تیراژ اندک خودروسازان خصوصی در پنج ماه امسال

عکس: حمید جانی‌پور

گروه خودرو - وزیر صنایع‌و‌معادن در حالی اوایل هفته از خودروسازان بخش خصوصی خواست تا قطب سوم صنعت خودرو کشور باشند، که آمار تولید پنج ماه آنها در بخش سواری، از ضعف شدید خصوصی‌ها حکایت می‌کند. خودروسازان خصوصی کشور اگرچه نسبت به پنج ماه سال گذشته، به رشدی ۳/۳ درصدی دست یافته‌اند، اما در پنج ماه سال‌جاری، فقط و فقط شش هزار و ۸۹۱ دستگاه انواع خودرو سواری را تولید کرده‌اند.

این آمار، نه تنها بسیار اندک و نگران‌کننده است، بلکه تبدیل شدن خصوصی‌ها را به قطب سوم خودروسازی کشور با اما و اگرهای بسیاری روبه‌رو می‌سازد. شش هزار و ۸۹۱ دستگاه خودرو سواری، تنها رقم تولید دو روز ایران خودرو به حساب می‌آید و این بدان معناست که توان تولید و رقابت در خودروسازان بخش خصوصی بسیار پایین است.

با این حساب، تبدیل شدن خصوصی‌ها به قطب سوم خودروسازی کشور، نیازمند بهبود فضای کسب‌و‌کار، سرمایه‌گذاری‌های بیشتر و همچنین همکاری بهتر بانک‌ها است.

در این مورد دبیر انجمن خودروسازان به فارس می‌گوید: در حال حاضر به دلیل آماده نبودن فضای کسب‌و‌کار، بخش خصوصی تمایلی به تولید خودرو ندارد که برای حل این مشکل باید نسبت به اصلاح قانون کار، اعطای تسهیلات بانکی و روانسازی بوروکراسی اداری اقدام شود.

احمد نعمت‌بخش تصریح می‌کند: در صورتی که وزارت صنایع قیمت خودرو را همچنان به صورت تکلیفی تعیین کند، مقدمه لازم برای حضور بخش خصوصی در تولید خودرو ایجاد نخواهد شد.

وی با اشاره به اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی در کشور می‌افزاید: پیش‌‌نیاز خصوصی‌سازی، آزادسازی قیمت‌ها است و تا زمانی که مدیریت قیمت‌ها در صنعت خودرو حاکم است بخش خصوصی تمایلی به تولید خودرو نخواهد داشت.

رشد تولید راین خودرو

اما نگاهی نیز به جزئیات آمار تولید خودروسازان خصوصی در پنج ماه امسال بیندازیم.

طبق آمار سایت انجمن خودروسازان، شرکت راین خودرو توانسته در بازه زمانی موردنظر با تولید سه هزار و ۱۷۲ دستگاه خودرو سواری، به رشدی ۱۷۸ درصدی دست یابد.

این شرکت تحت برند هیوندایی کره فعالیت داشته و آوانته و ورنا را به تولید می‌رساند.

آوانته این شرکت، ۷/۵۴ درصد رشد را تجربه کرده و راین خودرو در عوض ۲۴ دستگاه ورنای معمولی که در پنج ماه نخست سال گذشته تولید کرده بود، در دوره مشابه امسال، یک هزار و ۲۰۴ دستگاه بیشتر از این محصول را به تولید رسانده است.

در بازه زمانی مورد نظر، همچنین ۲۱۵ دستگاه ورنای دنده اتومات نیز به تولید رسیده است.

از سوی دیگر شرکت بم خودرو نیز که پیش‌تر فولکس گل را مونتاژ می‌کرد، در پنج ماه امسال ۱۷۶ دستگاه از محصول چینی و جدید خود با نام «لوبو» را به مونتاژ رسانده که این موضوع از تیراژ پایین بم خودرو حکایت می‌کند.

افت بهمنی‌ها

گروه بهمن در پنج ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته، با افت تولید روبه‌رو شده است.

این شرکت که در بخش سواری، مزدا۳ را به مونتاژ می‌رساند، ظاهرا به دلیل تجهیز خط تولید خود، با افت تولید مواجه است.

