تشکیل شرکت ایرانی- اروپایی برای طراحی پلت‌فرم

گروه خودرو- کاندیداهای قطعه ساز انتخابات اتاق بازرگانی، دیروز در شرایطی خبرنگاران را به خیابان ویلا محل انجمن قطعه‌سازان دعوت کردند که یکی از آنها از جوینت شدن قطعه سازان با شرکتی خارجی به منظور طراحی خودرویی جدید خبر داد. آن طور که بهرام شهریاری عضو هیات‌مدیره انجمن قطعه سازان و یکی از کاندیداهای انتخابات اتاق اعلام کرد، این شرکت طراح، اروپایی بوده و هم اکنون نیز فعالیت‌های اولیه و مشترک آن با قطعه‌سازان داخلی برای طراحی خودرویی جدید، آغاز شده است.

به گفته بهرام شهریاری، این همکاری دوجانبه که تشکیل شرکتی مشترک را نیز در پی خواهد داشت، به منظور طراحی پلت‌فرم‌های ملی شکل گرفته است.

وی ارائه اطلاعات بیشتر در مورد نام شرکت و جزئیات همکاری مشترک آن با قطعه‌سازان را به زمانی دیگر موکول کرد، اما در عین حال عنوان کرد که شرکت موردنظر یکی از بزرگترین طراحان دنیا به شمار می‌رود. شهریاری همچنین افزود: سایپا نیز به نوعی در این همکاری مشترک قطعه سازان و طراح خارجی نقش خواهد داشت.

اظهارات عضو هیات‌مدیره قطعه سازان در شرایطی است که صنعت خودروسازی ایران باید تا سال ۱۴۰۴ به چند پلت فرم داخلی دست یابد و برای عملی شدن هدف موردنظر، قطعا همکاری مشترک با شرکت‌های بزرگ خارجی کمک زیادی به سرعت و کیفیت کار خواهد کرد. به هر حال باید بپذیریم که خودروسازی ما با وجود همه پیشرفت‌ها، هنوز حرف چندانی در مقوله طراحی نداشته و از همین رو باید با کمک شرکت‌های بزرگ خارجی به دانش فنی روز دست پیدا کند.

هرچند اقدام قطعه سازان در این مورد، پسندیده و قابل قبول است، اما به نظر می‌رسد خودروسازان نیز باید برای طراحی پلت‌فرم‌های آینده خود، باب همکاری بیشتری با شرکت‌های معتبر خارجی باز کنند.

ادغام به روش خارجی‌ها

یکی از سوژه‌هایی که هر چند وقت یکبار در صنعت خودرو کشور داغ می‌شود، «ادغام خودروسازان» است که اتفاقا این روزها باز هم بر سر زبان‌ها افتاده است.

بحث خرید سهام ایران خودرو توسط سایپا، موضوعی است که طی چند وقت اخیر مطرح و به نوعی سوژه ادغام را مانند دوران مدیرعاملی مهرداد بذرپاش در پارس خودرو، داغ کرده است. از همین رو بخشی از نشست خبری دیروز نیز به همین موضوع اختصاص یافت و کاندیداهای انتخابات اتاق نیز در مورد آن اظهارنظر کردند.

در این بین، مدیرعامل مگاموتور با تاکید بر اینکه بحث ادغام خودروسازان مطرح نیست، گفت: بحث ادغام اساسا مطرح نیست و بیشتر باید از زاویه هماهنگی بخش‌های صنعتی برای دستیابی به یک هم‌افزایی، به قضیه نگاه کرد.

ابوالحسن سرشار که از کاندیداهای انتخابات اتاق محسوب می‌شود، با تشریح دو مدل جهانی در مشارکت شرکت‌های خودروساز، اظهار داشت: در گروه «PSA» فرانسه، دو شرکت سیتروئن و پژو قرار دارند و مالک هر دو مجموعه، یک گروه واحد است، ولی در عین حال این موضوع مانع رشد کمی و کیفی و حفظ سهم بازار خودروسازان نشده است.

وی ادامه داد: در کره نیز گروه هیوندایی مالک دو شرکت هیوندایی و کیا است و در واقع این مشارکت‌ها باعث شده که از سرمایه‌گذاری‌های موازی و اضافه پرهیز شود.

مدیرعامل مگاموتور با تاکید بر لزوم ایجاد هماهنگی بین دو شرکت بزرگ خودروساز داخلی، گفت: در ادغام، یک شرکت ماهیت حقوقی خود را به نفع شرکت دیگر از دست می‌دهد که چنین افقی را در صنعت خودروسازی نمی‌بینیم.

در واقع مدیرعامل مگاموتور معتقد است که می‌توان با انجام فعالیت‌های مشترک بین دو خودروساز بزرگ کشور، در هزینه‌های طراحی و تولید صرفه جویی کرد، بی آنکه ایران‌خودرو و سایپا ماهیت حقوقی خود را از دست بدهند. بحث ادغام خودروسازان از دوران مدیرعاملی مهرداد بذرپاش در پارس خودرو مطرح شد، اما این ایده همواره مخالفت‌های زیادی را تا امروز به خود دیده است.

افزایش قدرت چانی‌زنی به واسطه اتاق

از روز گذشته تبلیغات کاندیداهای انتخابات اتاق بازرگانی و صنایع و معادن آغاز شده و کاندیداهای قطعه ساز نیز بیشتر به همین دلیل میزبان خبرنگاران شدند تا از اهداف خود در این مورد بگویند.

