گروه خودرو - در مورد سهم ایران در بحران شرکت فرانسوی پژو اظهارنظرهای زیادی از سوی مسوولان دولتی و غیر دولتی کشورمان صورت گرفته است، این در حالی است که کمتر مقام مسوولی به تاثیر بحران پژو بر صنعت خودرو ایران پرداخته است.

اینکه در حال حاضر دومین خودروی پرتیراژ کشور به حداقل میزان تولید خود از ابتدای سال جاری رسیده خود مدعای تاثیر بحران پژو بر صنعت خودرو کشورمان است. هر چند در این بین شرکت تولیدکننده داخلی نیز بیکار ننشسته و تاکید بر افزایش برندهای داخلی دارد اما از سوی دیگر نمی‌تواند از پرتیراژترین خودرو تولیدی خود نیز چشم‌پوشی کند.

بر همین اساس روز گذشته یکی از مسوولان شرکت ایران خودرو تاکید کرده که برای جایگزینی قطعات پژو مذاکراتی با قطعه‌سازانی از کشورهای ترکیه و هند از سوی این شرکت صورت گرفته است.

سعید سوادکوهی مدیرعامل تعاونی خاص ایران خودرو که با پایگاه اطلاع‌رسانی بازار سرمایه گفت‌وگو کرده در این زمینه عنوان کرده که با قطعه‌سازانی از کشور ترکیه و هند مذاکراتی را انجام داده‌ایم تا قطعات تولیدی این کشورها را جایگزین پژو کنیم.

وی کاهش همکاری پژو با این شرکت خودروساز را موضوعی نگران‌کننده نخواند و اظهار داشت که ایران خودرو به دنبال راهکارهای خروج از این شرایط است به این ترتیب مذاکراتی با کشورهای هند و ترکیه انجام داده است. سعید سوادکوهی همچنین با اشاره به کاهش تولید خودرو از ابتدای سال جاری تاکید کرده که این موضوع تاثیری بر تحقق سودهای پیش‌بینی شده شرکت‌های خودرویی ندارد و خودروسازان سود خود را از محل دیگری جبران می‌کنند. مدیرعامل تعاونی خاص ایران خودرو خاطر نشان کرده که اگر تولید روزانه خودرو در حدود ۲ هزار دستگاه در روز ادامه دار شود، به دلیل کاهش هزینه‌های مالی سودآوری خودروسازان هم کم نخواهد شد. وی تصریح کرد: کاهش تولید خودرو مساوی با کاهش هزینه‌های مالی و کاهش نیاز به دریافت تسهیلات بانکی خواهد بود که این به معنی جبران بخشی از کاهش تولید خواهد بود.

سوادکوهی خاطرنشان کرد: خودروسازان بخشی از میزان کاهش تولید خود را با کاهش هزینه، بخشی را با افزایش قیمت و بخشی را هم از محل کنترل هزینه‌ها جبران خواهند کرد. وی با اشاره به اینکه مشکل خاصی پیش روی خودروسازان نیست، اظهار کرد: با اعطای تسهیلات از سوی دولت شرایط برای خودروسازان بهبود خواهد یافت.