فن‌آوری تولید مهم‌تر از الزام آنها به ارتقای سطح کیفی روند تولید خودروهای فعلی است.

گذشته از کارشناسان، اما قطعه‌سازان نیز در سال‌های اخیر اظهارات مشابهی را در این خصوص مطرح کرده‌اند. محسن رزم‌خواه از جمله این قطعه‌سازان است که گفته بود اصلاح ساختار تولید خودرو در کشور نیاز به ارتقای فناوری تولید و جایگزینی خودروهای به‌روزتر با برخی‌های خودروهای قدیمی در حال تولید دارد؛ در غیر این صورت و با ادامه وضعیت فعلی و فعالیت خطوط تولید خودروهای قدیمی، در آینده بحران کیفی خودروهای تولیدی و خدمات پس از فروش آن تشدید خواهد شد. در این شرایط اگر خودروسازان هم به ضرورت از رده خارج کردن محصولات قدیمی در حال تولید باور داشته باشند، می‌توانند از فرصت کاهش تولید رخ داده در ماه‌های اخیر به خوبی استفاده کنند. خودروسازان می‌توانند با یک برنامه‌ریزی مدون و پس از پشت سر گذاشتن بحران فعلی، از رشد تولید محصولات قدیمی خود خودداری کرده و به جای آن تیراژ تولید خودروهای به‌روزتر را افزایش داده و این خودروها را جایگزین خودروهای قدیمی کنند.

اگر شرایط صنعت خودرو طبیعی بود و با افت قابل توجه تولید مواجه نبود، تصمیم‌گیری برای کاهش تولید و از رده خارج کردن محصولات قدیمی مانند پژو ۴۰۵ و ایکس ۱۰۰(پراید) که دست بر قضا سود سرشاری را نیز نصیب خودروسازان می‌کنند، کار آسانی برای مدیران ارشد خودروساز نبود، اما شرایط کاهش تولید خودرو فرصتی را ایجاد کرده تا بتوان با برنامه‌ریزی دقیق و کمترین هزینه تیراژ تولید خودروهای قدیمی را کاهش و تیراژ تولید خودروهای به‌روزتر را افزایش داده و جایگزین محصولات قدیمی و از رده خارج کرد.