افت قیمت خودروهای صادراتی و وارداتی

گروه خودرو - بر اساس آمار اعلام شده از سوی گمرک جمهوری اسلامی، میانگین قیمت هر خودرو سواری وارداتی در شش ماه نخست سال جاری برابر با ۲۰ هزار و ۴۲ دلار بوده که این رقم نزدیک به ۳۵/۳ برابر هر خودروی صادراتی است. در همین حال بنا بر آمار مذکور این قیمت، در مقایسه با سال گذشته با افت ۴۵/۱ درصدی روبه‌رو بوده است.

افت قیمت خودروهای وارداتی در حالی است که بر اساس آمار گمرک در مدت زمان مشابه سال قبل صادراتی‌ها نیز به لحاظ قیمت افت ۰۵/۱ درصدی را تجربه کردند. براساس آمار گمرک در شش ماه ابتدای سال جاری میانگین قیمت هر خودرو صادراتی پنج هزار و ۹۷۸ هزار دلار بوده است.

بر همین اساس در ششمین ماه ابتدایی سال جاری و در مقایسه با مدت مشابه سال قبل واردات خودرو به لحاظ تعداد رشد ۱۹/۶۷ درصدی را تجربه کرد. این در حالی است که در فروردین ماه واردکنندگان رکورد ۹۶/۱۶۱ درصدی رشد واردات خودرو را به ثبت رسانده بودند، رکوردی که با گذشت زمان کاهش یافت.

علاوه بر واردات خودرو در ششمین ماه ابتدایی سال جاری واردات قطعه نیز با رشدی هرچند اندک مواجه بوده، به‌طوری‌ که واردات قطعه نیز به لحاظ وزن رشد ۱۹/۲۰ درصدی را تجربه کرد که این امر بیانگر رشد تولید خودروهای مونتاژی در کشور بوده است.

رشد واردات خودرو و قطعه در شش ماه ابتدای سال جاری در حالی است که صادرکنندگان نیز در مدت زمان مذکور و در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشدی هرچند محدود را تجربه کردند.» به‌طوری که در این مدت صادرات خودرو به لحاظ تعداد رشد ۰۹/۲۹ درصدی را تجربه و قطعه‌سازان نیز به لحاظ وزن توانستند رشد ۰۸/۸ درصدی را تجربه کنند. رشد محدود قطعه سازان در حالی است که در فروردین ماه قطعه‌سازان و خودروسازان رشد ۰۹/۱۴۳ درصدی را در کارنامه کاری خود داشتند.

از سوی دیگر رشد صادرات خودرو در نیمه دوم سال جاری در حالی است که خودروهای صادراتی طی مدت زمان مذکور به لحاظ ارزش با افت مواجه بودند.

رشد اندک واردات CKD

رشد هر چند اندک واردات قطعات CKD (قطعات منفصله خودرو) که از ابتدای سال جاری آغاز شده بود بالاخره موجب شد تا مونتاژی‌ها رشدی هرچند اندک را در تولید خودرو تجربه کنند. بر اساس آمار اعلام شده از سوی گمرک در شش ماه اول سال جاری در مجموع ۱۱۶ هزار و ۳۶۰ تن انواع قطعات منفصله وارد کشور شده که آمار مذکور از رشد ۱۹/۲۰ درصدی واردات قطعات CKD به لحاظ حجم و رشد ۰۱/۱۶ درصدی به لحاظ ارزش نسبت به مدت مشابه سال قبل حکایت دارد.

سال گذشته در مجموع ۹۶ میلیون و ۸۱۵ هزار تن قطعه به ارزش ۹۹۸ میلیون و ۴۷ هزار دلار وارد کشور شده بود. افت واردات قطعه در سال گذشته موجب شد تا خصوصی سازان و مونتاژکاران داخلی به دلیل کمبود قطعه با بحران تولید مواجه شوند .

فرانسه باز هم در مقام نخست

براساس آمار اعلام شده از سوی گمرک در شش ماه ابتدای سال جاری بیشترین قطعات از فرانسه وارد کشور شده که این امر نیز به حضور پررنگ دو شرکت رنو و پژو فرانسه در کشور باز می گردد. بر این اساس حجم قطعات وارداتی از فرانسه به ایران در شش ماه اول سال جاری برابر با ۲۷ میلیون و ۲۰ هزار کیلو بوده که این رقم، ۲۲/۲۳ درصد از کل قطعات وارد شده به کشور را به لحاظ وزن شامل می‌شود. ارزش قطعات وارد شده از فرانسه نیز برابر با ۳۴۵ میلیون و ۶۵۵ هزار دلار بوده که با این شرایط می‌توان گفت قطعات وارد شده از این کشور نیز به لحاظ ارزشی رشد ۸۴/۲۹ درصدی را تجربه کرده‌اند.

پس از فرانسه ،ژاپن ۰۹/۲۲ درصد از قطعات وارداتی را به لحاظ وزن به کشور تامین کرده، به طوری‌که حجم قطعات وارد شده از این کشور برابر با ۲۵ میلیون و ۷۰۳ هزار کیلو بوده، ارزش کل قطعات وارد شده از ژاپن نیز ۳۲۴ میلیون و ۵۴۹هزار دلار بوده که رقم مذکور از رشد ۰۲/۲۸ درصدی ارزش قطعات وارد شده از این کشور حکایت دارد، پس از کشورهای فرانسه و ژاپن، سوئد در رده سومین کشور صادر‌کننده قطعات منفصله به کشور قرار دارد، به‌طوری که ۱۵/۱۰ درصد از قطعات وارد شده به کشور از لحاظ وزن طی مدت زمان مذکور از سوی این کشور تامین شده است.

