«ولت» به بازار می‌آید

مونا مشهدی رجبی

بالاخره پس از گذشت سه سال از زمان تولید خودروی تمام الکتریکی شرکت جنرال‌موتورز آمریکا و بعد از اینکه این برند بزرگ خودروسازی جهان با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم کرد، خبر فروش خودروی تمام الکتریکی «ولت» این شرکت از ابتدای ماه اوت سال جاری میلادی، مخابره شد.

طبق اطلاعات مندرج در سایت فروش جنرال‌موتورز، این خودرو قیمتی برابر با ۴۱ هزار دلار آمریکا دارد.

این در شرایطی است که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار خودرو، ۴۱ هزار دلار، قیمت بسیار بالایی برای «ولت» بوده و جنرال‌موتورز باید نرخ کمتری را برای محصول تمام الکتریکی خود، در نظر می‌گرفت.

البته دولت ایالات متحده آمریکا برای ترغیب مصرف‌کنندگان به خرید خودروهای الکتریکی، یارانه‌ای معادل هفت هزار و ۵۰۰ دلار به هر خریدار خودروهای الکتریکی پرداخت می‌کند.

با توجه به این یارانه در نظر گرفته شده برای خودروهای تمام الکتریکی، خرید «ولت»، ارزان‌تر از آب درآمده و قیمت این خودرو به ۳۳ هزار و ۵۰۰ دلار آمریکا خواهد رسید.

ولت و رقیبانی ارزان‌تر

«آلن استوارت»، یکی از تحلیلگران بازار خودرو در مورد خبر ورود «ولت» به بازار مصرف، می‌گوید: خودروی تمام الکتریکی «ولت»، با شارژ اولیه باتری خود می‌تواند حداکثر ۴۰ مایل مسافت را طی کند، ولی برای طی مسافت‌های طولانی تر باید از موتور بنزینی تعبیه شده در آن، استفاده کرد.

وی می‌افزاید: در واقع خودروی ولت یک محصول هیبریدی (الکتریکی - بنزینی) است که توان حرکت آن با کمک موتور الکتریکی‌اش، کمتر از رقیب اصلی آن یعنی خودروی تمام الکتریکی «لیف» تولیدی شرکت نیسان است.

این تحلیلگر بازار خودرو در ادامه تاکید می‌کند:خودروی تمام الکتریکی «لیف» با شارژ اولیه باتری خود می‌تواند مسافتی تا ۱۰۰ مایل را نیز طی کند.

«استوارت» همچنین به قیمت «لیف» نیز اشاره کرده و می‌گوید: قیمت تمام شده «لیف» قبل از کسر هفت هزار و ۵۰۰ دلار یارانه دولت آمریکا، برابر با ۳۲ هزار و ۷۸۰ دلار آمریکاست، که پس از کسر این یارانه دولتی، نرخ آن به ۲۵ هزار و ۲۸۰ دلار می‌رسد.

این تحلیلگر بازار خودرو با تاکید بر اختلاف قیمت بالای «ولت» و «لیف»، می‌افزاید: با این شرایط بعید به نظر می‌رسد که خریداران حاضر باشند با وجود «لیف»، ۳۳ هزار و ۵۰۰ دلار برای خودروی تمام الکتریکی «ولت» پرداخت کنند.

او ادامه می‌دهد: از طرف دیگر خودروهای الکتریکی زیادی ظرف یک سال آینده وارد بازار می‌شوند که قیمتی کمتر از «ولت» دارند و بنابراین خریدشان صرفه اقتصادی بیشتری داشته و استقبال مشتریان از آنها، می‌تواند بازار خودروی ولت را باز هم محدودتر کند.

فروش لیزینگی «ولت»

«برادلی برمان»، یکی دیگر از تحلیلگران بازار خودرو در مورد ورود «ولت» به بازار مصرف، می‌گوید: شرکت خودروسازی جنرال‌موتورز در نظر دارد این خودرو را به صورت لیزینگی به فروش برساند.

به گفته «برامان»، در سایت فروش جنرال‌موتورز، شرایط فروش لیزینگی «ولت» به این صورت است که هر متقاضی باید ۲ هزار و ۵۰۰ دلار به عنوان پیش قسط بپردازد و طی سه سال، هر ماه با پرداخت ۳۵۰ دلار آمریکا مالک این خودروی تمام الکتریکی شود. این تحلیلگر بازار خودرو با تاکید بر به‌صرفه بودن خرید «ولت»، تاکید می‌کند: اگر این شرایط فروش را در نظر بگیریم، متوجه می‌شویم که خرید ولت بسیار به صرفه بوده و حتی با دیگر خودروهای الکتریکی به خصوص خودروی «لیف» که رقیب اصلی آن محسوب می‌شود نیز قابل رقابت است.

