خودروسازان شرایطی متفاوت را در فروش تجربه کردند
افت و خیز فروش خودروسازان پس از هدفمندی یارانهها
گروه خودرو- اگرچه گمان می رفت با آغاز اجرای قانون هدفمندی یارانهها و گرانی سوخت، فروش خودروهای داخلی افت کند، اما با گذشت یک ماه از اجرای این قانون، خودروسازان داخلی و محصولاتشان، اوضاعی متفاوت از یکدیگر را در فروش تجربه کردهاند. آنطور که از سازمان فروش خودروسازان داخلی به گوش می رسد، طی یک ماه گذشته (همزمان با اجرای رسمی قانون یارانهها)، برخی خودروها با افت فروش روبهرو شدهاند و برخی رشد داشته و برخی نیز روند فروش خود را در روزهای پیش از اجرای قانون یارانهها، حفظ کرده اند. در این بین، سه خودرو پژو ۴۰۵، پارس و پراید (با وجود آنکه همچنان محصولات محبوب بازار خودرو ایران به شمار میروند)، بیشترین افت فروش را به خود دیده اند و تقاضای خرید پژو ۲۰۶ و مگان نیز با افزایش روبرو شده است. ظاهرا فروش تندر-۹۰ هم با وجود آنکه خودرویی به روز و محبوب به شمار میرود، اندکی نسبت به گذشته افت کرده و رونق قبلی را ندارد. آن طور که خبر می رسد، ۱۰۰۰ دستگاه تندری که یکی از شرکتهای خودروساز برای پیش فروش در نظر گرفته بود، با گذشت دو روز از آغاز ثبت نام، هنوز به طور کامل فروش نرفته است. این در شرایطی است که پیشتر، تندر-۹۰ در همان یکی دو ساعت ابتدایی آغاز ثبت نام، به فروش می رفت و مشتریان برای پیش خرید آن، سر و دست می شکستند. به اعتقاد فعالان بازار، قیمت کاذب و غیر واقعی تندر-۹۰، اصلیترین دلیل افت فروش این خودرو به حساب می آید. در واقع ظاهرا تمایل مشتریان برای خرید تندر-۹۰ که یکی از با کیفیتترین خودروهای داخلی محسوب میشود، به دلیل قیمت بالای آن کم شده است. تندر-۹۰ با وجود بهتر شدن اوضاع تولید، هنوز هم به تیراژی قابل قبول نرسیده است. افت فروش تندر-۹۰ در شرایطی است که فروش هموطن آن مگان، در مقایسه با گذشته بهتر شده و عرضه زیاد این خودرو، کاهش قیمت و افزایش تقاضای آن را در پی داشته است.
گرانی سوخت، یکی از عوامل افت و خیز فروش
به گفته کارشناسان و فعالان بازار، اصلیترین دلیل افت فروش برخی خودروها (به جز تندر و پراید)، افزایش قیمت سوخت است و همین موضوع سبب شده مشتریان نسبت به خرید خودروهایی که اشتهای زیادی در خوردن بنزین دارند، تا حدی بی رغبت شوند. به هر حال بنزین لیتری ۴۰۰ و ۷۰۰ تومانی (آن هم در شرایطی که بنزین ۴۰۰ تومانی تنها به میزان ۶۰ لیتر در ماه عرضه می شود)، مشتریان را نسبت به خرید برخی خودروها محتاطتر کرده و این موضوع به یکی از فاکتورهای اصلی خرید خودرو تبدیل شده است. مدیر فروش ایران خودرو در این مورد میگوید: برخی خودروهای پرمصرف پس از اجرای قانون یارانهها با افت فروش روبهرو شدند، که البته ما سعی کردیم با افزایش تولید مدلهای کم مصرف و دوگانهسوز آنها، این افت را جبران کنیم. علی اصغر سرایی نیا با اشاره به اینکه در حالت کلی فروش ایران خودرو در دی ماه امسال، نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشدی اندک را داشته، تاکید میکند: یکی از دلایل این رشد، جایگزینی خودروهای فرسوده است و دلیل دیگر آن نیز، به افزایش تقاضا برای خودرویی مانند پژو ۲۰۶ مربوط میشود. به گفته وی، چون مشتریان، پژو ۲۰۶ را خودرویی کممصرف میپندارند و سوخت نیز گران شده، تقاضا و فروش این خودرو در مقایسه با گذشته رشد کرده است.
بالا رفتن توقعات ایمنی مشتریان
اما یکی دیگر از مواردی که کارشناسان از آن به عنوان دلایل اصلی کاهش فروش برخی خودروها یاد میکنند، بحث ایمنی آنها است. به گفته کارشناسان، در حال حاضر توقعات بخشی از مشتریان در مورد ایمنی خودروها، بیش از پیش بالا رفته و اینگونه نیست که آنها بدون توجه به مسائل ایمنی، اقدام به خرید خودرو کنند. در واقع به نظر می رسد برخی مشتریان در مواردی حاضرند به جای خرید یک جا و نقدی خودروهای کمکیفیت و ارزان، محصولاتی باکیفیتتر را به صورت اقساطی خریداری کنند، تا حداقل نسبت به ایمنی آنها، اطمینان خاطر بیشتری داشته باشند. همین موضوع سبب شده که تقاضا و فروش برخی خودروها در کشور با افت (البته افتی اندک) روبهرو شود و مشتریان مانند گذشته برای خرید آنها رغبت نداشته باشند. آن طور که گفته میشود، هم اکنون برخی از خودروهای کم کیفیت داخلی، به حالت «نیمه دپو» درآمده و اگر انبارها بیش از این، از خودروهای موردنظر پر شوند، خودروسازان مجبورند تسهیلاتی ویژه و فروشهای اقساطی برای آنها در نظر بگیرند. البته این احتمال نیز وجود دارد که از تیراژ این نوع خودروها کاسته شده و بدین وسیله بازار آنها کنترل شود. در حال حاضر پراید و پژو ۴۰۵، پرتیراژترین خودروهای تولید داخل به شمار میروند.
ارسال نظر