جنرال موتورز خلاق‌ترین خودروساز سال 2011

مونا مشهدی رجبی- خلاقیت یکی از کلیدی‌ترین فاکتورهای رشد و توسعه اقتصادی در هر شرکت صنعتی است و خلاق‌ترین شرکت صنعتی شرکتی است که می‌تواند تحولات بزرگی را در آن صنعت ایجاد کند. در صنعت خودروسازی نیز خلاقیت نقش مهمی ایفا می‌کند و عامل بسیار تاثیرگذاری در هماهنگ شدن محصولات این صنعت با نیازهای بازار مصرف است.

مطالعات نشان می‌دهد در سال‌های اخیر سطح خلاقیت در صنعت خودروسازی رشد زیادی داشته است.

بورد بین‌المللی مطالعات خودرو در گزارش اخیر خود تاکید کرد طی ده سال گذشته سطح خلاقیت در این صنعت شش برابر شده است و هر روزه بر شمار خودروهایی که با تکنولوژی‌های تازه تولید می‌شوند و نیاز تازه از بشر را برآورده می‌کنند اضافه می‌شود.

این بورد در گزارش اخیر خود آورده است: در سال ۲۰۰۰ میلادی تمام خودروسازان تنها به دنبال تولید خودروهای بنزینی با ظاهری متفاوت بودند و از همین طریق قصد جذب مشتری‌ها را داشتند ولی هم‌اکنون راه جذب مشتری‌ها یا تصاحب سهم بیشتر بازار مصرف، تولید خودرویی است که یا مصرف سوخت کمتری داشته باشد یا از دیگر تکنولوژی‌های روز دنیا در آن استفاده شده باشد.

تولید خودروهای الکتریکی و هیبریدی و کم مصرف حتی تولید خودروهایی که در روز می‌توانند از انرژی خورشیدی برای حرکت استفاده کنند و تا چندین ساعت در شب هم می‌تواند از انرژی ذخیره شده خورشیدی بهره بگیرند از مهم‌ترین بخش‌هایی است که خودروسازان بر سر آنها رقابت می‌کنند.

بورد بین‌المللی مطالعه خودرو با توجه به اهمیت این خلاقیت در سال‌های اخیر و تاثیر آن بر تحولات اقتصادی و صنعتی دنیا هر ساله خلاق‌ترین خودروسازان را معرفی می‌کند. البته در انتخاب خلاق‌ترین خودروساز دنیا، میزان شکایت‌های صورت گرفته از خودروساز طی یک سال و سطح ایمنی محصولات شرکت در بازار مصرف نیز بسیار مهم است.

بورد بین‌المللی مطالعه خودرو در گزارش اخیر خود جنرال موتورز را به عنوان خلاق‌ترین خودروساز سال ۲۰۱۱ میلادی معرفی کرده است. سخنگوی این بورد با اشاره به تحولات اقتصادی دنیا در سال‌های اخیر و مشکلاتی که جهان از سال ۲۰۰۸ میلادی تا کنون با آن دست به گریبان بوده است، گفت: شرکت جنرال موتورز آمریکا در میان ۱۸۲ شرکت دنیا به عنوان پویا‌ترین و خلاق‌ترین خودروساز انتخاب شده است. عملکرد مناسب این شرکت در یک سال گذشته و فعالیت‌های تحقیق و توسعه‌ای که زمینه‌ساز عرضه محصولات جدید‌تر و بهتر به بازار شده است از مهم‌ترین دلایل انتخاب جی ام بوده است.

کلی هانس یکی از مسوولان این بورد مطالعاتی می‌گوید: ما برای انتخاب خلاق‌ترین خودروساز روی پروژه‌هایی تاکید داریم که باعث افزایش پایداری و ثبات محصولات صنعت خودروسازی می‌شود.

هماهنگی بیشتر محصولات با نیاز بازارهای جهانی و استفاده از آخرین تکنولوژی‌های روز دنیا و بالا بودن سهم سرمایه مورد استفاده در بخش تحقیق و توسعه نسبت به کل بودجه شرکت از عوامل مهمی است که در انتخاب شرکت خلاق خودروسازی اهمیت دارد.

