ایسنا - نماینده مردم تهران و شمیرانات در مجلس شورای اسلامی گفت: اگر خودروسازان در مهلت زمانی تعریف شده برای ارتقای سطح کیفی و کاهش مشکلات مصرف‌کننده‌ها اقدامی صورت ندهند، مجلس گام بعدی را برخواهد داشت و در مورد تعرفه‌ها تجدیدنظر خواهد کرد. حمیدرضا کاتوزیان در خصوص دلایل گرانی خودروهای تولید داخل گفت: گرانی خودرو به دلیل گران شدن مواد اولیه در پی مشکلات اقتصادی در دنیا و افزایش قیمت فولاد، مواد پلیمری و سایر مواد اولیه به وجود آمده که در خودروها به کار می‌رود.

وی ادامه داد: از سوی دیگر هزینه‌های سربار در خودروسازی‌های دولتی و شبه‌دولتی ما بسیار بالا است.

کاتوزیان با اشاره به این که در صنعت خودروسازی کشور، کاهش هزینه چندان مناسب صورت نمی‌گیرد، تاکید کرد: در قیمت‌گذاری یک روش به نام قیمت تمام شده (cost plast) با اضافه کردن سود روی آن و سپس فروش وجود دارد. نماینده مردم تهران ادامه داد: در روش هدف‌گذاری قیمتی تولید‌کننده می‌خواهد ابتدا تعیین کند که به طور مثال خودرویی ۷ میلیونی تولید کند و سپس به دنبال راه‌حل‌هایی می‌رود که حول و حوش این قیمت باشد.

وی افزود: در واقع خودروسازی‌های بزرگ دنیا در حال استفاده از این روش هستند؛ یعنی تعیین قیمت هدف و سپس بر مبنای آن، مواد مورد نیاز برای ساخت خودرو نظیر بدنه، سپر و سیستم موتور را تعیین می‌کنند.

رییس کمیسیون انرژی مجلس گفت: گاهی خودرویی بسیار لوکس هدف تولید قرار می‌گیرد و دست تولید‌کننده برای تولید و استفاده از مواد گران باز است و گاهی برای عامه تولید می‌کنند که انتخاب مواد برایشان محدودتر است تا به قیمت هدف برسند.

کاتوزیان با اشاره به اینکه صنعت خودرو سازی ما بر اساس قیمت تمام شده و روش اول تعیین می‌شود، گفت: با روش قیمت تمام شده در صنایع خودروسازی داخلی قیمت نهایی تعیین می‌شود که این مساله به طور طبیعی قیمت را بالا می‌برد. وی عامل دیگر گرانی خودرو را در اینکه بازار صنعت خودرویی کشور حالتی انحصاری دارد، دانست و گفت: البته چه انحصار دولتی باشد و چه انحصار بخش خصوصی، قیمت تعیین شده بالا می‌رود.

نماینده مردم تهران و شمیرانات در خصوص اینکه میزان سهم دولت در گرانی خودرو تا چه حد تاثیر‌گذار است؟ تاکید کرد: بحث تعرفه‌ها در مورد خودروهای تولید داخل که بخشی از آن سهم دولت است، جایی ندارد؛ ولی در مورد خودروهای وارداتی تاثیر زیادی دارد.