چکش گرانی بر سر تجاری‌ها

گروه خودرو - توقف شش ماه ثبت سفارش خودروهای تجاری در سال گذشته و ادامه این روند در سال جاری موجب شد تا کارشناسان و فعالان بازار خودرو برای سال جاری رشد چشمگیر قیمت تجاری‌ها در بازار را پیش‌بینی کنند، پیش‌بینی که با نزدیک شدن به نیمه دوم سال تحقق یافت به طوری‌که هم‌اکنون تجاری‌ها در بازار با افزایش ۲۵ درصدی قیمت مواجه هستند. به گفته کارشناسان و فعالان بازار خودرو، توقف ثبت سفارش، کمبود خودروهای تجاری در بازار را به همراه داشت که این امر در نهایت افزایش قیمت تجاری‌ها در بازار را موجب شده است.

عدم صدور مجوز برای ثبت سفارش خودروهای تجاری به بهانه حمایت از خودروسازان داخلی در حالی است که تجاری‌سازان داخلی تولید خودروهایی را در دستور کار قرار داده‌اند که از استانداردهای روز دنیا بسیار فاصله داشته و در اصل خودرو ناایمن محسوب می‌شوند، با این حال حمایت از تجاری‌سازان داخلی در نهایت امر تضییع حقوق مصرف‌کنندگان را به همراه داشته است؛ چراکه کمبود خودرو در بازار رشد چشمگیر قیمت این خودروها را موجب شده و با توجه به نامشخص بودن زمان باز شدن ثبت سفارش کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند در شش ماه دوم سال شاهد رشد بیشتر قیمت تجاری‌ها در بازار خواهیم بود.

علاوه بر رشد قیمت خودروهای نو، فعالان بازار خودرو معتقدند که با ادامه روند کنونی و کمبود خودرو در بازار، رشد قیمت به زودی به بازار تجاری‌های کار کرده نیز خواهد رسید که با این شرایط می‌توان گفت بازار تجاری‌ها نیز همانند سواری‌ها با مشکلات بسیاری مواجه خواهد شد.

افزون بر بازار کمبود خودرو موجب شده تا علاوه بر شرکت‌های وارد‌کننده خودروسازان نیز افزایش قیمت را در دستور کار خود قرار دهند تا به این طریق بتوانند بازار را تا حدودی کنترل کنند، اقدامی که باید با عرضه بیشتر صورت گیرد نه با افزایش قیمت، اما ظاهرا شرکت‌های مذکور نیز به منظور سود بیشتر در شرایط کنونی رشد قیمت را در دستور کار خود قرار داده‌اند تا به این طریق از بازار آزاد عقب نمانند.

افزایش قیمت خودروهای تجاری

علاوه بر توقف ثبت سفارش، به گفته کارشناسان، افت تولید این خودروها نیز در افزایش قیمت تجاری‌ها تاثیرگذار بوده؛ چراکه حجم تولید خودروسازان جوابگوی نیاز بازار نبوده که این امر نیز بر روند افزایش قیمت تجاری‌ها تاثیرگذار بوده است.

مصطفی ممقانی، مدیر فروش شرکت آریا دیزل، نیز ضمن تاکید کمبود خودرو در بازار می‌گوید: عرضه خودروهای تجاری در بازار کاهش یافته و تجاری‌سازان داخلی نیز پاسخگوی نیاز بازار نیستند که این امر رشد قیمت در بازار را به همراه داشته است.

یکی دیگر از فعالان بازار خودرو نیز با تایید کمبود خودرو در بازار می‌گوید: کمبود خودرو در بازار علاوه بر رشد قیمت، رکود در بازار این خودروها را به همراه داشته که ادامه‌دار شدن این روند بازار را با مشکلات بسیاری مواجه خواهد کرد.

رکود به وجود آمده هرچند کمبود تجاری‌ها در بازار را به همراه داشته است، اما روند کنونی موجب رونق خودروهای کار کرده شده، روندی که با توجه به شرایط کنونی ادامه دار خواهد شد و به این طریق ظاهرا متقاضیان مجبور به تامین نیاز خود از طریق خودروهای کارکرده خواهند شد.

