رویداد
ارز مرجع به خودروسازان میرسد؟
اوایل تابستان امسال وزارت صنعت، معدن و تجارت، صنایع برخوردار از ارز مرجع برای واردات مواد اولیه را در پنج گروه کالایی طبقهبندی کرد که مواد اولیه و قطعات خودرویی نیز جزو این اولویتها قرار داشت.
ایسنا- این روزها موضوع ارائه یا عدم ارائه ارز مرجع به خودروسازان به داستان جدیدی برای این صنعت بدل شده است.
اوایل تابستان امسال وزارت صنعت، معدن و تجارت، صنایع برخوردار از ارز مرجع برای واردات مواد اولیه را در پنج گروه کالایی طبقهبندی کرد که مواد اولیه و قطعات خودرویی نیز جزو این اولویتها قرار داشت. با این حال هشتم مردادماه بانک مرکزی طی بخشنامهای اختصاص ارز بدون قید به کالاهای اولویت اول و دوم را ابلاغ کرد. به این ترتیب صنعت خودرو رسما از لیست صنایع دریافتکننده ارز دولتی خارج شد.
به دنبال اعلام این خبر بود که برخی از تولیدکنندگان خودرو و قطعه در واکنش به حذف رسمی صنعت خودرو از مشمولان دریافت ارز مرجع خواستار آزادسازی قیمت این محصول شدند تا بتوانند افزایش هزینههای ناشی از عدم دریافت ارز مرجع را جبران کنند.
در یکی از این اظهار نظرها فرهاد بهنیا- عضو هیاتمدیره انجمن قطعهسازان- اظهار کرد: اگر ارز مرجع برای واردات مواد اولیه در اختیار خودروسازان قرار نگیرد، دیگر دلیلی برای قیمتگذاری محصولات از سوی دولت وجود نخواهد داشت. در آن شرایط تولیدکنندگان با توجه به قیمت تمام شده و عرضه و تقاضا محصولات را قیمتگذاری و وارد بازار کرده و از زمینگیر شدن این صنعت جلوگیری خواهد شد.
احمد نعمتبخش - دبیر انجمن خودروسازان، نیز اظهارات مشابهی را در این خصوص بیان کرد.
در این شرایط در جدیدترین رویداد، دوباره اعلام شد که بانک مرکزی پرداخت ارز مرجع به پنج گروه کالایی را پذیرفته است و به این ترتیب صنعت خودرو که در گروه چهارم قرار دارد نیز میتواند از ارز مرجع برای واردات مواد اولیه استفاده کند.
تمام رویدادها و خبرهای یاد شده در خصوص ارائه یا عدم ارائه ارز مرجع به خودروسازان در حالی است که برخی از قطعهسازان و خودروسازانی که در چند ماهه اخیر موفق به دریافت ارز مرجع برای واردات مواد اولیه مورد نیاز خود نشدهاند، نسبت به دریافت ارز مرجع چندان خوشبین نیستند؛ بهگونهای که چندی پیش ناصر اسفنجی - مدیرعامل ارس خودرو دیزل، با بیان اینکه مهمترین مشکل خودروسازان تامین ارز مرجع با نرخ ۱۲۲۶ تومانی است، خاطرنشان کرده بود: سال گذشته علیرغم تاکیدات صورت گرفته موفق به دریافت حتی یک دلار به نرخ مرجع برای تامین مواد اولیه خارجی نشده و به ناچار از ارز آزاد استفاده کردهایم.
عبدالله اکبری- مدیرعامل خودروسازی عقاب افشان، نیز در این خصوص گفته بود: در حال حاضر مهمتر از قیمت ارز، ثبات نرخ آن است زیرا در شرایط نوسان دائمی نرخ ارز، تولیدکننده امکان پیشبینی قیمت تمام شده و قیمت فروش محصول را نخواهد داشت و به دلیل ناتوانی از برنامهریزی تولیدی بسیاری از واحدهای خودروسازی به اجبار تعطیل خواهند شد.
در این شرایط مشخص نیست که با توجه به اعلام بانک مرکزی مبنی بر برخورداری صنعت خودرو از ارز مرجع، آیا قطعهسازان و خودروسازان موفق به دریافت این ارز خواهند شد یا نه.
البته تولیدکنندگان خودرو و قطعه بیشتر از دریافت ارز مرجع خواستار تثبیت نرخ ارز آزاد هستند تا حداقل بتوانند براساس این نرخ برنامهریزی تولیدی خود را انجام دهند.
ارسال نظر