پای مالیات بر ارزش افزوده در میان است
افزایش قیمت کارخانهای خودروهای داخلی - ۲۴ فروردین ۹۰
گروه خودرو- اگرچه خودروسازان داخلی، متعهد به عدم افزایش قیمت در سالجاری شده بودند، اما عملا این اتفاق رخ نداد و قیمت کارخانهای خودروهای داخلی بین ۱۰۰ تا ۴۲۰ هزار تومان گران شد. آن طور که در لیست جدید قیمتها به چشم میآید، تقریبا تمام خودروهای تولید داخل با رشد قیمت کارخانهای مواجه شده و نمایندگیها باید قیمتهای جدید را در فروش خودرو اعمال کنند.
ظاهرا افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده، دلیل اصلی این رشد قیمت به شمار میرود، چراکه مالیات موردنظر از سه به چهار درصد افزایش یافته است. این موضوع در شرایطی است که خودروسازان داخلی خاصه ایران خودرو سال گذشته اعلام کردند، قیمت محصولات خود را در سال ۹۰ افزایش نخواهند داد. حتی دولت نیز طی مصوبهای خودروسازان را ملزم به ارائه تخفیف ۱۰۰ هزار تومانی در تمام محصولات خودروسازان کرد. در این بین، ایران خودروییها نیز مقارن با اولین روز اجرای قانون هدفمندی یارانهها، قیمت تمامی محصولات خود را از ۱۰۰ هزار تا یک میلیون تومان ارزان کردند. سایپاییها نیز اگرچه زیر بار مصوبه دولت مبنی بر ارائه تخفیف ۱۰۰ هزار تومانی نرفتند، اما مدیرعامل شرکت اعلام کرد که سایپا با استفاده از روشهای مخصوص، قیمت خودرو را ثابت نگه میدارد. در این شرایط فقط مدیرعامل پیشین پارس خودرو (علی ملک) بود که از زیانده بودن محصولات شرکت و احتمال افزایش قیمت آنها در سال ۹۰ خبر داد.
با این حال، افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده، بهانه خوبی به دست خودروسازان داد، تا آنها قیمت محصولات خود را حداقل ۱۰۰ هزار تومان افزایش دهند. البته خودروسازان علاوه بر رشد مالیات بر ارزش افزوده، با مسائل دیگری نیز دست و پنجه نرم میکنند، که هر یک از آنها خود دلیلی بر افزایش قیمتهاست.
بالا بودن هزینههای تولید، کمبود تسهیلات بانکی و تاثیر طبیعی قانون هدفمندی یارانهها بر رشد قیمت مواد اولیه و حاملهای انرژی، از جمله موانع پیش روی خودروسازان در راستای تثبیت یا کاهش قیمتها محسوب میشوند. تقریبا تمام مدیران عامل سالهای اخیر خودروسازی کشور، همواره نسبت به سیاست تثبیت قیمتها که بیش از ۱۰ سال است توسط وزارت صنایع به اجرا در میآید، انتقاد داشته و معتقد بوده اند قیمت خودرو همسان با نرخ تورم بالا نرفته است. به گفته خودروسازان، هزینههای تولید خودرو در کشور به حدی بالا رفته که قیمتهای فعلی نیز ناشی از هنر آنها و افزایش بهره وری و کاهش هزینهها است. البته احتمالا الزامی شدن نصب کیسه هوا (ایربگ) در خودروهای داخلی نیز یکی دیگر از دلایل احتمالی افزایش قیمتها به شمار میرود.
باید منتظر ماند و دید این افزایش قیمت کارخانه ای، چه تاثیری در بازار خودرو کشور میگذارد، بازاری که هماکنون راکد است و قیمتهایی کاذب را به خود میبیند.
بازگشت به قیمتهای قبلی
اما نگاهی به لیست جدید قیمت کارخانهای خودروهای کشور بیندازیم و ابتدا از ایران خودرو شروع کنیم.
طبق لیست جدیدی که ایران خودرو به نمایندگیهای خود اعلام کرده، محصولات این شرکت بین ۱۱۵ تا ۴۲۰ هزار تومان گران شده است و در این بین، سوزوکی گرند ویتارا بیشترین رشد قیمت را به خود میبیند. البته پژو ۲۰۶ تیپ ۵ که دوباره در خط تولید ایران خودرو قرار گرفته، افزایش قیمتی نداشته و نرخ کارخانهای آن ثابت مانده است.
این موضوع در شرایطی است که قیمت پژو ۲۰۶ تیپ ۲ با افزایشی ۲۳۰ هزار تومانی، به ۱۴ میلیون و ۸۰ هزار تومان رسیده است. مدل تیپ۶ این خودرو نیز که اتومات به حساب میآید، هماکنون ۱۸ میلیون و ۵۱۰ هزار تومان قیمت دارد و این موضوع از افزایش ۱۷۰ هزار تومانی نرخ کارخانهای آن حکایت میکند. همچنین ۲۰۶ تیپ ۳ نیز ۱۵۰ هزار تومان گران شده و هماکنون قیمت آن در نمایندگیها ۱۵ میلیون و ۲۸۰ هزار تومان است.
در میان مدلهای صندوق دار ۲۰۶ هم V۹، ۱۸۰ هزار تومان افزایش قیمت را تجربه کرده و هماکنون نمایندگیها این خودرو را ۱۹ میلیون و ۳۷۰ هزار تومان به فروش میرسانند. V۹ از دنده اتومات بهره میبرد و یکی از باثباتترین خودروهای بازار کشور است. از سوی دیگر V۸ نیز که تنها فرقش با V۹، اتومات نبودن آن است، افزایش قیمتی ۱۶۰ هزار تومانی را تجربه کرده و در حال حاضر ۱۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان در نمایندگیهای ایران خودرو به فروش میرسد.
