ریاضت بنزینی

گروه خودرو- در شرایطی که به نظر می‌رسد نه مشتریان و نه خودروسازان هیچ کدام دل خوشی از دوگانه‌سوزها ندارند، مسوولان می‌خواهند برای کاهش مصرف بنزین در شرایط فعلی کشور، آزموده دوگانه‌سوزها را دوباره بیازمایند. دوگانه‌سوزها اگرچه توانستند با حضور خود در خیابان‌های کشور از حجم مصرف بنزین بکاهند و نیاز به واردات این سوخت را به حداقل برسانند، اما مشکلات اساسی‌شان اجازه نداد مشتریان خاطرات خوبی را با آنها تجربه کنند. کمبود جایگاه‌های سوخت‌گیری، افت توان خودروها و همچنین بروز حوادث ناگوار از جمله مسائلی است که مشتریان خودروهای دوگانه سوز با آنها روبه‌رو بوده و هستند و حالا ستاد مدیریت حمل و نقل و مصرف سوخت تاکید می‌کند که باید ماجرای دوگانه سوزها ادامه یابد و این بار با موتورهای پایه گازسوز؛ آن طور که دبیر کارگروه CNG این ستاد در گفت‌وگو با خبرنگار ما عنوان می‌کند، کارگروه CNG ستاد مدیریت حمل‌ونقل و مصرف سوخت با خودروسازان بر سر تولید محصولات پایه گازسوز به توافقاتی رسیده و قرار است بخشی از تولید آنها به سمت گازسوزها برود.به گفته حسین هاشمی، می‌توان از گاز برای اجرای اقتصاد مقاومتی در حوزه انرژی استفاده کرد و اصلا کشور با همین گاز توانسته ۱۸ میلیون لیتر در واردات بنزین صرفه‌جویی کرده و اجازه ندهد تحریم‌ها در حوزه تامین سوخت خودروها اثر خاصی بگذارد.

ظاهرا قرار است باز هم به سوخت گاز در تولید خودروهای داخلی بها داده شود و خودروسازان مجبورند بخشی قابل توجه از تولید خود را به این نوع محصولات اختصاص دهند، همین طور است؟

بحث اجبار نیست، ما در کارگروه CNG ستاد مدیریت حمل‌ونقل و مصرف سوخت با خودروسازان بر سر تولید محصولات گازسوز به توافقاتی رسیده‌ایم و قرار است بخشی از تولید آنها به سمت گازسوزها برود. البته هدف ما تولید خودروهای پایه گازسوز است نه دوگانه سوز؛ یادمان باشد یکی از ابزارهای مهم اقتصاد مقاومتی حوزه انرژی در ۴ یا ۵ سال گذشته، توسعه صنعت CNG بوده و در حال حاضر ایران در دنیا رتبه اول را از لحاظ تعداد خودروهای دوگانه‌سوز دارد. حال ما با خودروسازان توافق کرده‌ایم که آنها بخشی از تولید خود را به محصولات پایه گازسوز اختصاص دهند.

نتیجه توافقات چه بوده؟

از آنجاکه افزایش تولید خودروهای پایه گازسوز یکی از برنامه‌های مهم کشور است، در سال جاری بر اساس این برنامه باید ۱۲۰ هزار خودروی پایه‌ گازسوز در شرکت ایران خودرو تولید شود.

سایپا چطور؟ این شرکت خودرو پایه گازسوز تولید نخواهد کرد؟

سایپایی‌ها با بهینه کردن موتور قبلی خود عملا هم اکنون نیز مشغول تولید خودروهای پایه گازسوز هستند و می‌توانند تا ۱۰۰ هزار دستگاه از این نوع محصولات را طی امسال به تولید برسانند. البته ما فعلا توافقی با آنها انجام نداده‌ایم، اما با توجه به اینکه سایپا توانسته سال گذشته حدود ۱۰۰ هزار خودرو پایه گازسوز به تولید برساند، به نظرم امسال نیز توان تولید همین تعداد را خواهد داشت.

