تردد وانت‌های فرسوده از بهمن ماه ممنوع می‌شود

گروه خودرو - «تردد وانت‌های فرسوده با عمر بیش از ۲۵ سال از بهمن ماه متوقف خواهد شد». امیررضا رجبی، قائم‌مقام معاونت نوسازی ناوگان ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل سوخت روز گذشته در حالی خبر از ممنوعیت تردد وانت‌های فرسوده با عمر ۲۵ سال داد که رییس پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی (راهور ناجا) سال گذشته خبر از ممنوعیت تردد این وانت‌ها از ابتدای اردیبهشت ماه را داده بود.

به گفته سردار رویانیان از ابتدای اردیبهشت ماه سال جاری، تردد سواری‌های با عمر بیش از ۴۰ سال، وانت بارهای با عمر بیش از ۳۵ سال، اتوبوس‌ها، مینی‌بوس‌ها و میدل‌باس‌ها و خودروهای سنگین با عمر بیش از ۳۵ سال در کشور از اردیبهشت ماه باید ممنوع می‌شد، اما ظاهرا اجرایی نشدن طرح نوسازی وانت‌های فرسوده به دلیل عدم تامین منابع مالی موجب شد تا طرح ممنوعیت تردد وانت‌های فرسوده با تاخیر چند ماهه اجرایی شود.

اجرایی نشدن طرح ممنوعیت فرسوده‌ها در حالی است که به گفته قائم‌مقام معاونت نوسازی ناوگان ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل سوخت، تامین منابع مالی موجب خواهد شد تا در سال جاری نوسازی وانت‌های فرسوده با جدیت بیشتری اجرایی شود. براساس طرح نوسازی وانت‌های فرسوده در سال جاری نوسازی ۲۰ هزار وانت فرسوده توسط شرکت‌های زامیاد و گروه بهمن در دستور کار قرار گرفته است.

امیررضا رجبی، قائم‌مقام معاونت نوسازی ناوگان ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل سوخت در ادامه با دادن هشدار به دارندگان وانت‌های فرسوده افزود: وانت‌هایی با عمر بالای ۲۵ سال یعنی مدل ۶۴ و پایین‌تر از آن از ابتدای بهمن مشمول آیین‌نامه ممنوعیت تردد می‌شوند؛ بنابراین هر چه سریعتر دارندگان وانت‌ها نسبت به ثبت‌نام اقدام کنند قبل از اینکه زمان اجرای آیین‌نامه ممنوعیت تردد وانت‌ها فرا برسد. قائم‌مقام معاونت نوسازی ستاد مدیریت حمل‌ونقل سوخت در رابطه با وانت‌های مدل ۵۴ به پایین که مشمول طرح جایگزینی نمی‌شوند، اظهار داشت: این گروه نیز می‌توانند از طرح‌های نقدی نسبت به تعویض وانت فرسوده خود اقدام کنند.

تمدید مهلت برای وانت‌های فرسوده

قائم‌مقام معاونت نوسازی ناوگان ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل سوخت در ادامه از تمدید مهلت ثبت‌‌نام طرح جایگزینی وانت‌های فرسوده، خبر داد و گفت: مهلت ثبت‌‌نام در این طرح ۱۵ روز بوده است که با توجه به درخواست‌های مردم مبنی بر تمدید این مهلت ثبت‌‌نام تا ۱۸ شهریور ماه تمدید شد.

وی با اشاره به اینکه نیمی از ظرفیت تکمیل شده است، اظهار داشت: دارندگان وانت‌های فرسوده هر چه سریع‌تر نسبت به ثبت‌نام و تکمیل پرونده اقدام کنند.

مصوبه‌ای که اجرا نمی‌شود

یکی دیگر از موارد مطرح شده در نشست خبری روز گذشته قائم‌مقام معاونت نوسازی ستاد مدیریت حمل‌ونقل و مصرف سوخت مربوط به مصوبه ممنوعیت تولید وانت‌های پرمصرف در سال جاری بود مصوبه‌ای که تاکنون به مرحله اجرا در نیامده است. براساس مصوبه مذکور تولید و فروش وانت بارها با مصرف بیش از ۱۰ لیتر سوخت در یکصد کیلومتر پیمایش متناسب با ظرفیت حمل بار در سال جاری باید متوقف ‌شود، اما این مصوبه نیز همانند طرح توقف تولید خودروهای سواری پرمصرف که در سال ۸۶ به این منظور به تصویب رسید، اما اجرایی نشد تاکنون به مرحله اجرا در نیامده است.

