ایرنا - مدیرکل دفتر صنایع ماشین‌سازی و نیرو محرکه وزارت صنایع و معادن گفت: نبود امکان عرضه سراسری بنزین با اکتان بالا یکی از گلوگاه‌های بخش خودروسازی کشور است.

محسن صالحی‌‌نیا تصریح کرد: برای تولید خودروهای با مصرف سوخت پایین و مطابق با استانداردهای جهانی، باید سوخت با اکتان بالا تولید و به صورت سراسری عرضه شود. وی اضافه کرد: در رعایت استانداردهایی که در کاهش مصرف سوخت و آلایندگی موثر هستند، اکتان بنزین نقش اساسی و تعیین‌کننده‌ای دارد.

صالحی‌نیا سپس متوسط اکتان بنزین عرضه شده در کشور را ۸۵ ذکر کرد و گفت: برای خودروهای تولیدی که هم اکنون به بازار عرضه می‌شود، باید بنزین با اکتان بالای ۹۰ وجود داشته باشد.

وی در عین حال گفت: اگرچه هم اکنون بنزین با اکتان بالا تحت عنوان «سوپر» عرضه می‌شود، اما امکان عرضه سراسری آن وجود ندارد که این موضوع یکی از مشکلات این بخش است.

مدیرکل دفتر صنایع ماشین سازی و نیرو محرکه با بیان اینکه این موضوع نباید سبب شود تا خودروسازان برنامه‌های خود را محدود کنند، افزود: خودروسازان باید بیش از گذشته شرایط و فرآیند کاهش مصرف سوخت را در راستای تولیدات خود به مرور پیاده‌سازی کنند ضمن اینکه وزارت نفت نیز باید برنامه‌هایی را برای عرضه سراسری بنزین با اکتان بالا در دستور کار خود قرار دهد. صالحی‌نیا در مورد عرضه خودروهای دیزلی نیز گفت: همانطور که در عرضه بنزین میزان اکتان آن مورد توجه است، در مورد گازوئیل نیز باید این سوخت با سولفور پایین تولید و عرضه شود یعنی سولفور پایین برای رعایت استانداردهای آلایندگی یورو ۳ و بالاتر در مورد خودروهای دیزلی اجتناب‌ناپذیر است. این مقام مسوول تصریح کرد از جمله مسائلی که در تولید خودروهای سواری دیزل مطرح می‌شود، نبود عرضه گازوئیل با سولفور پایین است که هم اکنون تولید این نوع خودروها را محدودیت مواجه ساخته است. وی با اشاره به تولید وانت نیسان دیزلی گفت: باید به سمتی حرکت کرد که موتورهای دیزلی تولید و بر روی خودروهای سبک نصب شود؛ چرا که این نوع خودروها آلایندگی کمتری دارند و مصرف سوخت آنها نیز در سطح پایین قرار دارد. صالحی‌نیا با بیان اینکه هم اکنون یکی از خودروسازان داخلی برروی یک نوع خودروی تولیدی خود موتور دیزل نصب کرده و آن را صادر می‌کند، گفت: چون امکان تولید و عرضه سراسری سوخت دیزل با سولفور پایین هنوز فراهم نیست، تولید و عرضه خودروهای سبک دیزلی نیز در داخل صورت نمی‌گیرد.

مدیرکل دفتر صنایع ماشین سازی و نیرو محرکه در ادامه منع قوانین را از دیگر محدودیت‌‌های تولید خودروهای سبک دیزلی دانست و اظهار داشت: امید می‌رود با اجرای قانون هدفمندسازی یارانه‌ها برنامه‌های توسعه و تولید خودروهای سبک دیزلی نیز به صورت عملیاتی اجرایی شود.

وی در مورد کاهش مصرف سوخت در خودروهای تولیدی نیز گفت: این موضوع از جمله حرکت‌هایی است که از سال‌های قبل در مجموعه خودروسازی کشور شروع شده و جزو برنامه‌ها و اهداف توسعه‌ای بخش خودروی کشور به شمار می‌آید.

صالحی‌نیا افزود: آنچه مسلم است باید حرکت‌هایی که از قبل در مورد کاهش سطح مصرف سوخت شروع شده بیش از گذشته شتاب گیرد. در غیر این صورت با توجه به پیاده‌سازی قانون هدفمندسازی یارانه‌ها و واقعی شدن نرخ سوخت، خودروهای پرمصرف از چرخه بازار و فروش خودرو بتدریج خارج خواهند شد.

وی تصریح کرد: مصرف‌کنندگان خودرو از طریق خرید خودروهایی با مصرف کمتر و بازدهی بیشتر و همچنین کاهش تردد خود، بحث واقعی شدن نرخ سوخت را مدیریت خواهند کرد.

صالحی‌نیا سپس گفت: خودروسازان با نصب هر چه بیشتر قوای محرکه کم مصرف بر روی محصولات تولیدی باید سهم خود را از بازار خودروی کشور حفظ کنند، کاری که خودروسازان از مدت‌ها پیش شروع کرده‌اند.