به نظر می رسد دولت با توجه به شرایط خاص کشور قصد دارد مردم را به سمت خرید خودروهای گازسوز تشویق کند و با این روش باز هم از مصرف بنزین بکاهد.

طبعا یکی از بسترهای اقتصاد مقاومتی، در جهت مدیریت و اصلاح مصرف سوخت در کشور است به طوری که در حال حاضر با گسترش CNG روزانه حداقل ۱۸ میلیون لیتر صرفه‌جویی در مصرف بنزین اتفاق می‌افتد. با این حساب اگر گاز را وارد عرصه سوخت نمی‌کردیم و این صرفه‌جویی محقق نمی‌شد، باید ۱۸ میلیون لیتر بنزین وارد می‌کردیم.

طی پنج شش سال گذشته نیز گزارش‌هایی در موسسات وابسته به کنگره آمریکا درباره گام برداشتن به سوی تحریم ایران در بخش سوخت منتشر شده بود اما با تدبیری که در دولت با همکاری مجلس انجام شد می‌توان گفت این تحریم‌ها بی‌‌اثر شده است. به اعتقاد من با تنوع بخشیدن به سبد سوخت و جایگزینی ۱۸ میلیون لیتر بنزین با CNG خطر تحریم‌های احتمالی در این بخش دفع شده و حتی نهادهای پژوهشی غرب نیز اعلام کردند با این روند تحریم سوخت ایران بی اثر خواهد شد.

شما عنوان می‌کنید که با خودروسازان بر سر تولید محصولات پایه گازسوز به توافق رسیده‌اید، می‌خواهم بدانم در این مورد آیا اجباری هم وجود دارد؟

ما با خودروسازان توافق کرده‌ایم.

یعنی الزامی نیست که مثلا ایران خودرو حتما ۱۲۰ هزار محصول پایه گازسوز طی سال جاری تولید کند؟

خودروسازان خودشان خود را ملزم به تولید محصولات پایه گازسوز می‌دانند و ما در جلسات کارگروه توافقات لازم را با آنها انجام داده‌ایم. بنابراین تولید خودروهای پایه گازسوز دستوری نیست. از طرفی ما یک سری مشوق (تخفیف گمرکی) برای آنها در نظر گرفته‌ایم، به نحوی که هم اکنون هر خودروسازی بخواهد قطعات و تجهیزات مربوط به موتورهای پایه گازسوز را وارد کند، از ۵۰ درصد تخفیف گمرکی برخوردار خواهد شد. این در حالی است که قبلا هم وزارت نفت یکسری تسهیلات به خودروسازان بابت تولید گازسوزها داده که البته رقم آن در ذهنم نیست.

اما با وجود این تخفیف، خودروسازان هم اکنون با مشکل تامین قطعات موتورهای پایه گازسوز روبه‌رو هستند و حتی گفته می‌شود تا چندی دیگر تولید گازسوزها کلا متوقف خواهد شد.

این موضوع مشکل ستاد مدیریت حمل‌ونقل و مصرف سوخت نیست و مساله‌ای کلی به حساب می‌آید. به هر حال یک سری مشکلات وجود دارد، اما با این حال باید از نقش مهم گاز در اقتصاد مقاومتی و کاهش وابستگی به بنزین استفاده لازم را ببریم.

قبول دارید که پس از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها و افزایش قیمت گاز، استقبال از گازسوزها کم شد و به تبع آن تولیدشان نیز افت کرد؟

طبعا تا قبل از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها و به دلیل قیمت پایین گاز، استقبال خوبی از خودروهای گازسوز به عمل آمد و پس از اجرای این قانون و افزایش قیمت گاز، استقبال مردم از گازسوزها کمتر شد. با این حال به اعتقاد من قیمت فعلی گاز با توجه به نرخ‌های جهانی آن و همچنین هزینه‌های بالای جایگاه‌های این سوخت، گاز در کشور ما قیمت مناسبی دارد و هنوز هم می‌صرفد به جای بنزین مورد استفاده قرار گیرد. هرچند که دو مشکل کمبود جایگاه ها و افت توان خودرو بود که مشتریان دوگانه‌سوزها را اذیت کرد و حال که جایگاه‌ها توسعه یافته‌اند و قرار است خودروها به صورت پایه گازسوز تولید شوند، این دو مشکل نیز تقریبا حل خواهد شد. الان کسانی که خودرو دوگانه سوز دارند، معمولا در سر بالایی‌ها به دلیل افت توان تغییر وضعیت داده و به اصطلاح روی بنزین شیفت می‌کنند، حال آنکه وقتی موتور خودرو پایه گازسوز باشد، دیگر مشکلی بابت افت توان وجود نخواهد داشت.