ارزش کل قطعات وارد شده از سوی این کشور ۱۱۷ میلیون و ۴۴۲ هزار دلار است که رقم مذکور از رشد ۱۴/۱۰ درصدی ارزش قطعات وارد شده از این کشور حکایت دارد. قطعات وارد شده از سوی کشور سوئد بیشتر به خودروهای تجاری اختصاص دارد که رشد واردات قطعات این خودروها همانند خودروهای سواری به رشد تولید خودروهای تجاری در سال جاری منتهی شد.

رشد صادرات قطعه

علاوه بر رشد محدود واردات در شش ماه سال جاری صادرات قطعه‌سازان و خودروسازان نیز با رشد مواجه بوده است، به طوری که در سال جاری و در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته، خودروسازان و قطعه‌سازان در مجموع موفق به صادرات یک میلیون و ۱۳۹ هزار تن قطعات CKD به ارزش شش میلیون و ۸۵ هزار دلار شدند که این آمار در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به لحاظ وزن از رشد ۰۸/۸ درصدی و به لحاظ ارزش نیز از رشد ۲۰/۲۳ درصدی حکایت دارد.

همچنین بر اساس آمار مذکور در سال جاری عمده قطعه‌های صادر شده به کشورهای سوریه، ونزوئلا و چین صورت گرفته است .

براساس این آمار صادرات قطعه از رشد ۵۱/۸۷ درصدی صادرات به لحاظ وزن و رشد ۱۳/۷۳ درصدی به لحاظ ارزش به سوریه حکایت دارد ،علاوه بر سوریه ،حجم صادرات به کشور ونزوئلا نیز به لحاظ حجم از رشد ۳۱/۱۲ درصدی و به لحاظ ارزش نیز از رشد ۶۳/۲۶ درصدی حکایت دارد.

نکته قابل توجه در آمار مذکور حکایت از آن دارد که در ششمین ماه سال جاری خودروسازان و قطعه سازان صادراتی هرچند اندک را به چین صورت داده‌اند. رشد صادرات قطعه نشان‌دهنده رشد تولید خودروسازان در سایت‌های خارج از کشور است. در حال حاضر خودروسازان در شش کشور مصر، ونزوئلا، سنگال، بلاروس، آذربایجان و سوریه سایت تولیدی راه‌اندازی کرده‌اند .

رشد ۶۴ درصدی واردات خودرو

علاوه بر قطعه در شش ماه اول سال واردات و صادرات خودرو نیز روند رو به رشدی داشته به طوری‌که براساس آمار گمرک در شش ماه ابتدای سال جاری در مجموع ۲۳ هزار و ۷۵۸ دستگاه انواع خودروسواری به ارزش ۴۷۶ میلیون و ۱۵ هزار دلار وارد کشور شده که آمار مذکور از رشد ۱۹/۶۷ درصدی واردات خودرو به لحاظ تعداد و رشد ۷۷/۶۴ درصدی به لحاظ ارزش است.

بر اساس آمار مذکور در مدت زمان مشابه سال قبل در مجموع ۱۴ هزار و ۲۱۰ دستگاه خودرو به ارزش ۲۸۸ میلیون و ۹۷ هزار دلار وارد کشور شده بود.

رشد نسبی صادرات خودرو

علاوه بر رشد واردات در شش ماه ابتدای سال جاری صادرات خودرو نیز رشدی هرچند محدود را تجربه کرد، به طوری که بر اساس آمار اعلام شده از سوی گمرک در شش ماه سال جاری خودروسازان در مجموع موفق به صادرات ۲۰ هزار و ۹۵۰ دستگاه انواع خودرو صادراتی به ارزش ۱۲۵ میلیون و ۲۲ هزار دلار شدند که آمار مذکور حاکی از رشد ۰۹/۲۹ درصدی صادرات به لحاظ تعداد و رشد ۷۳/۲۷درصدی به لحاظ ارزش کل صادرات خودرو در شش ماه ابتدایی سال جاری است.

از سوی دیگر اکثر خودروهای صادراتی در سال گذشته به کشورهای عراق، سوریه و ونزوئلا صادر شده اند، به طوری که از مجموع خودروهای صادراتی ۱۷هزار و ۴۲۰ دستگاه انواع خودرو به عراق، دو هزار و ۴۸۸ دستگاه به سوریه و ۶۰۱ دستگاه نیز به ونزوئلا صادر شده است.

کره می تازد

همچنین آمار اعلام شده از سوی گمرک نشان دهنده آن است که کره همچنان در صدر صادرکنندگان خودرو به کشور قرار دارد .این امر در حالی است که چندی پیش برخی از خودروسازان این کشور از توقف صادرات محصولات خود به ایران خبرداده بودند .طبق آمار گمرک، خودروسازان کره جنوبی، ژاپن و استرالیا در مدت زمان مذکور بیشترین حجم از بازار واردات کشورمان را به خود اختصاص داده‌اند، به نحوی که از مجموع خودروهای وارد شده به کشور، ۱۵ هزار و ۶۵۷ دستگاه خودرو معادل ۹۰/۶۵ درصد کل خودروهای وارد شده به لحاظ تعداد از کره جنوبی، چهار هزار و ۸۸۸ دستگاه معادل ۵۷/۲۰ درصد وارداتی‌ها از ژاپن و ۷۵۹ دستگاه؛ معادل ۱۹/۳ درصد از کل خودروهای وارداتی نیز از کشور استرالیا تامین شده است.