گروه بهمن در پنج ماه امسال دو هزار و ۲۷۶ دستگاه مزدا۳ را به مونتاژ رسانده و از این حیث افت ۸۵۲ دستگاهی را به خود می‌بیند.

این شرکت در مقایسه با سایر خودروسازان بخش خصوصی، از اوضاع مالی بهتر و در نتیجه ثبات تولید بیشتری برخوردار است.

مدیران، مرداد تولید نداشت

شرکت مدیران خودرو نیز که تولیدکننده خودرو چینی MVM است، اگرچه در مرداد ماه تولید نداشته، اما در مجموع طی پنج ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته، رشد ۷۴ دستگاهی داشته است.

این شرکت در مجموع طی پنج ماه امسال، ۶۸۳ دستگاه خودرو مونتاژ کرده که به هر حال، آمار اندکی به حساب می‌آید.مدیران خودرو همکار شرکت چینی چری به حساب می‌آید.

زاگرس خودرویی که دیگر نیست

در شرایطی که مسوولان از بخش خصوصی، انتظار تبدیل شدن به قطب سوم خودروسازی کشور را دارند، خط تولید یکی از قدیمی‌ترین خصوصی‌های خودروساز کشور ماه‌ها است که خوابیده است.

زاگرس خودرو که روزگاری با همکاری پروتون مالزی، جنتو و ویرا را مونتاژ می‌کرد، این روزها تعطیل تعطیل بوده و خبری از تولید خودرو سواری در آن نیست.

بخشی از سهام این شرکت، دو سال پیش به پارس خودرو واگذار شد، اما هنوز خبری از سرنوشت نهایی این واگذاری در دست نبوده و مشخص نیست این خودروساز قدیمی بخش خصوصی، در نهایت چه سرانجامی خواهد داشت.

زاگرس خودرو نیز مانند بیشتر خودروسازان بخش خصوصی، با کمبود حمایت‌های بانکی و مشکلات مالی روبه‌رو است و اصلا به همین خاطر، بخشی از سهام آن در اختیار پارس خودرو قرار گرفت.

نبود برخی آمارها

در آمار پنج ماه سایت انجمن خودروسازان، باز هم نامی از شرکت‌های «سنابادخودرو توس» و «مرتب» به چشم نمی‌آید.

در این بین سنابادخودرویی‌ها معتقدند: این نبود آمار به معنای عدم‌تولید آنها نبوده و مشکل از انجمن خودروسازان است که آمار تولید این شرکت را لحاظ نمی‌کند.

سنابادخودرو نیز مانند مدیران خودرو، با شرکت چینی چری همکاری کرده و چری A۱۵ را به مونتاژ می‌رساند.

شرکت مرتب نیز روزگاری موسو و پاژن را مونتاژ می‌کرد.

کرمان موتور منفی شد

اما سری هم به دیگر شریک چینی‌ها در بخش خصوصی خودروسازی کشور بیندازیم.

کرمان موتور که با لیفان چین همکاری مشترک دارد، در پنج ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته، با افت تولید روبه‌رو شده است.

این شرکت، در پنج ماه امسال توانسته تنها ۶۴۵ دستگاه لیفان ۱۶۰۰ سی‌سی را به مونتاژ برساند که این موضوع از افت ۲۶۱ دستگاهی تولید لیفان در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، حکایت می‌کند.

تاپکو و بن رو، بدون تولید

اوضاع دو شرکت تاپکو و بن رو هنوز هم بحرانی است.

این دو شرکت طی پنج ماه امسال، حتی یک دستگاه خودرو سواری را نیز مونتاژ نکرده‌اند.

این موضوع در شرایطی است که تاپکو در مدت مشابه سال گذشته، ۵۵۶ دستگاه فیات سی ینا را مونتاژ کرده بود.

بن رو نیز که چیرمن را مونتاژ می‌کرد، آمار ۱۸ دستگاهی را در پنج ماه سال گذشته از خود به جا گذاشت.

به نظر می‌رسد باید این دو شرکت را به همراه زاگرس خودرو، حذف‌شدگان بخش خصوصی خودروسازی کشور قلمداد کرد.