آن طور که اعلام شده، محمدباقر رجال (رییس انجمن قطعه‌سازان)، محمدرضا نجفی منش (دبیر انجمن قطعه سازان)، بهرام شهریاری (عضو هیات‌مدیره قطعه‌سازان) و ابوالحسن سرشار (مدیرعامل مگاموتور)، کاندیداهای انتخابات آتی هستند.

در این بین، نجفی منش طی نشست خبری دیروز از حسن‌های حضور قطعه سازان در اتاق بازرگانی گفت و افزود: در اتاق بازرگانی همواره بخش بازرگانی قوی‌تر از بخش صنعت و معدن عمل کرده ولی از این به بعد صنعتگران باید نقش فعالی را در اتاق دارا باشند.

وی ادامه داد: تسهیل تولید و صادرات خودرو و قطعه، بهبود فضای کسب‌وکار و ارتباط موثر صنعت و دانشگاه، از جمله اهدافی است که با حضور در اتاق بازرگانی می‌توان بیش از پیش به بهتر شدن اوضاع آنها کمک کرد.

به گفته نجفی منش، اگر سهم ۱۱/۵ درصدی را برای صنعت خودرو در تولید ناخالص ملی قائل باشیم، باید از ۳۰۰ نفر عضو هیات نمایندگان اتاق، ۳۳ نفر از صنعت خودروسازی انتخاب شوند که این مساله تاکنون محقق نشده است.

رییس انجمن قطعه سازان، دولتی بودن بخش عمده‌ای از صنایع را در سال‌های گذشته از جمله دلایل حضور کمرنگ صنعتگران در اتاق عنوان کرد و گفت: بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی، صنایع کشور به سمت خصوصی‌سازی پیش رفته‌اند به طوری که در حال حاضر سهم سازمان گسترش در شرکت‌های بزرگ خودروسازی به حدود ۱۷ درصد رسیده است.

در این مورد عضو هیات‌مدیره قطعه سازان نیز با تاکید بر لزوم خصوصی سازی کامل در صنعت خودروسازی، گفت: اتاق بازرگانی به عنوان پارلمان بخش خصوصی می‌تواند نقش موثری در تصمیم‌گیری‌های اقتصادی کشور داشته باشد و در این زمینه حضور صنعتگران در هیات نمایندگان اتاق بسیار موثر خواهد بود.

همچنین مدیرعامل مگاموتور نیز به عنوان دیگر کاندیدای انتخابات اتاق، در این مورد گفت: در ایران به جای اینکه صنایع مانند سایر کشورها تولید کننده ارز باشند، برای دریافت ارز دستشان جلوی بانک‌ها دراز است که این مساله ناشی از محوریت صنایع بزرگ دولتی در کشور است.

سرشار تاکید کرد: بدون حضور تشکل‌های منسجم و فعال بخش خصوصی نمی‌توان اقتصادی موفق داشت و اتاق بازرگانی یکی از تشکل‌های موثر در این زمینه است.

وی ادامه داد: با توجه به سهم صنعت در اقتصاد کشور، سهم نمایندگان صنعتگر نیز باید در هیات نمایندگان اتاق بازرگانی بیشتر از قبل باشد.

نرخ ارز درست شود، تعرفه نمی‌خواهیم

بحث تقریبا همیشگی تعرفه واردات خودرو نیز یکی دیگر از موارد مطروحه در نشست خبری دیروز بود.

اوایل هفته رییس کمیسیون صنایع هشدار داد که در صورت عدم ارتقای کیفی خودروهای داخلی، تعرفه واردات خودرو کم خواهد شد و این در شرایطی است که به گفته دبیر انجمن قطعه سازان، کاهش تعرفه باید همزمان با اصلاح نرخ ارز و بهبود فضای کسب‌وکار انجام شود.

نجفی منش با اشاره به اینکه دولت فعلا نمی‌تواند دست به نرخ ارز بزند، گفت: تا زمانی که نرخ ارز اصلاح شود، نیازمند حمایت‌های تعرفه‌ای از صنعت خودرو هستیم و پس از آن، می‌توان این حمایت تعرفه‌ای را حذف کرد.

وی افزود: تا زمان اصلاح نرخ ارز بهتر است بخشی از درآمد حاصل از واردات خودرو به صادرات این محصول اختصاص یابد و جایزه صادراتی نیز بر اساس مابه‌التفاوت قیمت مواداولیه و خودروی صادراتی پرداخت شود. وی در ادامه با اشاره به تاثیر وضع تعرفه مناسب در حمایت از صنعت خودروسازی، گفت: تعرفه، دیوار قابل اطمینانی نیست و بالاخره پایین خواهد آمد.

عضو هیات‌مدیره قطعه سازان نیز در این مورد تاکید کرد: تعرفه واردات خودرو فقط برای یک دوره حمایتی وجود خواهد داشت و با پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی باید به سمت کاهش تعرفه‌ها حرکت کنیم.

شهریاری تاکید کرد: نگاه ما فقط حفظ تعرفه در یک سطح بالا نیست بلکه معتقدیم تعرفه واردات خودرو باید متناسب با سایر بخش‌ها تغییر کند.