اما به سراغ دیگر پژوییهای ایران خودرو برویم. طبق لیست جدید، پژو ۴۰۵ که پرتیراژترین محصول ایران خودرو به شمار میرود، ۱۳۵ هزار تومان افزایش قیمت را به خود میبیند. ۴۰۵ هماکنون با قیمت ۱۳ میلیون و ۷۷۰ هزار تومان در نمایندگیها قابل خرید است. این قیمت البته به مدل بنزین سوز ۴۰۵ مربوط میشود. همچنین پژوپارس معمولی (سال) نیز به عنوان یکی از محصولات محبوب ایران خودرو، ۱۶۵ هزار تومان گرانی را تجربه کرده و قیمت آن به ۱۷ میلیون و ۹۸۰ هزار تومان رسیده است. البته پارس مدل ELX افزایش قیمت بیشتری به خود میبیند، به طوری که ۱۹۵ هزار تومان گران شده و هماکنون باید ۲۰ میلیون و ۸۴۰ هزار تومان بابت خرید آن از نمایندگیها پول داد.
اما «پژو ۲۰۷ آی» نیز از گرانی در امان نماند و با رشد قیمت روبهرو شد، به نحوی که مدل دندهای آن با افزایشی ۱۶۰ هزار تومانی هماکنون ۱۷ میلیون و ۲۶۰ هزار تومان قیمت دارد. مدل اتومات این خودرو نیز با توجه به افزایش قیمت ۱۸۰ هزار تومانی خود، در حال حاضر ۱۹ میلیون و ۵۸۰ هزار تومان در نمایندگیهای ایران خودرو به فروش میرسد.
از سوی دیگر در بین مدلهای سمند نیز، سورن رشدی ۱۵۵ هزار تومانی را تجربه کرده و هماکنون باید ۱۶ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان برای خرید آن از نمایندگیها پول داد. همچنین LX دوگانه سوز نیز ۱۴۵ هزار تومان رشد قیمت را تجربه کرده و نرخ کارخانهای آن به ۱۶ میلیون و ۳۴۰ هزار تومان رسیده است.
از پژو و سمند که بگذریم، ایران خودروییها تندر-۹۰ را نیز که یکی از محصولات زیان ده آنها به شمار میرود، گران کرده اند. در حال حاضر تندر E۱، ۱۱ میلیون و ۹۲۰ هزار تومان قیمت دارد، که این موضوع از افزایش ۱۱۵ هزار تومانی نرخ کارخانهای E۱ حکایت میکند. مدل E۲ تندر-۹۰ نیز ۱۳۵ هزار تومان گران شده و در حال حاضر ۱۴ میلیون و ۹۰ هزار تومان قیمت دارد.
اما بیشترین افزایش قیمت در میان محصولات ایران خودرو، نصیب سوزوکی گرند ویتارا شده است. این شاسی بلند مونتاژی، با رشد قیمتی ۴۲۰ هزار تومانی، هماکنون ۴۴ میلیون و ۴۳۰ هزار تومان در نمایندگیها به فروش میرسد.
از ایرانخودرو به سایپا برویم و ببینیم این شرکت و زیر مجموعهاش پارسخودرو تا چه حد به قیمت کارخانهای محصولات خود افزودهاند.
طبق لیست جدید قیمت محصولات سایپا در نمایندگیها، پراید و ریو به طور متوسط ۱۵۰ هزار تومان افزایش قیمت را تجربه کردهاند. این موضوع در شرایطی است که ریو همین حالا نیز به دلیل کمبود عرضه به بازار، قیمتی کاذب دارد. پراید نیز که ارزانترین و پرتیراژترین محصول صنعت خودرو ایران به حساب میآید، حدود ۱۰۰ هزار تومان رشد قیمت را تجربه کرده است.
از آن سو پارس خودروییها نیز که زیرمجموعه سایپا به شمار میروند، همه محصولات خود را گران کرده اند. در این بین، ماکسیمای اتومات ۳۷۵ هزار تومان افزایش قیمت را به خود میبیند و هماکنون ۴۰ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان در نمایندگی به فروش میرسد. نوع دندهای این خودرو نیز با جهشی ۳۴۵ هزار تومانی، در حال حاضر قیمتی برابر ۳۶ میلیون و ۹۲۰ هزار تومان در رنگهای معمولی دارد. همچنین مگان دنده اتومات نیز که حدود ۲۸۰ هزار تومان به قیمت آن افزوده شده، هماکنون ۳۱ میلیون و ۵۰ هزار تومان در نمایندگیها به فروش میرسد. مدل دندهای E۱ و E۲ این خودرو نیز با توجه به افزایش قیمتی که داشتهاند، هماکنون به ترتیب ۲۶ میلیون و ۱۱۰ هزار تومان و ۲۷ میلیون و ۷۷۰ هزار تومان در نمایندگیها به فروش میرسند. همچنین نیسان تینا نیز که ۳۲۰ هزار تومان گران شده، در حال حاضر ۶۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان در نمایندگیهای پارس خودرو قیمت دارد.
قیمت قشقایی و مورانو نیز به ترتیب به ۵۶ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان و ۸۴ میلیون و ۲۶۰ هزار تومان صعود کرده است.
یکی از نکات قابل توجه در لیست جدید قیمتهای پارس خودرو، نرخ کارخانهای تندر-۹۰ E۲ است، که عدد ۱۵ میلیون و ۸۷۰ هزار تومان را نشان میدهد. البته ظاهرا این قیمت به مدل دوگانه سوز و فول آپشن تندر-۹۰ مربوط میشود.
ارسال نظر