به گفته فعالان بازار، علاوه بر خودروهای تجاری نو هم‌اکنون خودروهای کار کرده نیز با رشد ۵ تا ۱۰ میلیون تومانی در بازار مواجه هستند که روند کنونی در نیمه دوم سال نیز ادامه‌دار خواهد بود که این امر به معنی رونق بازار خودروهای کار کرده است.

رشد مجدد قیمت در انتظار تجاری‌ها

هرچند به گفته فعالان بازار خودرو در شش ماه اول سال جاری خودروهای تجاری رشد ۲۵ درصدی قیمت در بازار را تجربه کردند، اما ادامه دار شدن روند توقف ثبت سفارش موجب شد تا کارشناسان از رشد مجدد قیمت این خودروها در بازار خبر دهند، به طوری‌که به گفته فعالان بازار خودرو در صورت توقف ثبت سفارش در نیمه دوم سال، بازار تجاری با رشد ۵ تا ۱۰ درصدی قیمت مواجه خواهند شد که این امر در نهایت به معنی رشد ۳۵ درصدی قیمت تجاری‌ها در بازار خواهد بود.

به گفته فعالان بازار خودرو، در حال حاضر اسکانیا G۳۸۰ با افزایش ۱۰ میلیونی در بازار ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیون تومان خرید و فروش می‌شود، در حالی که پیش از این قیمت این خودرو معادل ۱۱۱ تا ۱۱۸ میلیون تومان بوده است.

اسکانیا R۴۲۰ نیز رشدی در حدود ۵ میلیون تومان را در بازار تجربه کرده، به طوریکه هم‌اکنون در بازار ۱۳۵ تا ۱۴۰ میلیون تومان خرید و فروش می‌شود. از محصولات اسکانیا که بگذریم ولوو FH ۴۸۰ دنده اتومات نیز با رشد هشت میلیون تومانی هم‌اکنون با قیمتی در حدود ۱۵۰ میلیون تومان عرضه می‌شود.

رشد قیمت محصولات رنو نیز در حدود ۵ تا ۱۰ درصد بوده است که با توجه به پیش‌بینی صورت گرفته مبنی بر افزایش مجدد قیمت می‌توان گفت با آغاز نیمه دوم، شاهد رشد بیشتر قیمت در بازار خواهیم بود.

از سوی دیگر هرچند تجاری‌های اروپایی در نیمه اول سال با رشد قیمت مواجه بودند با این حال تجاری‌های چینی هیچ رشد قیمتی را تجربه نکردند که این امر به دلیل کاهش تقاضا برای خودروهای مذکور بوده است، اما ادامه روند کنونی و توقف ورود تجاری‌های اروپایی موجب شد تا کارشناسان بازار پررونقی را در شش ماه دوم سال برای چینی‌های پیش‌بینی کنند که با این شرایط می‌توان گفت روند چینی شدن ناوگان حمل‌و‌نقل کشور جدی تر خواهد شد.

رشد قیمت داخلی‌ها

هرچند توقف ثبت سفارش، رشد قیمت تجاری‌های وارداتی را به همراه داشته، اما به گفته فعالان بازار علاوه بر تجاری‌های وارداتی تجاری‌های داخلی نیز در سال جاری با رشد چند میلیونی قیمت در بازار مواجه بوده‌اند، به طوری که طی چند هفته‌های گذشته ولوو اف‌هاچ گیربکس دنده اتومات که پیش از این با قیمتی در حدود ۱۴۶ میلیون تومان خرید فروش می‌شد هم‌اکنون ۱۴ میلیون تومان گران‌تر و با قیمتی در حدود ۱۶۰ میلیون در بازار معامله می‌شود. ظاهرا کمبود این خودرو رشد چند میلیونی آن را در بازار به همراه داشته است.

به گفته فعالان بازار خودرو تغییر روابط تجاری در کشور از سویی و افزایش هزینه‌های تولید از سوی دیگر رشد قیمت تجاری‌های داخلی را نیز به همراه داشته است.

رشد تجاری‌های داخلی در بازار در حالی است که تجاری‌سازان داخلی در سال جاری از عدم رشد قیمت تجاری‌ها در بازار خبر داده بودند.