قائم‌مقام معاونت نوسازی ستاد مدیریت حمل‌ونقل سوخت نیز در خصوص این مصوبه می‌گوید: سال گذشته دولت مصوبه‌ای در این زمینه داشت و بر اساس آن از ابتدای سال ۸۹ وانت‌های بنزین‌سوز با مصرف بالای ۱۰ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر نباید تولید شود. وی با اشاره به پیگیری طرح خروج خودروهای فرسوده، گفت: امیدواریم همزمان اجرای مصوبه عدم تولید وانت‌های بنزین‌سوز با مصرف بالای ۱۰ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر نیز پیگیری شود.

مینی‌بوس‌های فرسوده بالاخره نوسازی می‌شوند

از سوی دیگر براساس آمار اعلام شده از سوی ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و مصرف سوخت مینی‌بوس فعال در ناوگان حمل‌و‌نقل کشور، از مجموع ۸۸ هزار دستگاه مینی‌بوس فعال در ناوگان حمل‌و‌نقل کشور، ۴۸ هزار دستگاه مینی‌بوس فرسوده‌اند که این تعداد تا سال ۹۰ به ۶۸ هزار دستگاه افزایش خواهد یافت، با توجه به آمار مذکور می‌توان گفت ۵۵ درصد از مینی‌بوس‌های در حال تردد در کشور فرسوده هستند.

براساس برنامه‌ریزی صورت گرفته تردد مینی‌بوس‌های فرسوده نیز همانند سایر وسایل حمل‌ونقل عمومی و سواری‌ها از سال ۹۰ متوقف خواهد شد این امر در حالی است که تاکنون اقدام اساسی برای نوسازی مینی‌بوس‌های فرسوده در کشور صورت نگرفته که ظاهرا علاوه بر مشکل نقدینگی نبود خودرو مناسب نیز در تاخیر صورت گرفته برای نوسازی مینی‌بوس‌های فرسوده دخیل بوده است. با این حال، قائم‌مقام معاونت نوسازی ستاد مدیریت حمل‌ونقل سوخت در نشست خبری روز گذشته خبر از اجرایی شدن طرح نوسازی وانت‌های فرسوده در سال جاری داد.

رجبی در این نشست به ثبت‌‌نام طرح خروج مینی‌بوس‌های فرسوده نیز اشاره کرد و گفت: با توجه به هماهنگی‌های

صورت گرفته با سازمان راهداری حمل‌و‌نقل جاده‌‌ای، نوسازی دو هزار و ۵۰۰ دستگاه مینی‌بوس فرسوده در دستور کار ستاد قرار گرفته که این مینی‌بوس‌ها با شرایط ویژه از رده خارج خواهند شد.

قائم‌مقام معاونت نوسازی ناوگان ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل سوخت با اعلام این خبر که ثبت‌‌نام مینی‌بوس‌های فرسوده همچنان ادامه دارد، تصریح کرد: با توجه به هماهنگی صورت گرفته با سازمان راهداری حمل‌و‌نقل جاده‌ای مقرر گردید تا زمان خاصی برای ثبت‌‌نام این مینی‌بوس‌های فرسوده در نظر گرفته نشود، اما در صورت تکمیل ظرفیت سایت ثبت‌‌نام بسته می‌شود.

رجبی در پاسخ به این پرسش که چه تسهیلاتی برای نوسازی مینی‌بوس‌های فرسوده در نظر گرفته شده است می‌گوید: به منظور نوسازی مینی‌بوس‌های فرسوده ۸ میلیون تومان تسهیلات به همراه ۳ میلیون تومان ارزش گواهی اسقاط از سوی ناوگان ستاد حمل‌ونقل سوخت در نظر گرفته شده که علاوه بر تسهیلات مذکور ۲۰ میلیون تومان نیز وام در نظر گرفته شده است.

قائم‌مقام معاونت نوسازی ناوگان ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل سوخت همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا برنامه‌ای برای ممنوعیت تردد مینی‌بوس‌های فرسوده در نظر گرفته شده است نیز عنوان کرد: مینی‌بوس‌های فرسوده نیز به تدریج مشمول ممنوعیت تردد خواهند شد.

رجبی در ادامه گفت: مینی‌بوس‌های با عمر بیش از ۳۰ سال با پلاک (ع) و البته دارای کارت هوشمند شامل ثبت‌‌نام در این طرح هستند.