LPG بازمی‌گردد

گروه خودرو - اگر چه LPG به عنوان سوخت جایگزین طی سال‌های گذشته نتوانسته جایگاه مناسبی در سبد سوختی کشور برای خود بیابد، با این حال مسوولان سعی در افزایش سهم این سوخت در سبد سوختی کشور دارند.

اواخر سال ۸۶ و با تصویب کمیسیون موضوع اصل ۱۳۸ قانون اساسی که برخی امتیازات اجرایی را به دولت محول می‌کند، طرح ایجاد سبد سوختی به وزارت نفت محول و بر اساس آن وزارت نفت مکلف شد که در راستای توسعه استفاده از سوخت‌های جایگزین و کاهش بار مالی واردات بنزین نسبت به توسعه و استفاده از گاز مایع در خودروهای پرمصرف موجود به نحوی اقدام کند که LPG به عنوان مکمل CNG قرار گیرد.

تصمیم اخذ شده مبنی بر افزایش سهم LPG در حالی است که این سوخت اواخر دهه ۶۰ همزمان با به وجود آمدن بحران بنزین و افزایش آلودگی هوا وارد سبد سوختی کشور شد؛ اما بروز برخی مشکلات برای تامین آن موجب شد تا LPG حضور گمرنگی در سبد سوختی کشور داشته باشد.

وارداتی بودن LPG که مانند بخشی از بنزین مصرفی در کشور از سوی دولت به آن سوبسید تعلق می‌گرفت از سویی و مشکلات عدیده‌ای که در پی استفاده از سوخت مذکور به وجود آمد از سوی دیگر، موجب شد تا LPG تنها پنج سال مهمان سبد سوخت کشور باشد و پس از آن گسترش استفاده از این سوخت

متوقف شد؛ به طوری که هم‌اکنون تنها خودروهای عمومی حق استفاده از LPG را داشته و امکان سوخت‌گیری از خودروهای سواری گرفته شده است.

بسیاری از کارشناسان غیراقتصادی بودن LPG را یکی دیگر از دلایل توقف طرح گازسوز کردن خودروها دانسته و سوبسید دولتی را مانع پیگیری آن توسط دولت می‌خوانند.

اما برخی دیگراز کارشناسان با نظر غیراقتصادی بودن LPG مخالف بوده و معتقدند نظام غلط قیمت‌گذاری که در گذشته و در حال حاضر ساری و جاری است موجب غیراقتصادی شدن این سوخت شده، این کارشناسان معتقدند در کشورهایی که نظام اقتصادی آنها مبتنی بر بازار آزاد است، استقبال از LPG به عنوان سوخت جایگزین رو به افزایش است.

ظاهرا موافقان گسترش LPG توانستند تا حدودی نظر خود مبنی بر افزایش سهم این سوخت در سبد سوختی کشور را به کرسی نشانند، زیرا پس از گذشت نزدیک به دو دهه از ورود LPG به عنوان سوخت جایگزین این بار ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و مصرف سوخت خبر از افزایش سهم آن در سبد جدید سوخت ‌داد، خبری که از سوی مسوولان وزارت نفت چندان با استقبال روبه‌رو نشد.

بر اساس سبد جدید که بهمن ماه سال گذشته از سوی نمایندگان ویژه رییس‌جمهور در کارگروه توسعه حمل‌و‌نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت اعلام شد سهم بنزین و گازوئیل ۷۰ درصد، CNG و LPG و۲۵ درصد، هیبرید و سایر سوخت‌ها ۵ درصد سهم تعیین و با توافق برخی از دستگاه‌های دولتی مقرر شد تا سبد جدید سوختی تا پایان سال ۱۳۹۳ در ناوگان حمل‌و‌نقل سبک کشور اجرایی شود.

اما تدوین و ابلاغ این سبد سوختی با واکنش کارشناسان وزارت نفت روبه‌رو شد؛ به طوری که مسوولان این وزارتخانه با مطرح کردن برخی از مشکلات، خواستار بازنگری در تعیین سهم هر یک از حامل‌های انرژی شدند، در این خصوص سیدمسعود میرکاظمی وزیر نفت نیز بهمن ماه سال گذشته با ارسال نامه‌‌ای به ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل سوخت کشور خواستار بازنگری در تعیین سهم مولفه‌های انرژی در سبد سوخت حمل‌و‌نقل خودروهای سبک در برنامه پنجم توسعه شد.

