کامیون‌های «هوو» فراخوانده می‌شوند

گروه خودرو - شرکت ایران‌خودرو دیزل به منظور ایمنی هر چه بیشتر کامیون‌های هوو که از سال ۸۴ وارد ناوگان حمل‌و‌نقل کشورمان شده طرح فراخوان کامیون‌های فاقد ترمز ضدقفل (ABS) را در دستور کار خود قرار داد. بر اساس خبر اعلام شده از سوی شرکت ایران‌خودرو دیزل طی چهار تا شش ماه آینده ترمز این خودروها مورد بازبینی قرار می‌گیرند و در نهایت با طراحی و نصب برچسب‌های معاینه فنی پس از فراخوان‌ از تردد خودروهای بدون برچسب جلوگیری خواهد شد.

خبر اعلام شده از سوی ایران‌خودرو دیزل این امید را به وجود آورد که با برطرف کردن نقص فنی خودروهای «هوو» امنیت مجددا به جاده‌های کشور بازگردد؛ چراکه براساس آمار اعلام شده از سوی راهور ناجا ورود کامیون‌های کشنده هوو ساخت کشور چین از آبان سال ۸۴ به کشور آغاز شد به طوری که تا اردیبهشت سال ۸۸ حدود ۱۴ هزار دستگاه از این کامیون‌ها بدون تجهیز به سیستم ترمز ضدقفل ABS شماره‌گذاری شده‌اند، با این حال از ابتدای اردیبهشت سال ۸۸ تاکنون نیز هزار و ۳۵۶ دستگاه از این کامیون‌ها با تجهیزات ABS شماره‌گذاری شده‌اند.

سانحه جاده دماوند موجب شد تا یکبار دیگر انگشت اتهام به سمت شرکت سازنده یعنی ایران‌خودرو دیزل دراز شود، به طوری که سرهنگ علیرضا جهانگیری معاون فنی و مهندسی راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی پس از بروز این سانحه گفت: کامیون‌های هوو تنها یک درصد از تعداد کامیون‌های در حال تردد در کل کشور را تشکیل می‌دهند در حالی که بالغ بر ۱۱ درصد متوفیان حوادث رانندگی وسایل نقلیه باربری سنگین، مربوط به این کامیون‌ها است.

اشکالات فنی و ساختاری در سیستم ترمز و تعلیق کامیون هوو موجب شد تا پلیس راهور ناجا این بار نیز انگشت اتهام را به سمت شرکت سازنده این خودرو در کشور؛ یعنی ایران‌خودرو دیزل دراز کند؛ اتهامی که از سوی مسوولان این شرکت پذیرفته نشد به طوری که روز گذشته‌هاشم یکه زارع، مدیرعامل شرکت ایران‌خودرو دیزل در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا با بیان اینکه ترمز ضدقفل تنها عامل بروز تصادف نیست عنوان کرد: در مورد کامیون هوو یک مقدار حساسیت ایجاد شده؛ اما نکته این جا است که هم‌اکنون ایران‌خودرودیزل، کشنده کامیون‌ها را با ترمز ABS تولید می‌کند و رانندگان خودشان برای تهیه تریلر (بدنه پشتی متصل به کشنده) اقدام می‌کنند که ممکن است این تریلرها به استانداردهای روز

مجهز نباشند. وی در ادامه افزود: با این شرایط اگر عامل انسانی و آب و هوا و موارد دیگر را در تصادف‌ها دخیل ندانیم و فقط عامل خودروها را مقصر بدانیم، بخش مهم آن نیز به مجهز نبودن تریلرها به ضعف در سیستم ترمز و مجهز نبودن آنها به ترمز ABS مربوط می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه کامیون هووی تصادف‌کننده در محور دماوند ساخت شرکت ایران‌خودرو دیزل بوده است، افزود: در حادثه محور دماوند تریلر عامل وقوع حادثه بوده که این قطعه ساخت ایران‌خودرو دیزل نیست.

مقصر قلمداد کردن شرکت ایران‌خودرودیزل در ناایمن بودن کامیون‌های در حال تردد در جاده‌های کشور در حالی است که این کامیون‌ها برای اخذ مجوز شماره‌گذاری باید از سد موسسه استاندارد، راهور ناجا و سازمان محیط‌زیست عبور کنند تا بتوانند موفق به شماره‌گذاری خودروهای تولیدی و یا وارداتی شوند.

مدیرعامل ایران‌خودرو دیزل در این خصوص می‌گوید: اگر سازندگان از اداره استاندارد برای تولیداتشان استاندارد گرفته باشند، نظارت بر اجرا این طور است که خود تریلرها هم باید علاوه بر کشنده‌ها دارای برچسب معاینه فنی باشند که در حال حاضر این نظارت وجود ندارد. یکه‌زارع با رد ایراداتی که در مورد استاندارد اعلام کردن کامیون هوو به موسسه استاندارد وارد شده است، تاکید کرد: موسسه در این مورد بسیار سخت‌گیرانه عمل می‌کند.

هوو فراخوان می‌شود

اعلام نظر کارشناسی راهور ناجا مبنی بر اینکه ترمز کامیون عامل بروز سانحه بوده است، موجب شد تا مدیرعامل ایران‌خودرو دیزل از فراخوان برای معاینه فنی خودروهای هوو خبر دهد. به گفته ‌هاشم یکه‌زارع، طی چهار تا شش ماه آینده ترمز این خودروها مورد بازبینی قرار می‌گیرند و در نهایت با طراحی و نصب برچسب‌های معاینه فنی، بعد از فراخوان اجازه تردد به خودروهای بدون برچسب داده نخواهد شد.

مهلت به شرکت سازنده

از سوی دیگر، سردار احمدی‌مقدم فرمانده نیروی انتظامی نیز در خصوص سانحه به وجود آمده در چهارشنبه گذشته در گفت‌و‌گو با خبرگزاری ایسنا اظهار داشت: مرکز شماره‌گذاری پلیس راهور بنا داشت تا به علت تصادفاتی که این کامیون‌ها در کشور به وجود آورده‌اند شماره‌گذاری آنها را ممنوع کند؛ اما این اقدام سبب وارد شدن آسیب‌های جدی به نظام حمل‌و‌نقل کشور می‌شد، به همین دلیل تصمیم گرفته شد تا به شرکت سازنده این کامیون فرصتی داده شود تا به استانداردسازی تولیدات خود بپردازد و تولیدات قبلی را نیز طی فراخوانی اصلاح کند. فرمانده نیروی انتظامی در ادامه تاکید کرد: پلیس اجازه نخواهد داد تا برخی از شرکت‌های خودروسازی به خاطر منافع مالی خود امنیت مردم را به خطر بیندازند بر همین اساس برای استاندارد سازی این خودروها در حال گفت‌وگو با شرکت ایران‌خودرو هستیم.

وی درخصوص صحبت‌های مسوولان ایران‌خودرودیزل درباره استاندارد بودن کامیون‌های «هوو» گفت: تنها موسسه استاندارد و سازمان راهنمایی و رانندگی باید این موضوع را تایید کند. احمدی‌مقدم با بیان اینکه در قانون جدید مسوولیت زیادی متوجه شرکت‌های سازنده خودروها وجود دارد، گفت: طبق قانون جدید هر خودرویی که موجب تصادف شود شرکت سازنده باید در قبال تصادف رخ داده، پاسخگو باشد که این امر می‌تواند در بالا رفتن کیفیت خودروها موثر باشد.