گروه خودرو- اگرچه قانون هدفمندی یارانه‌ها با ۹ ماه تاخیر آغاز شد، اما ظاهرا خودروسازان داخلی از همان ابتدای امسال خود را برای تبعات این قانون به خصوص افزایش قیمت سوخت آماده کرده و از همین رو تولید محصولات دوگانه‌سوز را به شدت رشد داده‌اند. آن طور که در آمار سایت انجمن خودروسازان آمده‌، تعداد ۲۷۸ هزار و ۶۹۸ دستگاه انواع محصولات دوگانه‌سوز توسط خودروسازان نیمه دولتی کشور طی ۹ ماه امسال به تولید رسیده است. با این حساب ، دوگانه سوزها در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته‌، حدود ۷۹ درصد رشد تولید را تجربه کرده‌اند.

انگیزه خودروسازان در تولید این نوع محصولات به حدی بالا رفته است که حتی تندر-۹۰ نیز به جمع دوگانه‌سوزها پیوسته و خودروهایی مانند ۴۰۵ و سمند رشدی بالای ۱۰۰ درصد را به خود می‌بینند. البته تولید مدل دوگانه‌سوز پژو ۲۰۶ با افت روبه‌رو شده است. طبق آمار ، تولید پژو ۴۰۵ دوگانه‌سوز در مقایسه با ۹ ماه سال گذشته ، حدودا سه برابر شده و سمند نیز ۱۱۴ درصد رشد را به خود می‌بیند. در کنار این دو، پژوپارس نیز ۱۲۸ درصد رشد تولید را تجربه کرده، که البته ایران خودرو خراسان بیشتر بار تولید این محصول را به دوش کشیده است. پارس و ۴۰۵ از جمله خودروهای پرمصرف تولید داخل به شمار می‌روند که ایران خودرو به مدل‌های دوگانه سوز آنها روی آورده‌، تا همچنان بازارشان را حفظ کند. ایران خودرویی‌ها همچنین تولید روآی دوگانه‌سوز را نیز افزایش داده و به رشدی ۷۰ درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته دست یافته‌اند.

اما نگاهی نیز به آمار تولید مدل‌های دوگانه سوز پراید بیندازیم. طبق آمار، گروه سایپا ۱۱۵ هزار و ۶۳۳ پراید دوگانه‌سوز را طی ۹ ماه امسال به تولید رسانده و رشدی ۳۵ درصدی را در این مورد تجربه کرده است.

از مجموع پرایدهای دوگانه سوز تولیدی ، ۳۹ هزار و ۲۱۰ دستگاه را پارس خودرو به تولید رسانده و ۷۶ هزار و ۴۲۳ دستگاه باقیمانده نیز سهم سایپا است.افزایش تولید خودروهای دوگانه‌سوز در شرایطی است که این رشد احتمالا در ماه‌های آینده نیز ادامه خواهد داشت‌، زیرا به گفته فعالان بازار، پس از گرانی سوخت‌، تقاضا برای این خودروها بیش از پیش افزایش یافته است.