گفته‌های «برامان» در شرایطی است که شرکت نیسان نیز شرایط فروش تقریبا مشابهی را برای «لیف» در نظر گرفته است.

آن طور که خبر می‌رسد، این شرکت ژاپنی نیز قصد دارد خودروی تمام الکتریکی «لیف» را به صورت لیزینگی به فروش برساند، البته با این تفاوت که پیش قسط برای خرید «لیف»، برابر با یک هزار و ۹۹۹ دلار آمریکا بوده و قسط ماهانه آن نیز، ۳۴۹ دلار است. در واقع مشتریان مبلغ کمتری برای پیش قسط خرید «لیف»، در مقایسه با «ولت» خواهند پرداخت.

امید جنرال‌موتورز به فروش لیزینگی ولت

مقامات شرکت جنرال‌موتورز بر این باورند که فروش لیزینگی خودروی تمام الکتریکی «ولت» می‌تواند نقشی حمایتی برای خریداران داشته باشد.

به اعتقاد آنها، هیچ کس نمی‌داند خودرو‌های الکتریکی بعد از استفاده طولانی مدت، با چه مشکلاتی مواجه می‌شوند و از طرفی، هزینه تعویض قطعات این خودروها نیز بسیار زیاد است.

با این شرایط اگر خودروهای الکتریکی به صورت لیزینگی فروخته شوند، تا چند سالی که اقساط آن ادامه خواهد داشت، خودروسازان می‌توانند بر عملکرد آنها نظارت داشته و در صورت مواجهه خودرو با نقص فنی، با پرداخت هزینه کمتر، این قطعات تعویض شود.

البته از آنجاکه خودرو تمام الکتریکی «ولت»، با جدیدترین تکنولوژی روز دنیا به مصرف‌کنندگان عرضه می‌شود، دوره گارانتی قطعات آن بسیار طولانی در نظر گرفته شده است.

طبق گزارش مندرج در سایت شرکت جنرال‌موتورز، دوره گارانتی باتری لیتیوم یونی «ولت» و موتور این خودرو، ۸ سال اعلام شده و دیگر قطعات آن نیز تا ۵ سال از گارانتی جنرال‌موتورز برخوردارند. مدیر عامل جنرال‌موتورز این گارانتی طولانی را به نفع شرکت می‌داند و بر این باور است که از این طریق می‌توان به شکل راحت‌تری نقایص ولت را برطرف کرد.

به اعتقاد وی، این موضوع سبب می‌شود نسل بعدی خودروهای الکتریکی، با کیفیت بالاتری به بازار مصرف ارائه شوند.

مشکلی به نام «شارژ»

اما خودرو الکتریکی «ولت» به‌رغم محاسنی که دارد، با یک مشکل اساسی نیز روبه‌رو است و آن، نبود مراکز شارژ باتری در آمریکا است.

در واقع یکی از مسائلی که سبب می‌شود فروش خودروی ولت با اختلال مواجه شود این است که هنوز مراکز شارژ باتری خودرو‌های الکتریکی در آمریکا ساخته نشده و این موضوع جزو فاکتورهای خرید مشتریان به حساب می‌آید.

برمان در این مورد می‌گوید: خودروی ولت را می‌توان هر شب با استفاده از برق ۱۲۰ ولتی که در گاراژ‌ها وجود دارد، شارژ کرد و مشتریان اگر بخواهند سرعت شارژ را افزایش دهند می‌توانند با پرداخت هزینه‌ای اضافی، شارژری برای شارژ خودرو با برق ۲۴۰ ولتی، خریداری کنند.

وی البته تاکید می‌کند: استفاده از این شارژر‌ها در مسیرهای بین‌شهری و حتی در شهرهای بزرگ، مستلزم وجود مراکزی عمومی است که هنوز در آمریکا ساخته نشده‌اند.

گفته‌های این تحلیلگر در شرایطی است که دولت آمریکا متعهد شده طی شش ماه آینده، ۱۵ هزار ایستگاه شارژ باتری خودروهای الکتریکی احداث و بدین وسیله انگیزه ای برای خرید خودرو تمام الکتریکی «ولت»، در میان مصرف‌کنندگان آمریکایی ایجاد کند.

ورود ولت به بازار چین

این موضوع در شرایطی است که شرکت خودروسازی جنرال‌موتورز آمریکا در نظر دارد از ابتدای سال ۲۰۱۱ میلادی، «ولت» را وارد بازار چین کند. سخنگوی این شرکت با اشاره به رشد بالای بازار خودروی چین می‌گوید: این بازار پتانسیل بالایی برای رشد دارد و نباید بی‌توجه از کنار آن گذشت.

به گفته وی، از طرف دیگر رشد درآمد و استانداردهای زندگی در چین سبب شده که افراد بیشتری به خرید خودروهای گران قیمت تمایل داشته باشند.