ظاهرا اختلاف نظر ستاد و وزارت نفت برسر سهم سی ان جی و LPG در سبد سوختی است، برای اینکه ستاد در سبد تدوین شده سهم قابل توجهی را برای دو حامل مذکور در نظر گرفته که به گفته مسوولان وزارت نفت تامین درصد پیش‌بینی شده در سبد سوخت امکان‌پذیر نیست.

اظهارات وزیر نفت در خصوص سهم تعیین شده برای CNG و LPG در سبد سوختی کشور موجب شد تا سبد تعیین شده مجددا بررسی و سهم جدید بر اساس توان تولید داخل تعیین شود، به طوری که به گفته سردار رویانیان، رییس ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و مصرف سوخت سهم LPG در سبد جدید احتمالاپنج درصد خواهد بود.

سردار رویانیان پیش از این در این خصوص عنوان کرده بود سهم گاز در سبد سوختی کشور حدود ۲۵ درصد تعیین و مقرر گردیده بود تا ۱۷ درصد از سهم مذکور را CNG و مابقی آن را LPG تشکیل دهد؛ اما تاکید وزارت نفت مبنی بر اینکه توان تولید LPG در کشور ۵ درصد است موجب شد تا ستاد نیز در جلسات و نشست‌های مختلف به سهم ۵ درصدی رضایت دهد؛ چراکه در حال حاضر سهم LPG در سبد سوختی کشور حدود نیم درصد است که اگر به ۵ درصد هم برسد خود نقطه قوتی برای کشور محسوب می‌شود.

سهم نامشخص LPG در سبد

محمدرضا خطاطی، مدیرکل برنامه‌ریزی انرژی وزارت نفت در خصوص سهم LPG در سبد جدید سوخت کشور می‌گوید: افزایش سهم LPG از برنامه‌های اصلی ستاد مدیریت مصرف سوخت و وزارت نفت است؛ اما هنوز سهم این سوخت از سوی وزیر نفت جهت اجرایی کردن آن ابلاغ نشده است.

مدیرکل برنامه‌ریزی انرژی وزارت نفت در خصوص دلایل حذف این سوخت از سبد سوختی کشور می‌گوید: LPG در یک مقطع زمانی وارد سبد سوختی کشور شد؛ اما مناسب نبودن و نامرغوب بودن کیت‌های مصرفی، افزایش آلایندگی هوا، وارداتی بودن LPG و نامناسب بودن قیمت آن موجب شد تا LPG از سبد سوخت کشور خارج شود، اما برطرف شدن مشکلات مذکور موجب شده تا افزایش این سوخت در دستور کار وزارت نفت قرار گیرد.

به گفته مدیرکل برنامه‌ریزی انرژی وزارت نفت LPG هم اکنون سهم ناچیزی از سبد سوختی کشور را در اختیار دارد، به طوری که در حال حاضر در مجموع ۳۱ هزار دستگاه خودرو با این سوخت در کشور در حال تردد هستند که سهم مذکور بر اساس برنامه در نظر گرفته شده باید افزایش یابد.

برنامه در نظر گرفته شده در خصوص افزایش سهم LPG در سبد سوختی کشور در حالی که در سال ۸۶ وزارت نفت با استناد به اینکه استخراج، تولید و انتقال LPG گرانتر از CNG بوده و استفاده از آن صرفه اقتصادی ندارد LPG را از سبد سوختی خودروهای سواری حذف کرد با ممنوعیت سوخت‌گیری خودروهای سواری LPG سوز این سوخت تنها به خودروهای عمومی تعلق گرفت که این امر در نهایت به ضرر مالکان این خودروها تمام شد، حال با ورود مجدد این سوخت معلوم نیست که آیا سوخت‌گیری خودروهای سواری از سر گرفته خواهد ‌شد؟

مدیرکل برنامه‌ریزی انرژی وزارت نفت در این خصوص می‌گوید: حضور LPG در سبد جدید بلندمدت خواهد بود، اما سوخت‌گیری مجدد خودروهای سواری منوط به نظر ستاد مدیریت حمل‌و‌نقل و مصرف سوخت است.

خطاطی در خصوص مشکلات این سوخت نیز می‌گوید: در مجموع هزینه انتقال توزیع LPG نسبت به سایر حامل‌های سوختی گران‌تر است که این امر موجب شد تا استفاده از آن تنها در شهرهای مبدا مقرون به صرفه باشد زیرا انتقال LPG همانند سایر سوخت‌ها با خط لوله امکان‌پذیر نیست و باید برای انتقال این سوخت از تانکرهای سوخت‌گیری استفاده کرد که این امر موجب می‌شود تا نقل و انتقال هزینه‌بر باشد.