وی که تاکید زیادی روی فعالیت‌های تحقیق و توسعه دارد، افزود: شرکت جنرال موتورز نسبت به دیگر شرکت‌های خودروسازی دنیا سرمایه‌گذاری بیشتری برای تولید موتورهای کم‌مصرف و خودروهای هیبریدی داشته است.

خودروی تمام الکتریکی ولت که در سال ۲۰۱۲ وارد بازار مصرف می‌شود نسبت به دیگر خودروهای الکتریکی تولید شده توسط دیگر شرکت‌های خودروسازی ویژگی‌های فنی بهتری دارد و هماهنگی آن با نیازهای مصرف‌کنندگان بیشتر از خودروهای الکتریکی تولیدی شرکت‌های رقیب جی ام است.

توجه زیاد شرکت جی ام به نیاز بازارهای مختلف به خصوص بازارهای در حال توسعه دنیا که در سال‌های اخیر نقش بزرگی در رشد فروش خودرو داشته اند به دلیل وجود مراکز مطالعاتی در سراسر دنیا بود.

شرکت جنرال موتورز آمریکا در زمره معدود خودروسازان بزرگ دنیا است که مراکز مطالعاتی زیادی در سراسر دنیا دارد و همین مساله سبب تمایز این شرکت نسبت به دیگر شرکت‌های خودروسازی شده است.

این انتخاب در شرایطی صورت گرفت که جنرال موتورز در جریان بحران اقتصادی دنیا توان مقاومت خود را از دست داد و مجبور به اعلام ورشکستگی شد. جنرال موتورز که در سال ۲۰۰۹ میلادی و در جریان بحران اقتصادی آمریکا ورشکسته شده بود بزرگ‌ترین و قدیمی‌ترین خودروساز آمریکا است و هر ساله میلیاردها دلار از درآمد آمریکا به مبادله محصولات جی ام در بازارهای جهانی اختصاص دارد.

اما اهمیت وجود جی ام در صنعت خودروسازی آمریکا و به طور کلی در اقتصاد این کشور سبب شد تا دولت به کمک آن بیاید و با ارائه کمک مالی جی ام را از بحران نجات دهد. بازگشت جی ام به اقتصاد آمریکا به معنای حفظ میلیون‌ها فرصت شغلی در این کشور و حفظ میلیاردها دلار درآمد برای اقتصاد آمریکا بود.

هانس در این مورد می‌گوید: این شرکت با گذشت کمتر از دو ماه از اعلام ورشکستگی با استفاده از کمک مالی دولت به چرخه تولید بازگشت ولی برای حفظ بقای خود تولید شماری از برندهای قدیمی را متوقف کرد و برخی از برندها را نیز واگذار کرد. سیاست‌های درست روسای شرکت جنرال موتورز آمریکا سبب شد تا این شرکت زودتر از موعد مقرر بدهی‌های خود را به دولت باز پرداخت کند و از یک شرکت کاملا دولتی به یک شرکت نیمه دولتی تبدیل شود.

عرضه سهام جی ا م در بورس گام دیگری بود که در سال ۲۰۱۰میلادی برداشته شد و سبب شد تا این برند برای بار دیگر به یک برند خصوصی تبدیل شود اگرچه هنوز سهم دولت در جی ام بسیار زیاد است.

شرکت جنرال موتورز برای رهایی از دام ورشکستگی و رشد اقتصادی وارد بازار کشورهای در حال توسعه آمریکا به خصوص چین و هند شد. محصولات این شرکت در چین با استقبال زیادی روبه‌رو شد و سبب شد تا درآمد زیادی نصیب این برند بحران‌زده بشود. مسوولان شرکت جی ام در مصاحبه‌های اخیر خود اعلام کردند که بازار چین و هند جنرال موتورز را از ورشکستگی دوباره نجات داده است و به همین دلیل اقدام به عرضه محصولاتی متناسب با نیاز این بازارها خواهند کرد.

به هر حال انتخاب جی ام به عنوان خلاق‌ترین خودروساز سال ۲۰۱۱ میلادی با تمامی تاریخچه پر فراز و نشیب آن نشان‌دهنده حرکت آنها در مسیر درست و استفاده از سیاست‌های اقتصادی کارآمد است.