این درست، اما به نظر می‌رسد هنوز هم مشکل کمبود جایگاه‌های سوخت‌گیری و صف‌های طویل پابرجا است.

در کلانشهرها تا حدی این مشکل هنوز هم وجود دارد، اما در شهرستان‌ها تقریبا حل شده است. در کلانشهرها با مشکل زمین روبه‌رو هستیم و چون قیمت زمین برای ساخت جایگاه سوخت بالا است، کمتر کسی رغبت به سرمایه‌گذاری در این کار می‌کند، حال آنکه در شهرستان‌ها زمین ارزان‌تر است. البته این را هم بدانید که با تولید خودروهای پایه گازسوز، از صف‌های طویل سوخت‌گیری کاسته خواهد شد.

چطور؟

وقتی خودرو دوگانه سوز باشد، تا ۳۰ درصد هدررفت گاز خواهیم داشت، حال آنکه وقتی موتور پایه گازسوز روی خودروها نصب کنیم، دیگر گاز هدر نمی‌رود و طبعا از حجم مراجعه مردم به جایگاه‌ها و همچنین صف‌های طویل کاسته خواهد شد.

مشکل دیگری که خودروهای دوگانه‌سوز دارند، بحث ایمنی و تست ادواری آنها است. در حال حاضر با توجه به اتفاقات ناگواری که برای دوگانه‌سوزها افتاده (انفجار مخازن)، مردم نگران ایمنی آنها هستند. برای رفع این مشکل چه خواهید کرد؟

اتفاقا یکی از محورهای ساماندهی وضعیت CNG شامل بازرسی ادواری مخازن CNG و شناسایی خودروهایی که در مراکز غیر مجاز تبدیل شده‌اند، است. برای این کار باید به دنبال توسعه حضور بخش خصوصی در صنعت CNG و ورود آنها به حوزه تولید باشیم.

البته متولی انجام تست ادواری دوگانه سوزها وزارت کشور است، منتها به نظر من باید تست مخازن CNG را واردکنندگان و تولیدکنندگان آنها بر عهده بگیرند. من هم قبول دارم که ایمنی خودروهای دوگانه سوز از درجه اهمیت بالایی برخوردار است و به همین دلیل معتقدم بهترین گزینه‌ها برای تست ایمنی این نوع خودروها خود تامین‌کنندگان‌شان هستند. الان تعمیرات و رفع عیوب خودروهای داخلی را خود خودروسازان انجام می‌دهند چون واقف به مشکلات بوده و مهارت لازم را در این مورد دارند، خب چه اشکالی دارد چرا تست ادواری مخازن CNG را واردکنندگان و تولیدکنندگان آنها بر عهده نگیرند.

حال با همه اینها قرار است چند درصد از سبد سوخت کشور به گاز اختصاص یابد؟

فعلا ۲۵ درصد، اما جا دارد این رقم را بیشتر هم بکنیم. البته این هدف به شرط توسعه جایگاه‌های سوخت محقق خواهد شد.

قبول دارید استفاده از گاز در سوخت خودروها به نوعی ریاضت در مصرف بنزین محسوب می‌شود؟

همان طور که گفتم می‌توانیم از گاز برای اجرای اقتصاد مقاومتی در حوزه انرژی استفاده کنیم. ما با همین گاز توانستیم ۱۸ میلیون لیتر در واردات بنزین صرفه‌جویی کنیم واجازه ندهیم تحریم‌ها در حوزه تامین سوخت خودروها اثر خاصی بگذارند.